Main Content

5 dôvodov prečo je Premier League lepšia ako Primera Division

utorok, 9. október 2012 15:35 | Autor: Anton Martinka

5 dôvodov prečo je Premier League lepšia ako Primera Division
5 dôvodov prečo je Premier League lepšia ako Primera Division | zdroj: Anton Martinka pre Sport7.sk

Ktorá liga je lepšia? Premier League alebo Primera Division? Túto otázku si rok čo rok kladie množstvo fanúšikov a vedú sa o nej búrlivé diskusie. My vám prinášame 5 dôvodov, prečo je Premier League lepšia.

  Vyrovnanosť klubov

Na otázku vyrovnanosti ligy by sme sa mohli pozerať z dvoch rôznych uhlov pohľadu. Pokiaľ by sme hodnotili úspechy klubov v európskych ligách bolo by to po minulej sezóne veľmi diskutabilné, lebo Chelsea vyhrala Ligu majstrov, no La Liga mala v semifinále Champions League až dvojnásobné zastúpenie a vo finále Európskej ligy si to rozdalo Atlético Madrid s Athletic Bilbao. Ak by sme však hodnotili aspoň posledné tri roky jasne vedie v tomto meradle Anglicko, keďže kluby z Premier League s výnimkou minulej sezóny išli vždy aspoň tri zo štyroch v Lige majstrov veľmi vysoko. V tomto meradle jasne predbiehali španielske mužstvá, keďže len Barcelona v posledných troch odohraných sezónach postúpila zo cez osemfinále viac než raz (lenže dvakrát ju vyhrala).

V otázke vyrovnanosti nás ale zaujíma najmä vyrovnanosť súťaže v boji o titul. V tomto meradle jasne dominuje Premier League, v ktorej sa nachádza v súčasnosti až pätica tímov s reálnou nádejou na ligový triumf – Manchester City, Chelsea, Manchester United, Tottenham a Arsenal. Okrem toho je tu ešte mužstvo Newcastle, ktorý môže pri dobrej forme pokojne postúpiť do Ligy majstrov a tiež Liverpool, na ktorý aj pri zlej forme nikdy nesmieme zabúdať. Naopak v Španielsku je to už roky len o Barcelone s Realom Madrid plus druhom slede, ktorý bojuje o tretiu priamu miestenku do Ligy majstrov. Tímy zo spomínaného druhého sledu však už roky neprehovorili do boja o prvé miesto a preto La Liga v tomto smere v atraktivite trochu zaostáva.

  Finančná situácia

Azda najväčší problém robí španielskej La Lige súčasná finančná kríza. Zlá finančná situácia nepostihla len Španielsko, ale aj jeho futbal. Najväčším zdrojom peňazí menších klubov sú televízne práva, ktorých hodnota dokopy sa pochybuje okolo 1,2 miliardy eur. Problém však je v tom, že najlepšie kluby La Ligy, Real Madrid a Barcelona, poberajú z týchto práv až polovicu, čo je suma okolo 600 miliónov eur. Tieto peniaze robia z týchto dvoch gigantov jedny z najziskovejších klubov Európy, čo znamená, že si môžu dovoliť tých najlepších hráčov.
 
Dohoda o spravodlivom rozdelení peňazí bola na spadnutie na konci minulej sezóny, no oba veľkokluby, či už Real alebo Barca, s týmto spravodlivým prerozdelením peňazí nesúhlasili. Kluby si tak museli začať hľadať silných sponzorov a musíme skonštatovať, že ani táto úloha sa nepodarila všetkým.

V Anglicku je situácia iná. Televízne práva rozdeľuje anglická futbalová asociácia spravodlivo. Vedenie anglickej ligy delí peniaze podľa výkonnosti v domácich a európskych ligách. Ako príklad môžeme uviesť Chelsea, ktorá v minulej sezóne vyhrala Ligu Majstrov, no v domácej súťaži skončila až na šiestom mieste, tým pádom dostala o čosi menší balík peňazí ako majster Premier Leauge, Manchester City.

  Fanúšikovská základňa

Anglicko je na tom s fanúšikmi o čosi lepšie. Podľa posledných štúdii navštevuje Premier Leauge v priemere 35 000 divákov, zatiaľ čo na španielske zápasy príde v priemere o 6 000 ľudí menej. La Lige nepomáhajú ani často vypredané obrovské futbalové stánky Barcelony (kapacita takmer 100 tisíc) a Realu Madrid (kapacita okolo 80 tisíc), ktoré sú výrazne väčšie ako stánky drvivej väčšiny popredných klubov Premiership, azda s výnimkou Manchestru United. Problém v La Lige je ten, že mnoho ľudí priemerný zápas Primera Division nezaujíma až natoľko, aby si kúpili lístok a išli svoj tím povzbudiť, zatiaľ čo v Anglicku je takmer zárukou, že aj na zápas posledných tímov príde plný štadión. Pre ilustráciu zápasy Levante sú vypredané len z 50%, kým v Premier League sú len tri tímy, ktoré nemajú štadión naplnený aspoň z 85 percent. Sú nimi Wigan (74%), Aston Villa (82%) a Sunderland (81%). Pod hranicou 90%, ale len o jedno percento (!), je ešte Everton.

  Rozhodcovia

Napriek tomu, že ide o dve najpopulárnejšie futbalové ligy na svete, rozhodcovia im príliš dobre meno vo svete nerobia. Zhodli sme sa na tom, že o čosi väčšie prešľapy robia arbitri v La Lige. Naposledy zarezonovala situácia v zápase Barcelony proti Seville, kedy Cesc Fabregas prifilmoval faul od Geryho Medela. Za tento “nedovolený zákrok“ si záložník Sevilly odniesol červenú kartu. Náladu fanúšikov Sevilly neskôr nevylepšila ani komisia, ktorá rozhodla o tom, že červená karta pre Medela bola opodstatnená. Všetci však vieme, že to nie je pravda...stačí si pozrieť video.  Rozhodcovských chýb je v oboch ligách veľa a kým v Anglicku prevláda názor, že arbitri prilepšujú Manchestru United v Španielsku sa minulý rok hovorilo o Reale Madrid, v tejto sezóne naopak o Barcelone.

  Mládež

Výchova a zapracovanie nových tvári do prvých tímov je v Anglicku na vysokej úrovni, čoho  dôkazom je nespočet súčasných, ale aj minulých hviezd, ktoré prešli anglickým akadémiami a už v mladom veku sa zapracovali medzi opory svojich klubov. Je však pravdou, že momentálne najlepšia futbalová akadémia je v Španielsku.

Barcelonská La Másia vychovala úžasnú dekádu futbalistov, ktorý momentálne vládnu futbalovému svetu na klubovej aj reprezentačnej úrovni. Barcelona je však jediná, ktorá v Španielsku tak intenzívne pracuje s  mládežou. Väčšinou sa hráči do La Ligy (a najmä do popredných tímov) skôr kupujú ako vychovávajú, čoho dôkazom je prestupová politika giganta Realu Madrid. 

Je tu však jedno veľké lenže.... Kým práca s mládežou je v Anglicku na vysokej úrovni ak by sme porovnávali reprezentačné tímy Španieli sú na tom omnoho lepšie, veď hráči z Pyrenejského poloostrova nekraľujú len na seniorskej úrovní ale už dlhšiu dobu aj v mládežníckym kategóriám. Vďačia za to La Masii, ale kuriózne aj niektorým akadémiám z Anglicka, ktoré talentovaných Španielov vychovávajú, alebo kupujú skôr, ako sa stihnú presadiť v seniorskom futbale v Španielsku.