Main Content

Hokejová Liga majstrov – záchranné koleso klubov v extralige

utorok, 15. apríl 2014 10:02 | Autor: Jakub Mihálik

Hokejová Liga majstrov – záchranné koleso klubov v extralige
Hokejová Liga majstrov – záchranné koleso klubov v extralige | zdroj: © TASR

Hokejová Liga majstrov bude mať predsa len slovenského zástupcu už v ročníku 2014/2015. Je to dobrá správa pre slovenský hokej, či nie príliš zaujímavý ťah hokejového zákulisia?

Komentár Jakuba Mihálika

Tak sme sa dočkali. Ako chudobný príbuzný sme na hokejovom mítingu v rohu čakali na milosrdné gesto hokejovej vrchnosti Európy. Vzali nás! Slovenská extraliga bude mať svojho zástupcu v hokejovej Lige majstrov už pri jej začiatku. 

V Európe je pripravený odvážny plán hokejovej obdoby Ligy majstrov. Slovensko, ako inak, zaspalo a nestálo pri zrode tejto myšlienky, a tak sme čakali, či sa nám dostane divokej karty a jeden náš zástupca predsa len prekĺzne medzi elitu. Stalo sa. Preskočili sme Dánov a Talianov (!!!) v súťaži o zisk divokej karty. 

V slovenských hokejových kruhoch sa rozpútala debata, či máme vôbec stáť o štart v takejto súťaži, keď s nami automaticky nepočítajú od začiatku. V našich končinách typicky urazená reakcia, keď si všetci myslíme, že sme pupok sveta. Nie sme. V hokeji už tobôž. A klubovom? Ale prosím vás.

Slovenská extraliga nemá ani zďaleka taký cveng v hokejových kruhoch ako slovenský hokej, hoci ten tiež zrovna nerastie. Ak má byť hokejová Liga majstrov ligou elity, tak sme nemohli očakávať, že po našich kluboch skočia zabezpečené kluby top súťaží Európy ako pes po kosti. Z tohto pohľadu môžeme byť radi, že sa náš hokej do súťaže dostane aspoň na poslednú chvíľu, aspoň cez divokú kartu. Prečo?

Všetci dobre vieme, ako je na tom naša najvyššia hokejová súťaž. Peniaze, divák, spozori, kvalita, výsledky. To všetko v nej absentuje. Väčšiu pozornosť púta KHL, NHL, MOL a neviem ešte aká L. Oprávnene. Slovenským klubom uteká zvyšok Európy. Naše zaradenie do Ligy majstrov môže byť posledným záchytným bodom. Zatiaľ, čo sa kluby z hokejových krajín združujú do väčších a lepších celkov, my sa hráme na našom premočenom piesočku, ktorý nás nikam neposúva. Česť výnimkám. Ak by nás minula aj táto vlna združovania, opäť by nás preskočili iní.

Pravidelné porovnávanie sa s európskou špičkou môže pomôcť nielen našim klubom, ale aj slovenskej reprezentácii. Môže pomôcť priviesť sponzorov. Môže pomôcť priviesť hráčov, ktorí si v (snáď) na prestíži rastúcej súťaži budú chcieť zahrať. Môže  pridať extra motiváciu,  môže zatraktívniť boje o titul, ktoré sú v súčasnosti len o tom, či dominantné Košice vo finále uspejú, alebo podľahnú. Môže nastaviť zrkadlo našim funkcionárom v priamom porovnaní so zahraničím, môže pomôcť načerpať inovatívne myšlienky. Môže vrátiť diváka na štadióny. Aspoň na tých 7 domácich zápasov.

Prirodzene, netreba si túto súťaž idealizovať. Sezónnych 14 zápasov s tými najlepšími v Európe mimo KHL, však môže zabezpečiť, že každoročne budeme mať už dva kluby, stretávajúce sa modernými trendmi v hokeji. 

Ak klubový hokej na Slovensku počúval za ostatné roky len a len negatívne správy, ktoré ho posúvali hlbšie a hlbšie v hokejovom mori, tak miestenka v klubovej Lige majstrov je prvým záchranným kolesom. Plávať ako o život však musí aj naďalej.