Main Content

KOMENTÁR: Prečo sa legendy obúvajú do súčasných hviezd?

streda, 11. január 2012 15:54 | Autor: Anton Martinka

KOMENTÁR: Prečo sa legendy obúvajú do súčasných hviezd?
KOMENTÁR: Prečo sa legendy obúvajú do súčasných hviezd? | zdroj: Anton Martinka pre Sport7.sk

Média v poslednej dobe prinášajú pomerne pravidelne rozhovory, v ktorých bývalé hviezdy svetového futbalu kritizujú tie súčasné. Je však ich kritika oprávnená? Prečítajte si náš komentár.

V poslednej dobe je najväčším kritikom súčasného futbalu Brazílčan Pelé, teda futbalista, ktorý je mnohými považovaný za najlepšieho hráča histórie tejto krásnej hry.  Pelé sa rád obúva najmä do najlepšieho hráča súčasnej doby Lionela Messiho, no servítku si nedáva pred ústa ani pri hodnotení iných hviezd. Podľa Pelého je porovnávanie Messiho s jeho osobou smiešne a tvrdí, že Messi by bol najlepším futbalistom histórie len v prípade, ak by prekonal jeho rekord v počte gólov (1283).

Pelého momentálnym obľúbencom je vychádzajúca superstar Brazílie len 19-ročný Neymar, ktorý nastupuje za FC Santos, v ktorom pôsobil väčšinu svojej aktívnej kariéry. Pelého problém voči Messimu môže spočívať aj v jeho národnosti. Brazília a Argentína sú veľkými rivalmi a práve preto dáva do prednosti Neymara, hoci ten toho ešte nedokázal ani zďaleka toľko, čo Messi.

Ďalším kontroverzným kritikom momentálne najlepšieho hráča na svete sa stal Messiho krajan brankár Hugo Gatti. ”El Loco“ (Blázon), ako ho prezývajú, sa nedávno  obul do Messiho, Barcelony, Neymara a po novom  aj do kapitána Realu Madrid Ikera Casillasa.

Gatti prehlásil, že pred Messim sú hráči ako Cruyff, Di Stefáno či Maradona. Hlavnou perlou 67 ročného brankára bolo to, že Messi by za čias hore spomínaných pánov vyhrieval len lavičku. Vyhrievanie lavičky prisúdil nakoniec aj celej Barcelone. Majstrovstvá sveta klubov Gattiho taktiež znepokojili, keď je podľa neho hanba, že najlepší hráč z amerického svetadielu si pýta dres od Messiho.

Posledným cieľom (aspoň doposiaľ) sa pre Gattiho stal podľa mnohých odborníkov najlepší brankár súčasnosti a kapitán Realu Madrid Iker Casillas. Podľa “Blázna” je však Casillas doslova hrozný brankár, všetko vyráža pred seba a vôbec nepozná základy ako si počínať vo vápne.

Za kritikou Pelého či Gattiho však pravdepodobne nestojí nič viac, než holá závisť popularity, ktorá pre tieto legendy už vyprchala. Deti si nedávajú už za svoj vzor Cruyffa, Pelého či Maradonu ale práve Messiho, Neymara či Ronalda. Pravdou je to, že od ukončenia kariéry Pelého či Gattiho uplynulo už “pár“ rokov a futbal sa posunul poriadne ďalej. Je tvrdší, rýchlejší a technickejší ako kedykoľvek predtým.  Preto by mal mať Pelé však aspoň viac úcty pred hráčmi, ktorí hrávajú v dnešnej dobe. Sám predsa dobre vie, že nikdy nehral v Európe a keby sa počas kariéry dohodol s nejakým európskym klubom, pravdepodobne by jeho rekord v počte gólov nebol ani zďaleka taký vysoký. Dovolíme si tvrdiť, že ak by napríklad teraz Messi či Ronaldo prestúpili do argentínskej či brazílskej ligy, tak by tiež dokázali strieľať ešte viac ako ich priemerných 50 gólov za sezónu.  A možno by Messi v 24 rokoch, keď ma teraz na konte už cez 200 gólov, dokázal Pelého štatistiku ešte ohroziť.
 

Odporúčané články