Main Content

VIDEO: MS20: Fíni prekvapili Švédov, sú majstri sveta!

pondelok, 6. január 2014 10:05 | Autor: TASR

VIDEO: MS20: Fíni prekvapili Švédov, sú majstri sveta!
VIDEO: MS20: Fíni prekvapili Švédov, sú majstri sveta! | zdroj: © TASR

Malmö 6. januára (TASR) - Mladí hokejisti Fínska po šestnástich rokoch opäť získali zlaté medaily na MS hráčov do 20 rokov, keď v nedeľňajšom finále v Malmö zdolali domácich Švédov 3:2 po predĺžení. Pre juniorov "Suomi" je to celkovo tretí triumf v histórii po rokoch 1987 a 1998, na medailu dosiahli naposledy pred ôsmimi rokmi. Bronz si vybojovali Rusi, slovenskí hokejisti obsadili 8. miesto.

Favorizovaní Švédi sa predstavili v súboji o zlato tretíkrát za sebou, ale rovnako ako vlani v Ufe proti USA sa po finále museli uspokojiť s druhou priečkou. "Tri korunky" predtým v priebehu domáceho turnaja vyhrali všetkých šesť duelov v riadnom hracom čase, premožiteľa našli až v rozhodujúcom súboji a nepridali tak ďalší titul k dvom predchádzajúcim z rokov 1981 a 2012. "Celý zápas sa hralo v súperovom obrannom pásme. Je ťažké prehrať týmto spôsobom," smútil švédsky kapitán Filip Forsberg, ktorého citovala webstránka iihf.com. "Je frustrujúce a zároveň smutné, že sme nedokázali zápas doviesť do víťazného konca. Odohrali sme skvelý turnaj, no nestačilo nám to na zlato. Boli sme tak blízko...," doplnil ho obranca Gustav Olofsson.

V severskom finálovom derby mal zastúpenie aj slovenský hokej v osobe čiarového arbitra Petra Šefčíka. Zaplnenú Malmö arénu s viac ako 12.000 divákmi schladil už po 28 sekundách fínsky gól z hokejky Esu Lindella, na ktorý už domáci nedokázali napriek miernej streleckej prevahe v prvej tretine odpovedať. Švédi sa dočkali vyrovnania na 1:1 až v 28. minúte, keď sa v presilovke s pomocou pravej žŕdky ujala tvrdá strela Lucasa Wallmarka. Už o 45 sekúnd neskôr ale naklonil misky váh opäť na stranu Fínov pred bránkou nepokrytý Saku Mäenalanen - 1:2. Domáci až necelých desať minút pred koncom vyrovnali opäť v početnej výhode vďaka Christianovi Djoosovi, ktorý tak poslal duel do predĺženia. V ňom sa o "zlatý" gól postaral v 70. minúte fínsky obranca Rasmus Ristolainen.

"Nikto nám pred šampionátom neveril, no my áno. Vedeli sme, že budeme mať kvalitný tím a že budeme mať šancu vyhrať tento turnaj. Sú to momentálne úžasné pocity," nadchýnal sa kapitán Fínov Teuvo Teräväinen. Radosťou jasal aj tréner "Suomi" Karri Kivi. "Je excelentné, ako tento tím počas šampionátu rástol. Každý bolestný moment nás zocelil a stávali sme sa silnejší a silnejší. Je to príbeh ako z rozprávky," rozplýval sa Kivi a na otázku, ako budú Fíni oslavovať titul, odpovedal s úsmevom: "V našej krajine sa vždy vedeli ľudia zabávať. Nikdy sme s tým nemali problém..."

Bronzovú pozíciu z vlaňajšieho domáceho šampionátu obhájili Rusi, ktorí v súboji o 3. miesto vyhrali nad Kanadou 2:1. "Zborná" o svojom triumfe rozhodla dvoma gólmi už v prvej tretine. Kanaďania sa v ďalšom priebehu zmohli len na korekciu z hokejky Josha Morrisseya v 48. minúte a medailu tak nezískali už na druhom svetovom šampionáte za sebou. Ruskí juniori vybojovali pre svoju krajinu deviaty kov bronzového lesku, siedmy v histórii samostatnosti.

Mladí Slováci na MS vyhrali jediný zápas, ale postupom do štvrťfinále splnili svoj primárny cieľ. Vo štvrťfinále podľahli zverenci kouča Ernesta Bokroša neskoršiemu finalistovi Švédsku jednoznačne 0:6 a ôsmou priečkou zopakovali svoje umiestnenie z vlaňajšieho šampionátu v Ufe.

Elitnú kategóriu MS dvadsiatok opúšťajú Nóri po prehre v rozhodujúcom dueli o udržanie sa s Nemeckom 1:3. Nemci zvrátili sériu na dva víťazné zápasy, keď najskôr podľahli súperovi 0:3, ale v ďalších stretnutiach uspeli 4:3 a 3:1. Zostupujúcich Nórov do I. divízie nahradia o rok v Kanade medzi elitnou desiatkou účastníkov Dáni.

Cenu pre najužitočnejšieho hráča šampionátu získal Švéd Filip Forsberg, ktorý sa podľa rozhodnutia direktoriátu stal aj najlepším útočníkom. Za najlepšieho brankára vyhlásili ďalšieho domáceho reprezentanta Oscara Danska, najlepším obrancom je Fín Rasmus Ristolainen. Do All star zostavy na základe hlasovania novinárov sa dostali brankár Juuse Saros (Fín.), obrancovia Nikita Zadorov (Rus.), Rasmus Ristolainen (Fín.) a útočníci Anthony Mantha (Kan.), Teuvo Teräväinen (Fín.) a Filip Forsberg (Švéd.).

Nasledujúci svetový šampionát 2015 sa uskutoční tradične na prelome rokov v kanadských mestách Toronto a Montreal. Slováci sa v Bell Centre v Montreale stretnú v základnej A-skupine s domácou Kanadou, obhajom titulu Fínskom, USA a Nemeckom. V B-skupine v Air Canada Centre v Toronte sa predstavia Švédsko, Rusko, Česko, Švajčiarsko a nováčik Dánsko.

 

MS hráčov do 20 rokov 2014 v Malmö

Finále:

Švédsko - Fínsko 2:3 po predĺžení (0:1, 1:1, 1:0 - 0:1)

Góly: 28. Wallmark, 51. Djoos - 1. Lindell, 29. Mäenalanen, 70. Ristolainen. Rozhodovali: Papp (Kan.), Stricker (Švajč.) - McIntyre (USA), Šefčík (SR), vylúčenia: 2:6 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 12.023 divákov. Strely na bránku: 37:31.

 

O 3. miesto:

Kanada - Rusko 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)

Góly: 48. Morrissey - 4. Grigorenko, 15. Gimatov

 

Playout - 3. zápas:

Nemecko - Nórsko 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Góly: 20. Tiffels, 40. Kahun, 44. Klopper - 55. Fischer

/na zápasy 3:1, zostúpilo Nórsko/


Konečné poradie MS "20": 1. Fínsko, 2. Švédko, 3. Rusko, 4. Kanada, 5. USA, 6. Česko, 7. Švajčiarsko, 8. SLOVENSKO, 9. Nemecko, 10. Nórsko /zostup/