Main Content

Vitaj, nová hokejová výhovorka!

sobota, 19. apríl 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Vitaj, nová hokejová výhovorka!
Vitaj, nová hokejová výhovorka! | zdroj: © TASR

Slovenská hokejová reprezentácia sa pripravuje na MS, dnes ukončí prvú polovicu prípravných zápasov, ale oproti minulosti nás na poslednú chvíľu neposilní veľa skutočných posíl, keďže tým sa nechce.

Komentár Filipa Chudého

V prvom prípravnom zápase vo Francúzsku sme domácim hokejistom podľahli iba druhý raz v histórii. Už iba s nostalgiou môžeme spomínať, že kedysi sme galskému kohútovi vykrútili krk aj 14-krát v jednom zápase, pretože dnes vraj budeme radi aj za najtesnejšie víťazstvo. Nachádzame sa iba v prípravnej fáze, preto výsledky nie sú až také dôležité, no štvrtková prehra 4:2 napovedala celkom dosť. Teda, aby som to spresnil, ona nám nepodala žiadnu novú informáciu, lebo všetko čo sa stalo, iba potvrdilo to, čo sme už dávno vedeli.

Sme na tom zle, alebo optimisticky povedané, nie sme na tom až tak dobre. Tu nejde ani tak o výsledok, hoci prehra vždy mrzí, ide o jej spôsob. Ani jednu minútu v zápase sme nemali na víťazstvo. Prešlo 49 sekúnd a už bolo o víťazovi rozhodnuté. Dostali sme totiž prvý gól a celé mužstvo sa úplne rozsypalo. Vladimír Vůjtek mohol po zápase konštatovať, že bez skúsených hráčov mužstvo nemalo psychickú silu, obrana bola slabá a v útoku sa nenašiel hráč, ktorý by vedel strhnúť ostatných. A to všetko v stretnutí proti Francúzom, ktorí pri všetkej úcte nemajú takú kvalitu, aby naše „béčko“ mali takto ľahko prejsť.

V žiadnom prípade nepodceňujem Francúzov, no pri čítaní ich zostavy sa vždy dozviete o existencii zopár klubov, o ktorých ste predtým nepočuli a už ani nebudete. Preto až žasnem, keď po zápase niektorí naši hráči dokážu povedať, že je to súper ako Rusko, ktoré sa nedávno porazili. Hlboko pochybujem, že sa niekedy hocktorý čitateľ týchto riadkov dožije toho, že Rusko bude na jednej hokejovej úrovni s Francúzskom. Ale takéto robenie si alibi ešte trochu znesiem, zvlášť v dobe, keď sa rozbehla nová hokejová výhovorka.

Po výhovorkách typu: som zranený, bolí ma toto, cítim sa unavený, sezóna ma vyčerpala a podobné bludy, prišli naši hokejoví reprezentanti na niečo nové. „Nemám zmluvu a agent mi preto neodporúča hrať...,“ tak presne tieto slová si museli zostavovatelia národného tímu vypočuť z viacerých strán. Každý si urobte na to vlastný názor, ale ja osobne by som konečne uvítal, keby sa našiel aspoň jeden a povedal skutočný dôvod: „Nejdem, pretože sa mi nechce!“

Nikoho by som za takéto slová nehanil, lebo povedal čistú pravdu a nechce oslabovať reprezentáciu svojou účasťou. Nie je totiž dôležité, aké mená pošleme na MS, ale či budú odhodlané niečo dosiahnuť. Len na druhej strane tiež treba dodať, že ak si niekto neverí proti Francúzom, nemá v reprezentácii čo robiť. Preto dúfajme, že sa súčasní reprezentanti spamätajú, uvedomia si svoju šancu, lebo veľa hráčov už v zálohe nemáme.

V diskusii sa vyjadrite, čo hovoríte na novú výhovorku?