Main Content

Giggsa čaká tisíci zápas na profesionálnej úrovni

utorok, 5. marec 2013 09:43 | Autor: Silvia Petrašková

Giggsa čaká tisíci zápas na profesionálnej úrovni
Giggsa čaká tisíci zápas na profesionálnej úrovni | zdroj: Silvia Petrašková pre Sport7.sk

Legenda Manchestru United Ryan Giggs stále nekončí, práve naopak. Po podpise novej ročnej zmluvy čaká nestarnúceho 39-ročného Walesana ďalší významný míľnik jeho profesionálnej kariéry.

Na svojom konte má dovedna 931 zápasov, ďalších 64 absolvoval v drese waleskej reprezentácie a štyri za britský olympijský výber na minuloročných OH v Londýne. Na prahu svojho jubilejného 1000. zápasu ktorý by mal odohrať dnes v odvetnom zápase osemfinále Ligy majstrov proti Realu Madrid, sa tento futbalový rekordér dohodol s vedením klubu na predĺžení zmluvy do júna 2014. Očakáva sa, že tento prestížny duel ostrieľaného záložníka neminie a ak sa tak skutočne stane, bude v poradí len tretím hráčom, ktorému sa to v anglickom futbale podarí. Ďalšími dvoma sú Tony Ford a Graeme Alexander.
Presne 2. marca 1991 vybehol Ryan na trávnik Old Trafford v červenom drese vôbec po prvýkrát. Vtedy by nikomu nenapadlo, že tento mladučký len osemnásťročný talent bude o dvadsaťdva rokov neskôr ešte stále pobehovať po zelených trávnikoch. „Giggsymu“, ako ho zvyknúť nazývať skalní fanúšikovia čerených diablov, sa zdá sa do futbalového dôchodku ešte stále nechce! 

V časoch keď rodák z Cardiffu debutoval za prvý tím United, boli niektorí hráči súčasného kádra s ktorými teraz bojuje o miesto v základnej zostave ešte veľmi mladí, iní neboli ani na svete. A práve pre nich, ktorí sú budúcnosťou tohto klubu, je osoba Ryana Giggsa tým pravým príkladom, tvrdej práce, vytrvalosti, bojovnosti, no najmä dlhoročnej oddanosti. 

„Dá sa vôbec povedať o Ryanovi niečo, čo ešte nik nevyslovil? Báječný hráč a výnimočný človek. Je príkladom pre nás všetkých. Má v sebe úžasnú futbalovú iskru, je radosť sa na neho pozerať. Akoby každý týždeň prekonával nejaký rekord. V modernom futbale je jeho 23 ligových rokov niečo, nad čím zostáva rozum stáť,“ povedal na adresu svojho dlhoročného zverenca, tréner Manchestru United Sir Alex Ferguson.

Giggs v tejto sezóne už na jeden z významných rekordov dosiahol a to na ten, ktorý predlžuje rok čo rok. Dal gól v každej z 23 ligových sezón v ktorých nastúpil. Dokonca predbehol Marka Hughesa v počte gólov za klub a usadil sa tak na siedmom mieste historických tabuliek.  Jeho trinásta medaila pre víťaza Premier League vyzerá už takmer istá a nereálnou nie je ani v poradí tretia z Ligy majstrov. Okrem toho ho s Manchestrom United zdobia aj štyri trofeje z FA Cupu, tri prvenstvá v Ligovom pohári – Carling Cupe a celý rad individuálnych ocenení. Jediným nesplneným snom pre hráča, ktorý počas svojej dlhoročnej kariéry nedostal ani jednu červenú kartu, je fakt  že ako reprezentant Walesu, sa nikdy neprebojoval na žiaden veľký turnaj.

„Cítim sa dobre, futbal ma baví viac ako kedykoľvek predtým a čo je najdôležitejšie, mám pocit, že ešte môžem tímu pomôcť,“
vyhlásil Giggs po podpise novej zmluvy. Čo však bude robiť táto žijúca legenda červených diablov po definitívnom ukončení profesionálnej kariéry?

Možno sa ešte viac sústredí na rozvoj program svojej obľúbenej jogy, ktorá ho podľa vlastných slov stále udržiava v top forme, no nereálna nie ani úloha manažéra a nástupcu Alexa Fergusona na lavičke United o ktorej sa v spojitosti s touto významnou udalosťou v Manchestri v posledných dňoch pošuškáva. Jedno v čom sa zhodnú všetci fanúšikovia už teraz je  inštalácia sochy oddanému waleskému srdciarovi pred štadiónom Old Trafford, ktorá je podľa nich  len otázkou času.