Main Content

11 najväčších prestupových ság v histórií Premier Leauge

utorok, 31. júl 2012 13:40 | Autor: Anton Martinka

11 najväčších prestupových ság v histórií Premier Leauge
11 najväčších prestupových ság v histórií Premier Leauge | zdroj: Anton Martinka pre Sport7.sk, foto SITA

Tento rok sa točia najväčšie prestupové ságy okolo Robina Van Persieho a Luku Modrica. Prestížny futbalový portál Goal.com sa pozrel na najväčšie prestupové špekulácie histórie anglickej ligy.

Článok je zoradený chronologicky podľa dátumov prestupových ság.

  David Beckham do Realu Madrid, 2003

Legendárny manažér Manchestru United, Sir Alex Ferguson, bol určite sklamaný, keď sa vo februári 2003 udial incident medzi nim a Beckhamom, z ktorého odišiel anglický stredopoliar s monoklom pod okom.

Beckham aj napriek hádke s Fergusonom v Manchestri pokračoval, keď vo štvrťfinále nastúpil na druhý polčas proti Realu Madrid, ktorý mal o mladého záložníka veľký záujem. Beckham si zo špekulácii o jeho odchode na Santiago Bernabeu nič nerobil a strelil v tomto zápase 2 góly.

Po jeho výkonoch v Lige majstrov, na ktoré Pusinky doplatili, prezradil prezident Realu Madrid, Florentino Perez, že Biely balet by nikdy nekúpil hráča ako Beckham, ktorý sa stal medzitým hlavným prestupovým cieľom pre rivala Madridu, Barcelonu.

Po ďalšom mesiaci špekulácii ohľadne odchodu Beckhama z Old Traffordu vyhlásil Joan Laporta, prezident Barcelony, že bola uskutočnená dohoda medzi klubom a Beckhamom. Beckhamov agent však vyhlasoval, že jeho “zverenec“ bol len akýmsi politickým pešiakom vo volebnom závode o nového prezidenta.

Beckham sa napokon rozhodol podpísať zmluvu s Realom Madrid. “Pusinky“ za Beckhama vyplatili Manchestru United 24,5 milióna libier. Davidovi sa však zdalo, že je nekorektné odísť z Manchestru rozhádaný a tak sa verejne poďakoval za podporu svojim fanúšikom a Alexovi Fergusonovi. Manažér Červených diablov potom uviedol, že s Beckhamom bolo všetko v poriadku, kým sa neoženil so speváčkou Spice Girls Victoriou.

  Steven Gerrard do Chelsea, 2005

Gerrard po úžasnom comebacku v roku 2005 vo finále proti AC Milánu pripustil, že je nedočkavý podpísať s “The Reds“ novú zmluvu.

Odkazy z minulého leta, kedy mal Gerrard prestúpiť do Chelsea, boli už dávno minulosťou. A Rafael Benitéz rovnako ako generálny riaditeľ Rick Parry ho žiadali, aby podpísal  The Reds čo najskôr novú zmluvu.

Rokovania ohľadom nového kontraktu sa však rozbili až potom, čo vedenie klubu vyhlásilo, že “Steve G“ odmietol zmluvu podpísať. Gerrard pritom medzitým stále tvrdil, že je ochotný s klubom rokovať.

Po týchto špekuláciách a nedorozumeniach sa začala znova o Gerrarda zaujímať Chelsea. Majiteľ “The Blues“ Roman Abramovič podal aj oficiálnu ponuku v hodnote 32 miliónov libier. V kuloároch sa taktiež šepkalo o záujme Realu Madrid.

O deň neskôr však Gerrard zašiel za vedením a trval na tom, aby sa dohodli. Zmluvy boli okamžite prerobené a liverpoolska legenda predĺžila kontrakt o ďalšie 4 roky.


  Ashley Cole do Chelsea, 2006

Rok pred Coleovým príchodom do Chelsea bol novinármi prichytený spolu s José Mourinhom a bývalým výkonným riaditeľom Petrom Kenyonom na tajnej schôdzi týkajúcej sa jeho prestupu. Anglický futbalový zväz následne uložil pokutu všetkým zúčastneným. Táto kauza je jedna z najväčších v histórii anglického futbalu.

Arsene Wenger označil konanie Chelsea ako arogantné pre ich nelegálnu snahu podpísať ľavého obrancu, zatiaľ čo predseda Arsenalu, Peter Hill-Wood plánoval pre Colea navýšenie platu len preto, aby zostal na Emirates Stadium.

Aj napriek týmto udalostiam sa v júli 2005 sťahoval Cole na Stamford Bridge výmenou za Wiliama Gallasa plus 5 miliónov libier k tomu.

