Main Content

Akadémia MŠK Žilina – liaheň budúcich futbalových hviezd?

piatok, 18. apríl 2014 12:27 | Autor: Silvia Petrašková

Akadémia MŠK Žilina – liaheň budúcich futbalových hviezd?
Akadémia MŠK Žilina – liaheň budúcich futbalových hviezd? | zdroj: © TASR

MŠK Žilina je jeden z mála futbalových klubov Slovenska, ktorý sa môže pýšiť kvalitnými futbalovými podmienkami a zázemím na tej najvyššej úrovni atakujúcu svetové parametre. Klub žilinských „šošonov“ je doslova výstavnou skriňou slovenského futbalu, klubom, ktorý nám už roky vysiela do sveta tú najlepšiu reklamu.

Bez ohľadu na aktuálne nie príliš lichotivé výsledky, či postavenie v ligovej tabuľke, patrí Žilinčanom na Slovensku už roky primát jedného z najlepších futbalových klubov v krajine. Svedčí o tom šesť víťazných prvenstiev v domácej lige, či víťazstvo v domácom pohári. Ako jeden z mála futbalových klubov Slovenska sa ocitol medzi najväčšou futbalovou smotánkou sveta v zápasoch európskej Ligy majstrov. A nie sú to len futbalové výsledky, ktoré posúvajú MŠK na úplne inú úroveň, na akú sme u nás zvyknutí. Štadión pod Dubňom je azda najväčšou futbalovou pýchou a to nielen pre domácich Žilinčanov, ale koniec koncov aj pre celé futbalové Slovensko.

Okrem krásneho a moderného štadióna sa však Žilinčania môžu do sveta pýšiť ešte niečím a to futbalovou akadémiou, ktorá vo svojich útrobách vychovala takých slávnych futbalistov ako Marek Mintál, Peter Pekarík, či Tomáš Hubočan. Žilinská akadémia pod dohľadom skúsených trénerov ponúka svoje služby momentálne okolo 300 mladým futbalistom od 7 až do 19 rokov. Akadémiu tvoria tri futbalové centrá. Jej hlavná lokalita sa nachádza v žilinskej mestskej časti Stážov. Ďalšími dvoma sú tréningové centrum v Budatíne a v Závodí.

V areáli hlavného centra Strážov sa nachádza niekoľko futbalových ihrísk, ktoré sú v prevádzke počas celého roka a počas zimnej prípravnej fázy sú využívané hráčmi A - tímu MŠK. Pre kvalitnú prácu s mládežou sú trénerom prispôsobené všetky miestnosti akadémie a to tak šatne ako aj kancelárske priestory. Interiér, ktorý je ladený do typických žlto-zelených klubových farieb, ponúka pre svoje mladé talenty aj ubytovacie služby. Devätnásť izieb s kúpeľňami s kapacitou 56 lôžok je rozložených na dvoch poschodiach. V akadémii je zriadená i spoločenská miestnosť, reštaurácia, kuchyňa a jedáleň s výhľadom na tréningové ihriská. Pre maximálne pohodlie a splnenie všetkých potrieb majú hráči k dispozícii saunu, miestnosť pre odpočinok, regeneračný bazén, či masáže. Ubytovňa akadémie svojim výchovným programom okrem iného nadväzuje aj na výchovno-vzdelávaciu činnosť školy v čase mimo vyučovania a úzko spolupracuje aj s rodinami hráčov. Hráčom jednotlivých kategórii ponúkajú kluboví pedagógovia hodiny angličtiny a svoje služby im poskytujú aj psychológovia.

Vysokou kvalitou nijak nezaostávajú ani ďalšie dve tréningové ihriská žilinskej akadémie. To v Budatíne je dokonca pokryté špeciálnym fibersandom, čo je kombinácia umelého povrchu a prírodnej trávy, ktorá je odolná voči poveternostným vplyvom. Časť akadémie v Zavodí je zriadená okrem umelo osvetleného ihriska s umelou a prírodnou trávou aj šatňou pre hráčov.

Aj táto moderná futbalová akadémia je jasným signálom toho, že Žilinčania to so svojim futbalom myslia do budúcna vážne a všetko svoje ťaženie vynakladajú na to, aby ich akadémia mohla za niekoľko rokov vychovať ďalších talentovaných futbalistov, ktorí im po vzoroch Mintála, Pekaríka či Hubočana budú robiť vo svete tú najlepšiu reklamu.