Main Content

Je rozhodnuté, sezóna v NHL nezačne

nedeľa, 16. september 2012 09:30 | Autor: TASR

V zámorskej hokejovej NHL prišlo v nedeľu k tretiemu lockoutu v priebehu 18 rokov, keďže v sobotu o polnoci vypršal termín na uzavretie novej kolektívnej zmluvy medzi vedením profiligy a hráčskej asociácie (NHLPA).

Komisár NHL Gary Bettman varoval hráčov, že nastane výluka, ak nová kolektívna zmluva nenahradí tú starú. Obidve strany však ešte nevydali oficiálne vyhlásenie.

"Hovorili sme spolu a zistili sme, že nemá význam zvolávať zasadnutie, pretože je jasné, že ani jedna zo strán nehodlá odstúpiť od svojich návrhov. Som si istý, že v nasledujúcich dňoch budeme v kontakte a plánovať stretnutia v rozsahu, v akom to môže byť užitočné a vhodné. Ospravedlňujeme sa za túto situáciu, nie je to stav, v ktorý sme dúfali alebo sme očakávali," povedal zástupca komisára NHL Billy Daly vo vyhlásení pre webovú stránku súťaže.

Problémom pri rokovaniach je rozdelenie výnosov ligy. V súčasnosti hráči dostávajú 57 % z výnosov, majitelia chcú túto sumu znížiť. Podľa návrhu NHL by hokejisti dostávali 49 % a postupne by sa číslo znížilo na 47 %. NHLPA ponúka len pokles z budúcoročných 54,3 % na 52,7 %.

Pri poslednom lockoute v roku 2005 urobili podľa šéfa NHLPA Donalda Fehra hráči veľké ústupky a odvtedy príjmy ligy dramaticky stúpli. Otázkou podľa neho je, či je spravodlivé, aby majitelia chceli v tejto chvíli ešte väčšie ústupky. Návrh NHLPA zo stredy vedenie súťaže odmietlo.

© WEBNOVINY