Main Content

REBRÍČEK: 5 najlepších obrancov Premier League

piatok, 13. január 2012 17:00 | Autor: Jakub Vaverka

REBRÍČEK: 5 najlepších obrancov Premier League
REBRÍČEK: 5 najlepších obrancov Premier League | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Po rebríčku z minulého týždňa, v ktorom sme vám predstavili päticu najlepších brankárov Premier League sme sa posunuli vo futbalovom rozostavení ďalej a pokúsili sme sa zostaviť zoznam TOP 5 obrancov, ktorí brázdia ihriská v najvyššej anglickej súťaži.

Výber bol ešte zložitejší ako v prípade gólmanov, keďže sme museli brať do úvahy stopérov a aj krajných obrancov, takže zoznam sa rozšíril. Možno vám bude chýbať v našom rebríčku Walesan Gareth Bale, ale jeho sme preradili do kategórie záložníkov, ktorú si môžete prečítať na našom webe budúci týždeň.

  LEIGHTON BAINES (Everton FC)

Náš rebríček otvára hráč, bez ktorého by si manažér David Moyes nevedel ani len predstaviť základnú zostavu najstaršieho klubu z Liverpoolu. Ľavý obranca Baines už dávno nie je najmladší, no za tie roky, čo v Evertone pôsobí sa vypracoval na jedného z najlepších obrancov v Európe. Navyše mu veľmi dobre slúži aj zdravie, takže vymešká len skutočne málo zápasov. Baines si dokonca u trénera vypracoval takú dôveru, že často zahráva penalty. Priame kopy taktiež patria medzi jeho silné stránky. S pribúdajúcim vekom mu možno niektorí budú vyčítať úbytok rýchlosti, no tento aspekt dokáže nahradiť vytrvalosťou v osobných súbojoch. V Evertone je Baines prakticky hráčom „pre všetko“.

 
RORY DELAP (Stoke City)

Zemiaková medaila patrí na prvý dojem nenápadnému obrancovi provinčného Stoke. Hrnčiari však naňho nedajú dopustiť a obľubou o ňom hovoria, že je to ich tajná zbraň. Delap totiž nie je nejaký extra šikovný technik alebo extrémne rýchly krajný obranca, no jeho najväčšou devízou sú auty. Pýtate sa, ako môžu byť auty výhodou? Jednoducho.  Rory Delap totiž dokáže hodiť loptu spoza čiary do vzdialenosti 20-30 metrov a jeho hody sa menia na centre, z ktorých môžu ťažiť vysokí hráči v pokutovom území. Všetci vedia, že si na to musia dať pozor, no Delap svojho súpera aj tak väčšinou prekvapí. Preto je pre Stoke veľmi dôležitý ak nie vôbec najdôležitejší hráč.

 MARTIN ŠKRTEL (FC Liverpool)


A teraz prichádza pravdepodobne kameň úrazu nášho rebríčku. Viacerí z vás by totiž Martina Škrtela zaradili vyššie, nižšie alebo by ho sem nezaradili vôbec.  Postavenie slovenského stopéra v tomto rebríčku však má svoje opodstatnenie. Slovenský reprezentačný obranca si po príchode zo Zenitu Petrohrad naplno zvykol na anglický štýl futbalu a v minulej sezóne dokonca nevynechal ani minútu Premier League. Škrtel podáva aj v aktuálnej sezóne výborné výkony a dokonca sa zapísal aj do streleckej listiny. Martin sa už naučil podporovať aj ofenzívu a silný je hlavne pri štandartkách, kde využíva svoje fyzické parametre. Žiadny súboj preňho nie je stratený a môžeme byť radi, že je práve slovenským reprezentantom.

 
VINCENT KOMPANY ( Manchester City)

Striebornú priečku obsadil obranca Citizens Vincent Kompany. Belgický reprezentant si v mužstve, ktoré nakupuje len tých najdrahších hráčov získal skutočne neoblomnú pozíciu. Možno je to aj tým, že Kompany patril k stáliciam Manchestru City ešte v časoch, keď ho nevlastnili šejkovia a terajší tréner Roberto Mancini sa naňho taktiež môže spoľahnúť.  Kapitán milionárskeho mančaftu má defenzívu pod palcom a zdobí ho takmer bezchybná rozohrávka a prehľad v hre. Kompany si momentálne pre inkasovanie červenej karty v Fa Cupe proti Manchestru United odpykáva 4-zápasový disciplinárny trest a jeho neprítomnosť v zostave lídra tabuľky bude rozhodne cítiť. V prvom zápase bez Kompanyho už stihli Citizens prehrať v Carling Cupe s Liverpoolom.

  NEMANJA VIDIČ (Manchester United)

Víťazom nášho rebríčku sa stal dnes už bývalý srbský reprezentant Nemanja Vidič. Vidič sa pod vedením Alexa Fergusona vypracoval na prvotriedneho stopéra a spolu s Riom Ferdinandom vytvoril stopérsku dvojicu, ktorá pripomínala betónovú stenu. Vidič si postupne získal dôveru fanúšikov, spoluhráčov a aj samotného Fergusona, a preto dostal na svoje rameno kapitánsku pásku. Dokonca dal „košom“ aj národnému tímu a odôvodnil to slovami, že chce byť plne k dispozícii v klube. Keď Manchester United prekvapivo prehral na ihrisku Bazileja a vypadol z Ligy Majstrov, tak Vidič pri tom nebol, lebo v prvom polčase sa nepríjemne zranil a Červeným Diablom chýba dodnes. Keď však bude fit, tak defenzíva úradujúceho anglického majstra opäť získa na kvalite.

ANKETA: Ako by ste rebríček zostavili vy ?