Main Content

Bude košická rana extralige fatálna?

streda, 16. apríl 2014 14:16 | Autor: Jakub Mihálik

Bude košická rana extralige fatálna?
Bude košická rana extralige fatálna? | zdroj: © TASR

HC Košice sú na odchode zo slovenskej extraligy. Východniari podali prihlášku do českej najvyššej súťaže. Extraliga sa nám rozpadá pred očami.

Komentár Jakuba Mihálika

Poznáte ten pocit, keď si myslíte, že sa vám začne dariť a pri východe z domu vás obšťastní holub? Tak nejak sa môže cítiť slovenská extraliga po dnešku. Včera som sa tešil z toho, že sme nakoniec získali miestenku pre hokejovú Ligu majstrov. Dnes extraliga dostala čapaka z otočky od hokejových Košíc. 

Dlhoročné zajačie úmysly sa stávajú realitou, keď sme sa Šteelovo, nie z úst predstaviteľov Košíc, ale z úst zástupcov českého hokeja, dozvedeli, že HC Košice si podali prihlášku do českej najvyššej hokejovej súťaže. 

Samozrejme, nič ešte nie je isté. Slovan síce v minulosti do KHL Pro-hokej a Zväz pustili. Ale Slovan je Slovan a Piešťany sú Piešťany. Zamyslime sa však, čo by sa stalo, keby náhodou Košice dostali zo Slovenska zelenú a z Česka zelenou. 

V prvom rade, samotný košický hokej si pomôže. Hoci budú musieť prakticky zdvojnásobiť svoj rozpočet (preplatené cesty, vlastné cesty a posilnený káder), je to jediná cesta, ako udržať hlavného sponzora, ktorý nedávno vyhlásil, že klesajúci záujem o extraligu vyvoláva jeho klesajúci záujem o sponzorovanie. Potom je tu faktor lepšej súťaže a porovnávania sa s lepšími celkami (bez urážky, slovenské kluby). V neposlednom rade je tu divák, ktorý je zvedavý na neokukaný klub viac ako na ligu, v ktorej sa jeho Košice tak, či tak dostanú do finále (bez urážky, slovenské kluby). Všetky tieto košické pozitíva majú ale jedno „ale“.

Odchodom Košíc utrpí extraliga. Môžeme sa tváriť, že nie. Že sa slovenskí hokejisti akurát presunú do iného klubu. Že divák bude stále podporovať svoje kluby. Že Košice nahradí napríklad Bardejov a Východu ostane aspoň jeden extraligový klub. Môžeme sa tváriť, že Košice vlastne extraliga nepotrebuje. Na Slovensku sa však v hokeji toho napretvarovalo dosť. Faktom je, že odchod Košíc by znamenal pomalý zánik extraligy. Ak dostanú výnimku, len málokto by stavil na to, že ich nebudú chcieť nasledovať napríklad Piešťany, napríklad Poprad, atď. 

Po odchode Košíc by naša extraliga nemala zastúpenie v dvoch najväčších mestách na Slovensku. Veľké mestá znamenajú veľa ľudí, veľa sponzorov, veľa peňazí, veľa ..však to poznáte. Ak bude extraliga stáť na kluboch, ktoré sú už teraz finančne (slušne povedané) na dne, tak jej pomôže len zázrak. Síce sa objavujú názory, že „No a čo, ak extraliga zanikne", no treba si uvedomiť, že zánik extraligy = zánik hokeja. 
Len včera som v jednej z diskusií videl názor, že médiá podceňujú extraligu. Nie, my sa snažíme biť na poplach, lebo loď sa potápa. Bijeme aj dnes, pretože jedného kapitána už stratila. Ak stratí aj druhého, plavčíci ju dlho nad hladinou neudržia.