Main Content

Za kvalitu futbalových trávnikov vďačíme aj Slovákom

sobota, 19. október 2013 13:03 | Autor: Silvia Petrašková

Za kvalitu futbalových trávnikov vďačíme aj Slovákom
Za kvalitu futbalových trávnikov vďačíme aj Slovákom | zdroj: © TASR

Hoci slovenský futbal nám v poslednom období veľa futbalovej krásy do sveta nevysiela, aj napriek tomu sa naša malá krajina spod Tatier môže po futbalovej stránke popýšiť jednou cennou výsadou. Slovensko patrí medzi najväčších a najznámejších pestovateľov zelených futbalových trávnikov v Európe. A nielen to, popredné priečky zastáva aj v údržbe a starostlivosti o kvalitnú trávnatú plochu.

Vybudovať svetové futbalové mužstvo je celá veda, postaviť tomuto mužstvu adekvátny futbalový stánok a postarať sa o to, aby vaše miliónové futbalové hviezdičky mohli hrať a strieľať góly na špičkovom a kvalitne upravenom futbalovom trávniku, je o to väčší problém. Za kvalitu hracej plochy môžu svetové futbalové kluby vďačiť aj Slovákom. Možnosť pracovať na realizácií a neustálom vylepšovaní zeleného koberca u niekoľkých svetových futbalových klubov mala možnosť i dlhoročná rodinná firma Norberta Zaťka. Tá sa okrem iného špecializuje aj na dodávanie a  realizáciu všetkých vstupov potrebných na výstavbu a údržbu trávnikovej plochy na futbalových štadiónoch, či iných športových ihriskách. A práve táto myšlienka ju vystrelila do svetového povedomia.

Za sebou má už niekoľko veľkých futbalových projektov a to najmä vo východnej časti Európy.  Stála napríklad pri rekonštrukcii trávnika v známej Kazaň Aréne, či prestížneho ruského klubu Zenit Petrohrad. V  projektoch na východe Európy pokračovala ďalej na Ukrajine. Tam svoju prácu vďaka jedinečnej ponuke rozšírila až na medzinárodnú úroveň. Jej  úlohou bolo totiž kompletne rekonštruovať hraciu plochu národného športového komplexu v Kyjeve, štadióna, ktoré bolo miestom finálového zápasu Majstrovstiev Európy  2012. Za kvalitu hracej plochy, ktorá obstála aj pri oficiálnom hodnotení UEFA, kedy dosiahla celkové možné ohodnotenie, tak môžeme vďačiť aj kvalitnej slovenskej práci. V roku 2011 Zaťko rozšíril činnosť o ďalší ukrajinský kontrakt. Na stôl sa mu dostala ponuka,  rekonštrukcie futbalového trávnika Metalisu Charkov, mužstva, ktoré pravidelne hráva najvyššiu ukrajinskú ligu, či európske poháre.
 

Testom kvality jeho práce prešla aj ukrajinská Dombas Aréna v Donecku. Počas minuloročných Majstrovstiev Európy sa tu konal zápas domácej Ukrajiny s Francúzskom. Ten však museli organizátori pre nečakanú prietrž mračien na niekoľko minút prerušiť. Na trávniku, na ktorom bolo kvôli tomuto prírodnému prekvapeniu vyše päť centimetrov vody sa však akoby zázrakom mohlo po vyše pol hodine ďalej veselo hrať.
 

Sami sme stavali Metalist Charkov (zápasy skupiny Eura 2012) , NSK Kyjev (zápasy skupiny, semifinále aj finálový zápas Eura 2012), Arenu Ljvov a pre Donbass Arenu sme konzultovali a zabezpečovali vstupy (stroje, hnojivá, chemické prípravky, atď.). Zápas v Donecku sa stal dnes legendárnym a používa sa ako príručka pre operátorov štadiónov ako predchádzať a riešiť problémy. Musíme si uvedomiť, že v ten večer v Donecku napršalo 20 % úhrnných ročných zrážok (okolo 80 mm/m2). Za žiadnych okolností by sa zápas nemohol odohrať, ak by ihrisko nemalo tzv. ISASS systém. Je to drenážno-ventilačný systém, umožňujúci vytvoriť v koreňovom profile vákuum a vytiahnuť  prebytočnú vodu, ktorá sa nahromadí v takýchto kritických momentoch. Neodohranie zápasu v rámci tak veľkého podujatia, ako sú Majstrovstvá Európy či sveta, by prinieslo nepredstaviteľné komplikácie a finančné straty. Celkovo ihriská na Ukrajine boli podstatne vyššej kvality, ako v Poľsku a Metalist bol vyhodnotený ako najlepší trávnik celého Eura 2012,vysvetľuje Zaťko.
 

