Main Content

Barcelona padá, ale španielske kluby sú aj tak najlepšie

sobota, 12. apríl 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Barcelona padá, ale španielske kluby sú aj tak najlepšie
Barcelona padá, ale španielske kluby sú aj tak najlepšie | zdroj: © TASR

V hre o najcennejšie európske trofeje zostáva už iba 8 klubov, ale až presná polovica z nich je zo Španielska. A to aj napriek tomu, že najlepšie mužstvo posledných rokov, FC Barcelona, definitívne stráca svoju pozíciu.

Komentár Filipa Chudého

Poznáme semifinalistov Ligy majstrov a tiež aj Európskej ligy a už na prvý pohľad je viditeľné, kto dominuje európskemu klubovému futbalu. Španielsko má v hre ešte väčšiu polovicu svojich zástupcov, kým iné krajiny maximálne po jednom zástupcovi. Vlastne iba jeden jediný španielsky klub v tejto sezóne pohárovej Európy vyradil niekto z iných krajín. Real Sociedad San Sebastian skončil v svoju púť v skupinovej fáze Ligy majstrov. Zvyšní dvaja odpadlíci skončili na štíte iného španielskeho klubu. FC Barcelona sa musela skloniť pred madridským Atleticom a v sevillskom derby vyradil Real Betis jeho rival FC. Že na španielske kluby nikto z konkurencie nevyzrel nie je v žiadnom prípade náhoda.

Španielske kluby dominujú európskemu futbalu už dlhodobo. Občas ich síce niekto v jednej sezóne pokorí, čo je prípad Nemecka z minulej sezóny, ale 5-ročná klubová klasifikácia UEFA neklame. Krajina aktuálnych majstrov sveta je suverénne prvá. Anglicko s Nemeckom strácajú dosť a ak chcú v blízkej budúcnosti pomýšľať na prvé miesto, budú musieť pridať, a to s väčším počtom klubov. Španielskou výhodou je ich sila v každom zástupcovi, čo táto sezóna iba potvrdila.

Pritom najlepší klub minulých sezón, FC Barcelona, už onedlho oficiálne najlepší nebude. Barca má síce ešte v tejto chvíli najväčší koeficient, lenže je jasné, že víťaz semifinále Real Madrid – Bayern Mníchov ju predbehne a bude sa hrdiť tým, že je v Európe jednotkou. Tým nechcem povedať, že víťaz predčasného finále vyhrá automaticky aj finále, ale určite bude mať najlepší koeficient, do ktorého sa počítajú výsledky z ostatných 5 sezón, čo hodnovernejšie vypovedá o kvalite, ako jedno finále.

V tejto sezóne je zatiaľ v Európe najlepšie Atletico Madrid, ktoré získalo najviac bodov a vedie aj španielsku ligu, čo iba dokresľuje postavenie tohto klubu k dnešku. Situácia sa totiž môže ľahko zmeniť a „zajtra“ bude všetko inak, veď mestský rival Real stráca iba málo. A ak by sme zažili prvé mestské finále v histórii najprestížnejšej súťaže, boli by sme svedkami ďalšej korunovácie španielskeho futbalu. Ten síce vládne a najlepší zostane bez ohľadu na výsledky v záverečných bojoch oboch pohárových súťaží, ale ak by až 75 % finalistov bolo zo Španielska, tak to by bola veľká rana medzi oči pre ostatné krajiny, veď už 50 %  semifinalistov je dosť.

V diskusii sa vyjadrite, čo hovoríte na španielsku dominanciu?