Main Content

Byť zberačom loptičiek je hotová veda. Čo všetko musí ovládať?

pondelok, 27. január 2014 10:51 | Autor: Silvia Petrašková

Byť zberačom loptičiek je hotová veda. Čo všetko musí ovládať?
Byť zberačom loptičiek je hotová veda. Čo všetko musí ovládať? | zdroj: © TASR

Počas tenisového zápasu plnia jednu z najdôležitejších úloh, no aj napriek tomu si ich takmer nikto nevšíma. Okrem dvoch hlavných aktérov na kurte, umpirového a čiarových rozhodcov sa počas tenisového duelu nachádza na kurte aj niekoľko podávačov, resp. zberačov loptičiek. Šikovné deti, ktoré pobehujú po kurte sem a tam a hrajú sa na tzv. „tenisové deti pre všetko“. Ich na prvý pohľad jednoduchá úloha, je však hotovou vedou.

Aký je to pocit podať Nadalovi jeho prepotený uterák, fľašu vody, či krásnej Sharapovej jej ďalší pár loptičiek? Na tieto otázky by vedeli odpovedať jedine oni, tenisoví zberači loptičiek. Zberač loptičiek (ang. ball boy/ball girl) je tenisové „povolanie“, ktoré je v tomto športe už úplne bežnou vecou, no nebolo tomu tak vždy. Prvýkrát ich dôležitú úlohu využili usporiadatelia na grandslamovom turnaji vo Wimbledone ešte v roku 1920. Od roku 1948 boli na tenisové turnaje povolávaní ako dobrovoľníci zo škôl. Najskôr chlapci a od roku 1977 ich doplnili aj dievčatá. Ich vekové rozloženie sa pohybuje prevažne od 12 do 16 rokov (niekedy môže byť aj vyššie).

Ak teda patríte medzi tých rodičov, ktorí sa môžu pochváliť tenisovo zanieteným dieťaťom, nad touto novopečenou záľubou vašej ratolesti by ste mali s určitosťou porozmýšľať. Má totiž v sebe len samé pozitíva. Nielenže ňou vaše deti bližšie pritiahnete k ich milovanému športu, no zveľadíte v nich najmä množstvo fyzickej, ale koniec koncov aj kolektívnej činnosti. Prvotné euforické nadšenie z ich nového koníčka, však môže razom zhasnúť, keď sa dozvedia, čo všetko by mali ako kvalitní a šikovní zberači loptičiek ovládať.

Skvelý/á ball boy, či ball girl, to nie je len o rýchlom pozbieraní, či podaní malých, žltých loptičiek. „Najdôležitejšou vecou, ktorú si musí zberač pamätať, sú zvyklosti a návyky hráčov počas hry. Je potrebné pozorne sledovať vývoj a rýchlo reagovať na jeho potreby. Máte ťažkú prácu, musíte byť tichí a sústredení,“ povedal trojnásobný wimbledonský víťaz Boris Becker, ktorý v roku 2010 pomáhal pri príprave zberačov na Turnaj majstrov v Chiswicku.

V nasledujúcich bodoch vám teda podrobne predstavíme to, čo by mal kvalitný zberač tenisových loptičiek ovládať. V prvom rade by mal mať ball boy/ball girl aspoň z časti základné vedomosti o tenisových pravidlách. Je to nutnosť bez, ktorej sa vo svojom ďalšom napredovaní len ťažko pohne. Okrem tenisových, by mal ovládať aj svoje vlastné, všeobecné pravidlá. Medzi tie patrí najmä vedomosť počtu zberačov na kurte. Tých je po väčšine šesť. Dvaja na oboch stranách kurtov a dvaja pri sieti. Všetci sa zvyknú po dlhšie trvajúcich setoch striedať. Prvou a najzákladnejšou vlastnosťou dobrého zberača je v prvom rade vedieť loptičku chytiť a nebáť sa jej!


Podávači loptičiek majú skvelý reflex.

