Main Content

Charakterný Vittek, odmietol reprezentáciu! Cesta aj pre iných?

streda, 6. november 2013 10:30 | Autor: Filip Chudý

Charakterný Vittek, odmietol reprezentáciu! Cesta aj pre iných?
Charakterný Vittek, odmietol reprezentáciu! Cesta aj pre iných? | zdroj: © TASR

V pondelok boli zverejnené dve nominácie slovenskej reprezentácie, keď v Poľsku má hrať náš elitný výber a s Gibraltárom akýsi skúšobný. No zopár mien hlavne v tej druhej zaujalo, pretože šancu dostanú hráči napríklad bez zápasovej praxe, pričom Vittek z toho dôvodu pozvánku slušne odmietol.

Komentár Filipa Chudého

Slovensko nemá dobrých futbalistov na rozdávanie. Už dlhšie dobre vieme, že si do reprezentácie môžeme vyberať možno z 20-30 hráčov, to je holý fakt. Ale ja zároveň dodám, že reprezentačný potenciál má minimálne 100 ďalších našich futbalistov, len naozaj neviem, koľkí z nich ho v budúcnosti aj naplnia, pretože to závisí od veľmi veľa faktorov. A jedným z nich môže byť aj podobný impulz, aký hráčom v nominácii na Gibraltár vysiela tréner Kozák.

Vôbec nepochybujem o tom, že medzi nominovanými hráčmi sú všetci s reprezentačným potenciálom. No na druhej strane musím dodať, že z niektorých mien som až nemilo prekvapený, pretože samotnej nominácií do reprezentácie by mala predchádzať aj patričná forma a nielen to, že niekto má (iba) potenciál. Ešte nám stále v živej pamäti, ako Ján Kozák rozhorčene po remíze v Lichtenštajnsku hovoril o prístupe hráčov k reprezentácií a tiež o tom, že stále dostávajú príležitosť tí istí, ktorí ani nemajú zápasovú prax.

Výsledok? Ján Kozák už snáď nominoval všetkých ktorých verejne kritizoval, pričom ani nemuseli mať zápasovú prax. Na jednej strane to chápem, každý si zaslúži druhú šancu, lenže tréner Kozák začína robiť pomaly tie isté veci, čo aj jeho predchodcovia, pritom to boli chyby. Myslím hlavne na nomináciu hráčov bez zápasovej praxe, ktorá podlomila konár nielen Grigovi s Hippom, ale predtým aj Weissovi.

V nominácií na Poľsko kole oči Stanislav Šesták, na ktorom sa chýbajúca zápasová prax prejavila už pred mesiacom a za tento čas sa nič nezmenilo, stále nehráva. Na pripomenutie, Ján Kozák po zápase v Lotyšsku na to sám poukázal, že na hráčoch, ktorí nehrávajú, to vidno. Preto si jeho nomináciu vysvetľujem iba ako spôsob udržať partiu, lebo žiaden iný zmysel mi to nedáva.

V druhej nominácií je takýchto prípadov oveľa viac. Brankár Bajza odchytal za dva roky asi tri zápasy, Hološko nehral v tejto sezóne vôbec, Saláta, Guédé, Depetris a aj ďalší nominovaní strážia v kluboch iba lavičku a bonbónikom je Kubík, ktorý hral naposledy v polovici septembra a medzičasom už ani nemá klub a len trénuje v Trenčíne. A prečo nebol nominovaný v gólovej forme hrajúci Lačný? Lebo vraj reprezentačný tréner nemôže reagovať na každý podnet každého hráča...

Pána trénera Kozáka dlhodobo uznávam, ale týmto trochu prestrelil. Nevravím, že Lačný mal byť nominovaný, ale ak v nej nie je on, ktorý aspoň nejaký impulz dal, tak potom v nej nemôže byť minimálne polovica nominovaných hráčov! Ešteže si aspoň Róbert Vittek zachoval tvár, keď nomináciu slušne odmietol, lebo otvorene povedal, že nemá natrénované a dostatočnú zápasovú prax, ale keď bude v plnej forme, je kedykoľvek k dispozícií. A presne takto by k tomu mal pristupovať nielen každý hráč, ale aj reprezentačný tréner!

V diskusií sa vyjadrite, či si myslíte o reprezentačných nomináciách vy?