  Thiery Henry do Barcelony, 2007

“Ja nebudem hrať nikdy v Španielsku. Toto je môj posledný veľký kontrakt,“ prehlasoval Henry na tlačovej konferencii Arsenalu v máji 2006.

Dva dni pred týmto vyhlásením bol Henry frustrovaný prehrou Arsenalu vo finále Ligy Majstrov proti Barcelone, a tak sa začali vynárať špekulácie o jeho odchode.

Potom čo Arsenal obsadil druhé miesto v Lige Majstrov, odcestoval Henry na majstrovstvá sveta 2006 do Nemecka. Po odchode jeho priateľa Davida Deina z Arsenalu, priznal, že bol “zničený“ jeho rozhodnutím, no dodal, že v tíme Gunners zostane až do konca vlády Wengera.

Henry svoj sľub však nedodržal a v roku 2007 spečatil prestup do Barcelony. Henry momentálne zarezáva v MLS v tíme New York Red Bulls.

  Cristiano Ronaldo do Realu Madrid, 2008-2009

Po sezóne 2007/2008, kedy Ronaldo nastrieľal za United 42 gólov v 48 zápasoch, prejavil o jeho služby eminentný záujem Real Madrid. Po víťazstve Manchestru United v Lige Majstrov však Ronaldo naliehal, aby predĺžil zmluvu s Červenými diablami.

United opakovane odmietali ponuky Realu Madrid a dokonca aj podali sťažnosť na FIFU. Tá túto sťažnosť však odmietla ako bezdôvodnú. Tréner Manchestru United, Sir Alex Ferguson, naďalej stál za svojím, že Ronalda nepredá.

Špekulácie ohľadom prestupu “CR7“ na Santiago Bernabeu pokračovali. V médiách sa dokonca objavila správa, že Madrid a United uzavreli medzi sebou dohodu o jeho prestupe. Tieto klebety ale Ferguson rázom zmietol zo stola. “ Myslíte si, že by som podpísal zmluvu s takou “spodinou“. Ježiši kriste určite nie. Realu Madrid by som nepredal ani vírus.“

Ronaldová posledná hra za Manchester United bola vo finále Ligy Majstrov proti Barcelone. Po výhre Blaugranas nasledovalo pre Ronalda ťažké leto, ktoré malo byť plné špekulácii.

Na post prezidenta klubu Realu Madrid sa vrátil Florentino Peréz a povedal, že Ronaldo je jeho hlavný prestupový cieľ. O mesiac Ronaldo vyjadril túžbu odísť z Old Traffordu a tak Manchester United prijal ponuku Madridu v hodnote 96 miliónov eur, čo spravilo z Cristiana najdrahšieho hráča sveta.



  Cesc Fabregas do Barcelony, 2010-2011


Riaditeľ klubu Peter Hill-Wood odštartoval v apríli 2010 rokovania s Fabregasom o zotrvaní na Emirates Stadium. Prvá ponuka Barcelony ohľadom Fabregasa prišla v júni, suma bola 27 miliónov libier, čo Arsenal okamžite odmietol.

Fabregas naliehal na obe strany, aby sa jeho situácia vyriešila ešte predtým ako odcestuje so Španielskom na MS. K prestupu do Barcelony tlačili Fabregasa aj jeho kamaráti a spoluhráči z reprezentácie Gerrard Pique, Carles Puyol a Xavi.

Fabregas napriek tomu vtedy povedal, že by rád ostal v Arsenale, hoci ho pri oslavách titulu MS videli v tričku s logom Barcelony. Ako sa však blížilo prestupové obdobie Fabregas zmenil názor a prehlásil, že na zmluve s Arsenalom sa stále nedohodol a chce odísť domov, teda do Barcelony, kde s futbalom začínal.

Barcelona opäť navrhla novú čiastku v hodnote 30 miliónov libier, tú však Arsenal taktiež zamietol. Carles Puyol to vtedy prirovnal k tomu, akoby Fabregasa držali na Emirates vo väzení.

Fabregas však naliehal na tom, že chce Emirates Stadium opustiť čo obmäkčilo aj vedenie Arsenalu. To napokon pristúpilo na ponuku Barcelony vo výške 35 miliónov libier.

  Samir Nasri do Manchestru City, 2011

V tých časoch, keď Fabregas opúšťal Arsenal, bol na odchode aj ďalší líder tímu, Samir Nasri. O francúzskeho reprezentanta sa zaujímal Manchester United a Manchester City. Paul Scholes o Nasrim vyhlásil, že je kompletným hráčom, a že by dokonale zaplátal dieru v zálohe Manchestru, po tom ako sa on chystal do dôchodku.

Finančné podmienky City však nakoniec presvedčili Nasriho, aby prestúpil práve na Ethiad Stadium. Nasri sa z Arsenalu sťahoval za 24 miliónov libier.

