Main Content

Brazília má miesto len pre jednu legendu. Kaká, či Ronaldinho?

streda, 9. apríl 2014 10:19 | Autor: Jakub Mihálik

Brazília má miesto len pre jednu legendu. Kaká, či Ronaldinho?
Brazília má miesto len pre jednu legendu. Kaká, či Ronaldinho? | zdroj: © TASR

Do zverejnenia nominácií na svetový šampionát v Brazílii ostáva už len zopár dní. Jedna z otázok, ktorá trápi futbalovú verejnosť, je, kto sa predstaví v nabitom kádri domáceho tímu Brazílie. Bude to Kaká? Bude to Ronaldinho? Obaja, či ani jeden?

Brazílska nominácia pre blížiaci sa svetový šampionát je prirodzene tou najsledovanejšou. Usporiadateľ turnaja si nič iné, ako víťazstvo nepripúšťa, najmä po tom, čo turnaj nevyhrali v predchádzajúcich dvoch prípadoch. Futbalová krajina prirodzene pre domáci turnaj chce zložiť, čo najviac konkurencieschopné mužstvo, a tak nemajú prednosť hviezdne mená, ale hráči, ktorí sú schopní obetovať sa pre tím.

Tréner Luis Felipe Scolari začal pred viac ako rokom, po svojom opätovnom nástupe do funkcie trénera, budovať kostru tímu, založenú na mladíkoch ako Paulinho, Neymar, Oscar. Brazílska verejnosť, a s ňou aj celý futbalový svet, sa však pýta, čo s Ronaldinhom, či Kaká, dvoma majstrami sveta, dvoma hviezdami, dvoma držiteľmi Zlatej lopty, dvoma skúsenými hráčmi, ktorí ešte stále majú, čo ponúknuť. 

Pretlak ofenzívnych hier, ale aj koučove osobné preferencie spôsobujú, že miesto môže získať len jeden z nich. Samotný Scolari sa pred nedávnom vyjadril: „Je tu deväťdesiatpercentná šanca, že nemôžu hrať spolu.“

Ku komu by sa mal prikloniť Scolari? Prečítajte si dva názory a rozhodnite vy, kto by sa mal nakoniec objaviť v nominácii Brazílie na turnaj.


Nikfes (odborník na AC Miláno z česko-slovenskej fanúšikovskej stránky AC Milan CZ/SK) - Kaká

Dle mého názoru by měl Kaká jet na MS na úkor Ronaldinha už jen z toho důvodu, že odehrál takřka celou sezonu v top evropském týmu a v top evropské lize, kde si drží si konzistentní výkonnost. Při vší úctě k Atleticu Mineiru, ale v brazilské lize se Ronaldinho těžko utká s týmy kalibru Juventusu, Barcelony, Neapole a těžko bude hrát v takovém tempu, v jakém se očekává, že se bude hrát na MS. Co však hovoří v prospěch Ronaldinha je jistě rozestavení "kanárků", a tedy 4-3-3, ve kterém je Ronaldinho použitelný na křídle, kdežto Kaká je primárně ofenzivní záložník. Ricardo však již několikrát v právě probíhající sezoně ukázal, že je schopen zahrát i na křídle a je možné, že i na této pozici odehrál svůj nejlepší zápas této sezony (proti Barceloně doma). Kdyby to bylo na mně, tak bych vzal oba, protože jejich zkušenosti se mohou Felipe Scolarimu hodit nesmírně, ale pokud bych si měl vybírat, tak má volba by byla jednoznačně Kaká.


Jakub Mihálik (sport7.sk) - Ronaldinho

Ja, ako človek sledujúci dlhodobo brazílsky futbal, mám skutočne problém rozhodnúť sa medzi oboma hráčmi. Prikláňam sa však na stranu Ronaldinho Gaúcha, súčasného hráča Atlética Minas Gerais. Je jasné, že ani Kaká, ani Ronaldinho nebudú figurovať v základnej zostave Felipaa, aj keď sa jeden z nich predsa len dostane do záverečnej nominácie. Sú len dve možné pozície, na ktorých sa môžu obaja hráči presadiť a byť efektívni. Prvá je pozícia tvorcu hry v strede ofenzívnej časti stredu poľa, druhá je na krídle. Scolari stavia úlohu tvorcu hry na Oscarovi, ktorý je nielen v súčasnej forme excelentne hrajúci, ale je aj prísľubom do budúcnosti. Na ľavom krídle má pozíciu vyárendovanú Neymar, národný poklad, na ktorý je neradno siahnuť. Na pravom dáva Scolari prednosť Hulkovi, ktorý je ochotný prijať aj rozdať rany za svojich subtílnejších spoluhráčov. Do tohto systému príliš nezapadá ani Kaká, ani Ronaldinho, a tak musíme rozmýšľať o tom, ktorý z nich môže tímu ponúknuť viac v pozícii žolíka z lavičky, v pozícii záchrancu tímu. Predpokladajme, že ak pôjde Brazílčanom všetko, ako má, budú nastupovať v osvedčenej útočnej formácii Oscar – Neymar, Hulk – Fred. Tú budú koučovia striedať, len, ak bude tiecť do topánky, to znamená za nepriaznivého stavu. V takejto situácii je jednoznačne cennejším hráčom Ronaldinho. Jeho priame kopy a štandardné situácie vyhrávajú zápasy, jeho geniálna prihrávka a technika láme defenzívny val súpera. Kaká potrebuje viac priestoru, väčší hrací čas, iný herný systém. 

Takisto sa musí zvážiť otázka formy a zdravotného stavu. Kaká sa v posledných zápasoch dostal do slušnej formy a ťahá AC Miláno svojimi výkonmi, no jeho sezóna bola poznačená zraneniami, navyše po náročných bojoch AC Milána aspoň o účasť v Európskej lige, môže byť vyčerpaný. Na druhej strane stojí Ronaldinho, ktorý od víťazstva v Copa Libertadores s Atléticom Mineirom a účasti na MS klubov, mal program voľnejší a naostro začína v campeonato brasileiro až na konci apríla, presne včas na to, aby sa za 6 týždňov dostal do formy. Čo do faktoru X, obľúbenosti medzi fanúšikmi i hráčmi a oddýchnutosti, volím ako žolíka Ronaldinha.

A čo vy?!