Main Content

Nekazte nám El Clásico!

štvrtok, 17. apríl 2014 08:51 | Autor: Jakub Mihálik

Nekazte nám El Clásico!
Nekazte nám El Clásico! | zdroj: © TASR

El clásico bývalo najvzrušujúcejším zápasom vo svete futbalu. Ozajstná ukážka kvality a hoci nabitá rivalitou, fair-play v nej malo miesto. Potom prišli José Mourinho a Pep Guardiola a všetko sa zmenilo.

Komentár Jakuba Mihálika

Nechápte ma zle, El clásico je stále pre mňa ako fanúšika španielskeho futbalu, najzaujímavejší zápas na klubovej úrovni. Kvalitu má neustále, viď včerajší zápas. O to väčšia škoda, že istí hráči kazia tejto futbalovej telenovele imidž. 

Zdá sa, že futbalistom sa hra s menom futbal zunovala. A tak počas pobytu na trávniku vymýšľajú hru novú. Jej cieľom je získať penaltu. Góly sa nepočítajú, hlavne, že je penalta. Len tak si viem vysvetliť neustále pády vo vnútri šestnástky, či v jej tesnej blízkosti s následným tigrím skokom smerom do nej. 

Herecké výkony nie sú jediným problémom klasiky. Po akomkoľvek banálnom faule rozhodcu obkolesia piati zástupcovia z každého tímu a vyjednávajú podmienky udelenia, či neudelenia žltej karty. Hráči protestujú proti úplne všetkému a sú z toho tak zmagorení, ako Pinto, protestujúci proti gólu, ktorý vôbec uznaný nebol. 

A potom je tu škvrna snáď najväčšia. Istí chlapci ešte stále nepochopili, že rivalita nemá prekračovať futbalové medze. Dani Alves môže byť fajn chlapík a Eric Abidal ho môže právom mať rád, no na ihrisku (hlavne v El Clásicu) pôsobí ako street fighter z jednej z bahijskych faviel. Odmietnuté gestá od súpera, hodená lopta do tváre, hanba. Na opačnej strane nemá najlepší register trestov zase Pepe. Možno je to tým, že obaja sa narodili na tvrdom brazílskom severovýchode, ale v Európe sú dostatočne dlho na to, aby sa naučili význam slova fair-play. Nie sú jediní. 

A tak tu ešte stále máme pozostatky mourinhovsko-guardiolovskej zákopovej vojny. Filmovanie, penaltové prosby, vyjednávania a nefér gestá, to všetko kazí dojem z futbalu, ktorý je bez týchto hlúpostí bezpochyby obrovským futbalovým zážitkom pre každého, kto sa pozerá. 

Páni, nekazte nám dojmy a ak to nedokážete, odíďte. Barcelona a Real sú väčšie ako vy, El Clásico je väčšie ako vy.

Chlapci na fotke to pochopili, preto sú to Páni Hráči.