Main Content

Metamorfóza Fernanda Torresa

štvrtok, 8. marec 2012 14:05 | Autor: Jakub Vaverka

Metamorfóza Fernanda Torresa
Metamorfóza Fernanda Torresa | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Futbalový život býva krutý. Jeden deň patríte medzi najlepších hráčov sveta a ospevujú vás vaši fanúšikovia, no príde pár nepodarených zápasov, vlastný gól, vylúčenie, alebo prestup ku konkurencii a razom ste obecným nepriateľom číslo jeden. Podobný osud postihol aj Fernanda Torresa.

Ospevovaný „El Nino“ patril v FC Liverpool k svetovej útočníckej špičke a nebol preňho problém skórovať prakticky proti každému súperovi. V januári 2010 sa však život hrdinu finále ME 2008 od základov zmenil. Z mesta Beatles ho vykúpil majiteľ Chelsea Roman Abramovič za 50 miliónov libier a vychýrený kanonier sa sťahoval do Londýna. Fanúšikovia The Reds však okamžite začali páliť Torresove repliky dresov, objavovali sa hanlivé transparenty a bolo jasné, že Fernando liverpoolsku kapitolu definitívne uzavrel. V Chelsea ho mal čakať nový začiatok, sláva a konečne vytúžené trofeje, ktorých si v Liverpoole príliš neužil. Zdanie však môže klamať, čo sa dokonale potvrdilo aj v tomto prípade a toto príslovie sa naplnilo do bodky. Vtedajší tréner The Blues Carlo Ancelotti dával svojej posile šance od začiatku, no Nandovi to prestalo strieľať. Prakticky zo dňa na deň sa stal zo „šestnástkového” zabijaka útočník, ktorému zvlhol pušný prach a po niekoľkých slabých výkonoch ho taliansky odborník Ancelotti posadil na lavičku. Španielova zápasová minutáž sa rapídne znížila a neprajníci začali rátať minúty respektíve  Torresove hodiny bez gólu.



Sezónou 2010/2011 zakončila Chelsea na druhej priečke a Carlo Ancelotti na lavičke skončil. Prišiel nový tréner André Villas Boas, ktorý svoje ofenzívne nádeje vkladal okrem iných práve do Fernanda Torresa. V úvode aktuálnej sezóny sme však zase mohli sledovať to, ako sa „El Nino“ dostal do šancí, no nedokázal ich premeniť.  Povestný kalich horkosti si vypil až do dna, keď v ligovom zápase proti Manchestru United (Chelsea prehrala 1-3, pozn.red.) obišiel súperovu obranu a aj bezmocného gólmana Davida De Geu, no prázdnu bránu z niekoľkých metrov prestrelil.  Ak si myslíte, že na jeho kúpe najviac utrpela Chelsea, tak sa mýlite, pretože presun do Londýna očividne neprospel hlavne Torresovi. Pre samotného hráča je však s pribúdajúcim časom stále ťažšie a ťažšie skórovať, pretože aj vo vyložených šanciach už radšej prihráva a vidieť na ňom, že nechce už nič pokaziť, čím však sám seba dostáva pod veľký tlak. Obrovský tlak na samotného hráča vyvíjajú aj médiá, ktoré ho porovnávajú so stopérmi a brankármi a tvrdia, že tí majú väčšiu šancu skórovať ako on. Aj keby Torres chcel, tak sa okolitému tlaku nevyhne, pretože ho zažíva prakticky na každom kroku.
 

Áno, Fernando Torres sa zmenil na nepoznanie. Zodpovedný otec a manžel, ktorý má nálepku slušného futbalistu a obľúbenca fanúšikov rozdelil futbalový svet na dve skupiny. Tých ktorí ho už dávno pochovali a neveria, že sa ešte niekedy preberie a tí, ktorí mu verili, veria a budú veriť, aj keby hral v tretej lige za provinčné mužstvo.  Torres sa však snaží čo to vyťažiť aj zo svojej nevýhody, pretože aj keď sa mu nedarí dávať góly, tak je na jeho hre vidieť, že zlepšil svoju prihrávku a centrovanie, čím dokáže gólové šance pripraviť aspoň svojim spoluhráčom. „El Ninovi“ však reálne hrozí, že mu ujde európsky šampionát, ktorý je na programe po sezóne v Poľsku a na Ukrajine. Tréner Španielska Vicente Del Bosque však má v niečom pravdu, keď tvrdí, že načo by mu bol na turnaji útočník,  ktorý má problém skórovať. Na druhej strane to bol práve Torres, ktorý patril k najlepším hráčom EURO 2008 a vo viedenskom finále položil víťazným gólom Nemcov. Bolo by teda prinajmenšom kruté nedať mu šancu niečo podobné zopakovať. Na Torresove miesto zobral na posledný zraz Del Bosque útočníka Valencie Roberta Soldada a ten si pri víťazstve 5-0 nad Venezuelou zapísal hetrik, čím Torresovi cestu do národného mužstva zahatal ešte viac. Medzičasom dostal André Villas Boas v Chelsea padáka a kormidla sa ujal Roberto Di Matteo, ktorý sa taktiež netají tým, že v útoku bude stavať hlavne na Fernandovi. V zatiaľ poslednom zápase, ktorý Chelsea odohrala na pôde Birminghamu City, Torres opäť neskóroval, no svojmu tímu vybojoval penaltu a bol pri viacerých sľubných šanciach.
 
Treba podotknúť, že metamorfóza alebo ak chcete premena Fernanda Torresa je neodkladná a prakticky už začala. Z hráča, ktorý dokázal obrazne povedané skórovať aj zo šatne sa stal futbalista, ktorý šance skôr pripravuje a na úspechu tímu sa podieľa týmto spôsobom.  „El Nino“, čo v preklade znamená chlapec je už dávno muž a zo svojej streleckej impotencii má stále šancu sa dostať. Za týžden hostí Chelsea v odvete osemfinále Ligy Majstrov Neapol a ak by sa Fernando Torres prebral práve v tomto zápase, pričom by The Blues vystrieľal postup, tak by minimálne na niekoľko týždňov umlčal svojich kritikov. Na druhej strane by to bola veľká satisfakcia pre jeho verných fanúšikov, ktorí ho ešte nehádžu do starého železa a veria, že jeho chvíľa ešte príde.