Dážď, sneh, silný vietor, či iné nepriaznivé prírodné faktory, to všetko dokáže na zelenej trávnatej ploche futbalového štadióna zanechať svoje stopy. Položiť na štadióne kvalitný zelený koberec, ktorý by týmto prírodným živlom dokázal odolať je však zložitý proces, pri ktorom je nutné zohľadniť hneď niekoľko dôležitých bodov.  „Kvalitná trávnatá plocha je sumárnym výsledkom. Skôr ako sa začne stavať,  je potrebné definovať čo sa ploche bude diať. Je rozdiel stavať tréningové ihrisko s dostatkom svetla a ihriská na moderných štadiónoch, ktoré dnes už nie sú čisto futbalovými stánkami, ale multifunkčnými arénami, kam divák chodí nielen za športom, ale aj za nákupmi, koncerty, súťaže, či iné hromadné nešportové podujatia. Futbalové ihrisko je inžiniersko-technologickým celkom a jeho špecifikácia musí vychádzať z dôkladného plánu, čo sa na danom mieste bude diať. Ako pri ľubovoľnom investičnom zámere si musíme dať tri otázky, čo chcem, čo potrebujem a čo môžem. Príčiny poškodenia bývajú rozličné, úlohou greenkeeperov je snažiť sa problémom predchádzať a nie ich riešiť až po vzniku.“

 

Urobiť, no najmä dôkladne skontrolovať odrobenú prácu. A ak je možnosť rovno z čestnej lóže krásneho futbalového štadióna. Rád si pozriem dôležitý zápas a myslím, že máločo sa vyrovná sledovaniu zápasu na krásnom štadióne pred zaplneným hľadiskom. Pre mňa asi najemocionálnejší bol zápas Ukrajiny proti Nemecku, ktorý sa hral v magický deň 11.11.2011. Bolo to otváracie stretnutie nového 70.000-tisícového štadióna pred plným hľadiskom na našom novom ihrisku. Organizátori nám venovali ako vďaku za našu prácu Sky Box a my sme si naozaj užili prekrásny zápas, ktorý skončil výsledkom 3:3,“  prezradil Zaťko svoju milú  pracovnú skúsenosť z pozície futbalového diváka.
 

Harmonogram prác pre najbližšie roky nasmeruje N. Zaťka opäť na východ Európy a to konkrétne do Ruska. Jeho tajným snom je však podieľanie sa na realizácii projektu doma na Slovensku a to konkrétne pri inštalácii trávnatej plochy na národnom futbalovom štadióne v Bratislave. „Myslím, že najbližších päť rokov budeme mať plné ruky práce v Rusku, ktoré buduje dvanásť nových štadiónov a mnoho tréningových plôch. Mojím jednoduchým cieľom je na každom projekte odviezť dobrú prácu a pokúsiť sa vždy posunúť si našu latku o kúsok vyššie. Na našom poslednom projekte Zenit St. Petersburg sme po prvýkrát aplikovali technológiu primiešania špeciálneho vlákna do hornej koreňovej vrstvy. Ihrisko je teraz jednoznačne najlepšie v Rusku. Náš aktuálny projekt KAZAN Arena je prvým štadiónom pre Majstrovstvá sveta 2018 a technológia ISASS bude takisto prvou v Rusku. No a tajným snom je pomôcť postaviť najlepšie ihrisko v strednej Európe na našom novom národnom štadióne v Bratislave,“ dodal na záver v oficiálnom rozhovore pre sport7  N. Zaťko.