Main Content

EL: Bazilej šokoval Valenciu, Juventus vyhral v Lyone

štvrtok, 3. apríl 2014 23:05 | Autor: TASR

EL: Bazilej šokoval Valenciu, Juventus vyhral v Lyone
EL: Bazilej šokoval Valenciu, Juventus vyhral v Lyone | zdroj: © TASR

Bratislava 3. apríla (TASR) - Futbalisti FC Bazilej si vytvorili výbornú východiskovú pozíciu pred budúcotýždňovou odvetou štvrťfinále Európskej ligy UEFA.

 Vo štvrtok zdolali na domácom ihrisku v úvodnom zápase FC Valencia nečakane hladko 3:0. V lepšej situácii sú aj portugalské tímy FC Porto a Benfica Lisabon ako aj Juventus Turín, ktoré si pripísali tesné víťazstvá 1:0.

O triumf Bazileja sa dvoma gólmi postaral stredopoliar Matias Delgado. Najprv v 34. minúte otvoril skóre strelou spoza šestnástky a už o štyri minúty neskôr poslal svoj tím do dvojgólového vedenia. Stocker poslal ideálny center do šestnástky, na ktorý si nabehol Delgado a pravačkou zblízka umiestnil loptu medzi tri žrde. Po zmene strán pohrozil hosťujúci Vargas, ale jeho pokus na zníženie nestačil. Bodku za stretnutím dal v nadstavenom čase Stocker, ktorý upravil na konečných 3:0.

V portugalsko-španielskom derby sa lepšie darilo FC Porto, ktoré zdolalo FC Sevilla 1:0. Aktívne Porto v prvom polčase dominovalo, no z mnohých príležitostí dokázalo pretaviť do gólu iba jednu. Po polhodine hry sa strelecky presadil kapitán Eliaquim Mangala. Šancu na vyrovnanie premárnil Gameiro, ktorý sa dostal k dorážke pred domácim gólmanom, ale zlyhal. Portugalský tím prišiel ešte v závere o vylúčeného Fernanda, no tesný náskok už ustrážil.

Chudobnú výhru si z Holandska odviezla Benfica Lisabon. Nad domácim AZ Alkmar vyhrala takisto 1:0 po presnom zásahu Eduarda Salvia a pred budúcotýždňovou odvetou je v lepšej pozícii ako jej súper.

V súboji Olympique Lyon s Juventusom Turín dlho svietila na ukazovateli bezgólová remíza aj napriek viacerým sľubným príležitostiam. "Stará dáma" napokon rozhodla o cennom víťazstve päť minút pred koncom, keď odrazenú loptu poslal do siete nekompromisne Leonardo Bonucci.

Odvety sú na program 10. apríla.

 

sumáre - 1. zápasy štvrťfinále EL 2013/2014:

AZ Alkmaar - Benfica Lisabon 0:1 (0:0)

Gól: 48. Salvio

Olympique Lyon - Juventus Turín 0:1 (0:0)

Gól: 85. Bonucci

FC Bazilej - FC Valencia 3:0 (2:0)

Góly: 34. a 38. Delgado, 90.+1 Stocker

FC Porto - FC Sevilla 1:0 (1:0)

Góly: 30. Mangala, ČK: 87. Fernando (Porto)