Druhou dôležitou povinnosťou je samotná práca s loptičkami. Zberači, ktorí sú nasadení na oboch zadných stranách kurtu sú tí, ktorí zvyknú tenistom loptičky do hry podávať. Vzhľadom k tomu, že tie pri výmenách odskočia sem a tam, pre každého zberača je dôležité vedieť najmä to, ktorú loptičku môže a ktorú nemôže chytiť. Spomínané rozloženie šiestich zberačov je teda úplne opodstatnené. Ak sa loptička dostane bližšie k čiarovému, než sieťovému zberačovi, možnosť, že sa na loptičku razom vrhnú obaja neprichádza do úvahy! Dôležité je tu vedieť najmä to, čia voľba pri zbieraní bude trvať kratší čas, alebo to, či svojim zbytočným pobehovaním po kurte neobmedzí tenistu, alebo neznervózni divákov. Spomínaná rýchlosť je veľmi dôležitá.

Tretím pravidlom, ktorý platí len pre čiarových zberačov je spôsob podania resp. hodenia loptičky tenistovi. V rôznych turnajoch sa používanú rôzne techniky. Niekedy sa môžeme stretnúť s tým, že zberač v tomto prípade podávač, hodí loptičku tenistovi s tým, že jednou rukou hádže a druhú má za chrbtom. V iných sa zas hádže oboma. V oboch prípadoch je tu dôležité podotknúť najmä to, že podávač by mal loptičku hodiť najmä s citom a ľahko.

Štvrtý bod. Vedieť kedy je potrebné loptičky vymeniť. Keď hráč dokončil hru s jednou loptičkou, pri ďalšej má poväčšine nutnosť začať nový game s novou. Ak sa vyskytne situácia, že sa ku podávačovi nedostala žiadna loptička, naznačí to tenistovi, ktorý očakáva jeho padanie tým, že ukáže svoje prázdne ruky pred seba.


Občas sa stane, že zbierač loptičiek schytá poriadnú ranu. Toto video je z nedávno skončeného Australian Open.

Po piate. Podať hráčovi v prípade potreby uterák. Činnosť, ktorá je pre zberačov dnes už úplne bežná a na prvý pohľad úplne jednoduchá. Áno je, no aj v tomto prípade je dôležité samotný úkon podania zbytočne nezdržovať, aby tenista v mori potu na svojej tvári neprišiel za ten čas o nervy. Dôležité je pri tom tiež nezabúdať na čas výmeny strán, aby si tenista aj na opačnej strane kurtu, doň mohol blažene vytrieť pot.

S uterákom je následne spojené aj podávanie občerstvenia, najčastejšie je to fľaša vody. Aj v tomto prípade je rýchlosť a pohotovosť prvoradá. Na turnajoch počas ktorých panujú priam neznesiteľné horúčavy sa v čase prestávky medzi setmi, zvyknú tenisti pýtať aj na slnečník, ktorý im „ball boy“ má držať nad hlavou. Medzi hlavné úlohy zberačov patrí aj povinnosť výmeny starých loptičiek za nové. Stáva sa to najmä vtedy, ak si tenisti želajú hrať v novom sete s novými, nepoužitými loptičkami.

Ak ste sa po dočítaní týchto pravidiel tohto nevšedného „povolania“ ešte viac zľakli, nebojte sa. Tak ako v prípade každej aktivity, či športu aj v tomto prípade je trpezlivosť a prax zárukou úspechu. Po ich zvládnutí budú mať vaše deti z tenisového zbierania loptičiek takú radosť, aká k tomuto netradičnému, no skutočne zaujímavému druhu „športu“ zaručene patrí.

Ball boy, či ball girl registrujú fanúšikovia najčastejšie pri tenisových zápasoch. No nielen v tomto športe je úloha zberača, resp. podávača loptičiek potrebná. V súčasnosti ich bežne stretnete pri futbale, americkom futbale, krikete, či basketbale. V každom z tých športov ich úlohu prevyšujú iné špecifické pravidlá toho ktorého konkrétneho športu. V tenise, ako bolo vyššie spomenuté, sú ich povinnosti azda najdôležitejšie a najťažšie. No ich hlavná povinnosť je v podstate zakaždým rovnaká. Zbierať a podávať, zbierať a podávať...