Main Content

Staňa premiérovo najlepším slovenským brankárom

nedeľa, 30. jún 2013 11:05 | Autor: TASR

Staňa premiérovo najlepším slovenským brankárom
Staňa premiérovo najlepším slovenským brankárom | zdroj: TASR

Bratislava 30. júna (TASR) - Roky driny, obetí a odriekania konečne priniesli svoje ovocie, vyznal sa Rastislav Staňa. Gólman CSKA Moskva v sobotu prvýkrát v kariére získal trofej pre najlepšieho slovenského brankára sezóny.

 Na Cenu Vlada Dzurillu v minulosti už niekoľkokrát kandidoval, v ankete Zlatý puk ho však zakaždým predstihol niekto z konkurentov.

Staňa dostal prestížne ocenenie predovšetkým za výkony v Kontinentálnej hokejovej lige. V základnej časti nadnárodnej súťaže mal 93,9-percentnú úspešnosť zásahov a priemer 1,74 gólu na zápas, z bránky CSKA dokázal počas lockoutu vytlačiť i slávneho Iľju Bryzgalova. "Z ceny mám veľkú radosť, čakal som veľmi dlho, kým som ju získal. Roky driny sa konečne odzrkadlili," tešil sa 33-ročný košický odchovanec. "V reprezentácii mám toho veľa odžité, no až teraz prišlo prelomové obdobie v mojej kariére. Ani neviem, čomu to pripísať, asi rodine a zázemiu. Som šťastný, že môžem byť najlepší na Slovensku a vynasnažím sa, aby som získal nejakú cenu aj v zahraničí," vyhlásil Staňa, ktorý v hlasovaní predstihol reprezentačných kolegov Jaroslava Janusa a Júliusa Hudáčka.

Majster sveta z Göteborgu 2002 a bronzový medailista z Helsínk 2003 zaujal pri preberaní ceny štýlovými okuliarmi. "Priznám sa - v posledných rokoch som začal nosiť šošovky a okuliare. Odvtedy šli moje výkony hore. Asi som ich mal začať nosiť skôr. Takže ďakujem aj môjmu optikovi, ktorý ma upozornil na problém so zrakom," usmieval sa Staňa, ktorý bol slovenskou brankárskou jednotkou aj na májových MS v Helsinkách. "Musím sa vyhovoriť na očného lekára. Po šampionáte som bol u neho na kontrole a povedal mi, že sa mi zrak trochu zhoršil. Možno ak by som bol šiel na kontrolu skôr, tak výkony v reprezentácii by mohli byť ešte lepšie," prezradil brankár, ktorý sa v ďakovnej reči ospravedlnil za všetky inkasované góly.

Staňa má za sebou vydarený ročník, na vavrínoch však zaspať nechce. "Stále vidím na svojej hre veľa vecí, v ktorých sa dá zlepšiť. U brankára je najdôležitejšie hlavne sebavedomie, to som za posledné roky spolu so skúsenosťami nadobudol. Teraz budem pracovať na detailoch a budem sa snažiť, aby som ešte vygradoval svoje výkony najmä v klube a ak to pomôže reprezentácii, budem iba rád," dodal.