  Wesley Sneijder do Manchestru United, 2011

Rovnako ako Nasri aj Wesley Sneijder bol spájaný s príchodom na Old Trafford. Tieto špekulácie kolovali dokonca až do 30. augusta 2011.  Holandská hviezda sa vraj mala k Červeným Diablom  sťahovať v posledných hodinách prestupového obdobia.

Celé leto sa ťahali špekulácie o tom, že Sneijder podpísal s United zmluvu a konečne prinesie kreativitu do stredu poľa Red Devils. Ferguson však ohľadom Sneijdera zostal po celú dobu zdržanlivý.

Sneijder neskôr prezradil, že dohoda s United bola takmer na spadnutie, no v sťahovaní do Anglicka mu zabránili osobné problémy. Sneijder tak ostal v Interi, kde je doteraz.

  Carlos Tevéz do AC Miláno, 2011-2012


Problémy s Tevézom začali už v apríli 2010, necelý rok po tom, ako prestúpil z Manchestru United do City.

Argentínčan kritizoval Manciniho pre jeho zvláštne trénerské metódy. City však odmietlo Tevéza predať, napriek tomu, že o to osobne prosil. O osem dní na to vyhlásenia stiahol a ostal v City.

Špekulácie pokračovali v júni 2012. Po tom ako City vyhrali FA Cup Tevéz vyhlásil, že do Manchestru by neprišiel cez leto ani na dovolenku a vyjadril túžbu opätovne odísť z Ethiad Stadium.

V tomto čase sa o Tevéza najviac zaujímal Corinthians, no z tejto dohody napokon nič nebolo, lebo Corinthians nemal dostatok peňazí na jeho kúpu. Medzi záujemcami o služby Argentínca tak zostali už len Real Madrid, Inter a Boca Juniors.

Tevéz napokon ostal hráčom City a bol zbavený kapitánskej pásky. Jeho pozíciu lídra ofenzívnych radov nahradila trojica Džeko-Balotelli-Aguero. Tevézov ďalší “výstrelok“ prišiel v zápase Ligy Majstrov proti Bayernu Mníchov, keď odmietol nastúpiť v priebehu druhého polčasu. Rozhnevaný Mancini prehlásil, že Tevéz si v jeho tíme už nikdy nezahrá.

V januári počas zimného prestupového obdobia sa zdalo, že Tevézove kroky poputujú do AC Milána, no Taliani náhle prerušili rokovania a aj z tejto dohody napokon padlo.

Následne sa Tevéz vrátil do tréningového procesu City. Ospravedlnil sa fanúšikom a Mancinimu za jeho správanie, zaplatil pokutu a nakoniec pomohol City aj k zisku majstrovského titulu.



  Luka Modric do Chelsea,2011 do Realu Madrid, 2012

Minulé prestupové obdobie bolo pre Harryho Redknappa veľmi ťažké, keď jeho hlavným cieľom bolo udržať Luku Modriča na White Hart Lane.

O Modrica sa ako prvá začala zaujímať Chelsea, ktorá podala prvú ponuku v hodnote 22 miliónov libier, ktorá bola okamžite zamietnutá. Následne Roman Abramovič “prihodil“ ďalších 5 miliónov, tú však Tottenham taktiež odmietol.

Odolnosť Spurs bola naposledy otestovaná ponukou v hodnote 40 miliónov libier, ktorú Redknapp opäť ignoroval a tak Chorvát nakoniec ostal v Tottenhame.

Začiatkom tohto prestupového obdobia o “chorvátskeho Cruyffa“ prejavil záujem Real Madrid. Problémom tohto prestupu je prestupová čiastka, ktorá podľa vedenia mala byť 45 miliónov libier, zatiaľ čo “Pusinky“ sú ochotné zaplatiť “len“ 35.

Modric si však prestup do Madridu chce doslova vydupať, keď najskôr prestal chodiť na tréningy a následne ani neodletel s tímom na sústredenie do USA. Neskôr sa však k nemu pod hrozbou komplikácií pripojil.



  Van Persie do United, City alebo Juventusu, 2012

Sága menom “ Van Persie“ je aktuálne témou číslo jedna. Po životnej sezóne holandského bombardéra, ktorý nastrieľal v jednej sezóne 37 gólov, sa s ponukami roztrhlo vrece.

Manažér Arsenalu, Arsene Wenger, z počiatku nechcel svoj klenot predať. Pred pár dňami však Robin vydal vyhlásenie, že nechce už zostať v Arsenale a v novej sezóne bude pôsobiť v novom klube. Klub, v ktorom Van Persie začne novú sezónu bude pravdepodobne jeden z trojice Juventus, Manchester City alebo Manchester United.



Zaujal vás tento článok? Mohli by ste mu dať LIKE. Ďakujeme.