Main Content

Copa del Rey: Finálové El Clásico plné otáznikov

streda, 16. apríl 2014 13:26 | Autor: Jakub Vaverka

Copa del Rey: Finálové El Clásico plné otáznikov
Copa del Rey: Finálové El Clásico plné otáznikov | zdroj: © TASR

Dnes je na programe vyvrcholenie španielskej pohárovej súťaže, ktoré sa odohrá na štadióne Mestalla vo Valencii. V súboji o Kráľovský pohár na seba narazia nezmieriteľní rivali FC Barcelona a Real Madrid. V oboch táboroch sa pred úvodným výkopom rozoberali rozličné témy, vo väčšej pohode sú Madridčania, ktorí si udržujú vysokú formu, Barca je v kríze.

V tomto ročníku sa vo vzájomných zápasoch viac darí Barcelone, v prvom ligovom El Clásicu na Camp Nou Blaugranas vyhrali 2:1, v madridskej odvete zvíťazili opäť Katalánci po dramatickom vývoji 4:3, Lionel Messi si zapísal hetrik.

Vylúčený je štart hviezdneho Cristiana Ronalda, ktorý má pretrvávajúce problémy s kolenom, preto nehral ani proti Borussii Dortmund a ani proti Almerii v lige. Médiá blízke Realu tvrdia, že Portugalčan možno bude fit, no jeho nasadenie na tak vypätý zápas v nie stopercentnom stave by sa mohlo ukázať ako chyba.

Barca v generálke na Clásico prehrala v Granade 0:1, podľa španielskej tlače sa práve touto prehrou, ktorá bude znamenať zrejme stratu majstrovského titulu, uzavrela úspešná etapa Kataláncov v posledných rokoch. Kouč Gerardo Martino na tlačovej konferencii povedal, že hráči, ktorých má v kádri zmenili históriu futbalu a majú na to, aby ju menili aj ďalej, no musí prísť nový impulz, zmena.

Barcelona postúpila do finále po úspešnom dvojzápase s Realom Sociedad San Sebastián, Real si poradil vo fáze TOP 4 s mestským rivalom Atléticom.

Kataláncom budú chýbať zranení stopéri Gerard Pique, Marc Bartra a veľkou stratou bude aj gólman Victor Valdés, ktorý je len niekoľko dní po operácií nohy.

Naopak, reálny je štart stopéra Carlesa Puyola, ktorý sa dal dokopy po výraznejších zdravotných problémoch a prípadné víťazstvo v CdR by bolo preňho peknou rozlúčkou s Blaugranas. Po sezóne končí kariéru.

Tréner Carlo Ancelotti je pred zápasom sebaistý a tvrdí, že Real Madrid má na to, aby Barcelonu prvýkrát v sezóne porazil a získal Kráľovský pohár.

Porazeneckú náladu nepreukázal ani Gerardo „Tata“ Martino, ktorý eviduje, že Barcelona nehrá ani zďaleka taký dobrý futbal, ako v posledných mesiacoch, no verí, že v dueli proti večnému rivalovi sa jeho mančaft zmobilizuje získa po Superpohári svoju druhú trofej v ročníku.

Je to El Clásico, viac argumentov netreba. Barcelona v poslednom zápase síce prehrala v Granade 0:1 po nie najlepšom výkone, no na svojho rivala sa vie nachystať vždy výborne. Real sa otriasol z prehry s Dortmundom v Lige majstrov a chce získať prvú trofej v tejto sezóne. Šance vyrovnané musia byť, inak to nejde. Pre jeden tím hovoria vzájomné zápasy v tomto ročníku, pre druhý aktuálna forma. Čo môže byť rozhodujúce?

V barcelonskom tábore by ste mali upriamiť svoju pozornosť na Andrésa Iniestu, záložníka, ktorý je veľmi blízko k futbalovej dokonalosti. V zápasoch kazí minimálne, vyznačuje sa perfektným čítaním hry a minimálne fauluje. Sledovať ho pri zápase je skutočne pasiou. V tábore Realu by mohol byť zaujímavým artiklom Isco, samozrejme, ak bude hrať. Mladý Španiel, ktorý prišiel z Malagy príliš veľa nehráva, no je to kvalitný mladý futbalista, ktorý si chce zahrať na MS 2014 v Brazílii a dobrý výkon v ostro sledovanom zápase by mu istotne k nominácii pomohol.

Predpokladané zostavy

FCB -  Pinto- Alves, Busquets, Mascherano, Alba – Iniesta, Fabregas, Xavi – Pedro, Messi, Neymar

REAL - Casillas – Marcelo, Pepe, Ramos, Carvajal – Isco, Xabi Alonso, Illaramendi – Bale, Benzema, Di Maria