Main Content

Inter Bratislava stále žije

pondelok, 10. jún 2013 14:56 | Autor: Milan Vrábeľ

Inter Bratislava stále žije
Inter Bratislava stále žije

Bratislavský Inter pôsobil dlhé roky v najvyššej súťaži. Stal sa majstrom Československa 1958/1959, 2 krát majstrom Slovenskej republiky 1999/2000, 2000/2001, 6 krát víťazom Slovenského pohára 1983/84, 1987/88, 1989/90, 1994/95, 1999/2000, 2000/01 a hral aj v predkolách Ligy Majstrov a Pohára UEFA. Klub bol po sezóne 2008/2009 odpredaný do Senice. Čo sa s týmto bratislavským tímom stalo?

Inter Bratislava bol dlhé roky jeden z najobávanejších súperov na slovenských trávnikoch. Počas svojich najúspešnejších rokov, na prelome storočí, získal mnoho titulov a fanúšikovia sa bavili na svojich domácich Pasienkoch takmer každý zápas najkvalitnejším futbalom, aký Slovensko mohlo ponúknuť. Postupne však ale kvalitatívny a aj fanúšikovský úpadok.

V roku 2004 opustil žltočiernych ich dlhoročný sponzor Slovnaft. Po trojročnom boji o záchranu nakoniec v sezóne 2006/2007 Inter vypadol do II. ligy. Finančné problémy tento bratislavský tím neopúšťali, ale aj napriek tomu sa im v sezóne 2008/2009 podaril vybojovať postup späť. Tu sa však začína pre tento klub pád na úplné dno. Majitelia totiž predali práva Interu Bratislava vtedajšiemu štvrtoligistovi zo Senice. Slávny tím to takmer pochovalo.

Osud vtedy zobrali do vlastných rúk poslední ľudia, ktorí zánik mužstva nechceli dopustiť. Spojili sa fanúšikovia klubu Inter Fan-Club, hráči a ich rodičia, nadšenci, bývalí hráči a aj tréneri. Inter Fan-Club pôsobil od roku 1993. V roku 2009 sa pretransformoval na Inter Bratislava, občianske združenie, a vzal si všetky práva už bývalého Interu. Prvoradým cieľom tohto združenia bolo zachovanie mládežníckej základne, ktorá vždy patrila medzi najlepšie na Slovensku. Vďaka novému vedeniu a aj FK Senica, ktorá mala práva na všetkých mladíkov, vznikli dve mládežnícke družstvá v Senici a v Bratislave. Takýmto spôsobom sa občianskemu združeniu podarilo zachrániť Inter Bratislava a tiež mládežnícky futbal, ktorý v tom období pôsobil v najvyššej súťaži.

Po stabilizácii mládežníckych klubov prišiel na rad aj seniorský tím. Po roku od vzniku občianskeho zdraženia vnikol nanovo aj seniorský tím, ktorý bol zostavený najmä z bývalých hráčov Interu, ktorí mu slávu chceli vrátiť späť. Inter Bratislava o. z. vstúpilo do najnižšej 5. Ligy s cieľom do dvoch rokov postúpiť do tretej ligy. Tento záväzok sa aj splnil. V tejto bolo prvoradé stabilizovanie kádra. Ročník 2012/2013 začali Interisti tromi víťazstvami, za ktorými ale nasledovali zaváhania a Inter skončil po polovici ročníka na štvrtom mieste so 7 bodovou stratou na prvý Rohožník a aktuálne sú žltočierni kolo pred koncom súťaže až na siedmom mieste.

Inter Bratislava žije. Klub z hlavného mesta má stále dresy tradičnej žltočiernej kombinácie. Symbolom klubu je znak vychádzajúci z tradičného znaku AŠK Inter Bratislava. Svoje domáci zápasy hrá na Drieňovej ulici. Súčasným trénerom a prezidentom klubu je Jozef Barmoš. Tím zastrešuje 1 seniorské a 9 mládežníckych mužstiev. Inter Bratislava o.z. je vďaka veľkej ochote priaznivcov klubu zachránený a možno sa s ním o pár rokov znovu stretneme na výslní slovenského futbalu.