Main Content

Predstavujeme skupiny MS do 20 rokov: Skupina B - skupina favoritov

pondelok, 26. december 2011 13:11 | Autor: Peter Ligas

Predstavujeme skupiny MS do 20 rokov: Skupina B - skupina favoritov
Predstavujeme skupiny MS do 20 rokov: Skupina B - skupina favoritov | zdroj: Peter Ligas pre sport7.sk, foto ilustračné

Žreb v skupine B dal dohromady až troch medailových ašpirantov, jedného outsidera a jeden nepríjemný tím, ktorý určite nepustí svoju kožu ľahko. Tak sa poďme postupne pozrieť na zaujímavé zloženie skupiny, ktorá odohrá zápasy základnej skupiny v Rexall Place v Edmontone.

DÁNSKO

Dánsky tím sa pod vedením Todda Bjorkstranda prebojoval minulý rok do najvyššej kategórie naozaj veľkým štýlom. Dáni vyhrali štyri z piatich duelov, pričom strelili až 35 gólov. Ťahúňom mužstva by mohol byť Nicklas Jensen, ktorý bol vybratý Vancouverom v tohtoročnom drafte už z 29. miesta. V tejto sezóne sa síce do prvého tímu ešte pochopiteľne neprebojoval ale v OHL má z 30 zápasov na konte 35 bodov. Dánsko nikdy neskončilo na šampionáte vyššie ako posledné a veľa od neho nemôžeme očakávať ani tento rok. Ešte k tomu im absolútne neprial žreb a preto to budú mať nesmierne ťažké.

NAŠA PREDPOVEĎ: Aj napriek tomu, že tréner Bjorkstrand vyznáva ofenzívny štýl hry, Dánsko nemá potrebnú kvalitu na to aby sa udržalo v najvyššej kategórii aj do budúceho roku. Dáni s najväčšou pravdepodobnosťou obsadia posledné, 10. miesto.

ČESKÁ REPUBLIKA


V posledných rokoch sa Čechom na šampionáte moc nedarí. Vlani ako aj predvlani sa im nepodarilo postúpiť zo základnej skupiny a vždy skončili na 7. mieste. Za posledných 6 rokov neskončili ani raz vyššie ako na piatom mieste.  A ani tento rok to nevyzerá s ich ambíciami na postup najružovejšie. Niežeby Česi nemali kvalitných hráčov, to určite nie, ale v skupine s Fínskom, USA a Kanadou to budú mať viac ako náročné. Útočníci Petr Straka a Jakub Culek by sa mali postarať o to, aby súperi Česka neodchádzali s nulou na konte. Tiež netreba zabúdať na Tomáša Hertla, ktorý už niekoľkokrát na seba výrazne upozornil a tento šampionát bude pre neho ideálnou príležitosťou ukázať sa zámorským skautom.

NAŠA PREDPOVEĎ: Aj keď je v tíme Miroslava Prerosta niekoľko talentovaných mladíkov, skupina v ktorej sa nachádzajú nehrá veľmi v ich prospech. V ich prvom zápase proti Dánsku by to ešte mala byť dobrá šanca na 3 body, no potom šance Česka na ďalšie body rapídne klesajú.

FÍNSKO


Jednoznačne čierny kôň šampionátu. Tím vedený Raiom Helminenom ide odčiniť minuloročné sklamanie zo šiesteho miesta, čo bolo najhoršie umiestnenie Fínov za 6 rokov. Minuloročný líder kanadského bodovania, Teemo Pulkkinen, je s tímom aj tento rok a určite má na to, aby minimálne zopakoval svojich vlaňajších 9 bodov. Okrem neho sa bude Pulkkinen dozaista spoliehať hlavne na bratov Mikaela a Markusa Granlundovcov. Mikael, vybratý ako číslo 9 v minuloročnom drafte, môže byť najlepším hráčom na tomto turnaji z tých, ktorí momentálne pôsobia v Európe. Fíni budú určite čerpať z toho, že títo bratia hrávajú spolu v IFK Helsinki celú túto sezónu a budú viac ako dobre zohratí. K ďalším hráčom, ktorých nemôžeme opomenúť je navrátilec Joel Armia a brankár Christopher Gibson. Ten bol tento rok draftovaný z 49. miesta a mal by zabezpečiť solídnu poistku vzadu.

NAŠA PREDPOVEĎ: Napriek tomu že tento tím je jeden z najmladších, aký kedy Fínsko malo na šampionáte, ich šance na medailu už dlho neboli také vysoké. Pulkkinen s bratmi Granlundovcami by mohli vytvoriť jednu z najlepších formácií turnaja a priviesť Fínsko ku vytúženej medaile.

USA


Vlani sa podarilo Američanom vybojovať peknú bronzovú medailu, po tom ako porazili Švédsko 4:2. Brankár, Jack Campbell, bol vyhlásený za najlepšieho gólmana šampionátu s priemerom inkasovaných gólov 1,7 a s 94% úspešnosťou zákrokov. A na tomto mladíkovi, ktorý bude stáť v bránke aj tento rok, by mali Američania stavať svoj úspech. Ku nemu sa pridá ešte nováčik John Gibson a najlepšie brankárske duo, ktoré sa predstaví tento rok je na svete. Okrem nich je tu množstvo výborných hráčov, ktorí boli vybratí z vysokých priečok minuloročného či tohtoročného draftu. Derek Forbart, Jon Merill, Emerson Etem, Jason Zucker, to sú všetko hokejisti, ktorí už okúsili chuť víťazstva v minulom roku.

NAŠA PREDPOVEĎ: Američania to tento rok potiahnu na maximálny počet zápasov. Skúsený tím na čele s Jackom Campbellom a výborným trénerom Deanom Blaisom by mal postúpiť s určitosťou minimálne do semifinále. 

KANADA

Kanadský juniorský tím to je kapitola sama o sebe. Po piatich po sebe idúcich zlatých medailách prišlo v roku 2010 finálové sklamanie po prehre 6:5 s USA a vlani nepochopiteľný útlm v tretej tretine proti Rusku, čo viedlo k druhej striebornej medaile za sebou. Center Brayden Schenn bol vyhlásený za najužitočnejšieho hráča turnaja, keď svojimi 18 bodmi vyrovnal historický rekord v najväčšom počte bodov na juniorských šampionátoch. Tento rok má tréner Don Hay v kádri až 12 hráčov vybratých v prvom kole draftu. Brankár Mark Visentin, útočníci Brett Connolly, Jonathan Huberdeau ale hlavne kapitán Jaden Schwrtz, by mali dopomôcť k zabudnutiu na minuloročné sklamania. „Jednu vec, ktorú som si vzal z minuloročnej finálovej prehry je ako sú všetky tímy chtivé poraziť Kanadu. Každá krajina tu posiela to najlepšie čo má, žiadna výhra nebude ľahká a to znamená že musíme hrať naplno celých 60 minút každý jeden zápas. Nemôžete len tak vypustiť jedno striedanie, jednu tretinu. Videli sme ako to dopadlo minulý rok. Hrať na takejto vysokej úrovni vás naučí naozaj veľa. Ako sa vysporiadať s tlakom okolia, ako udržať svoje emócie a mnoho iného,“ zakončil Jaden Schwartz.

NAŠA PREDPOVEĎ:
Kanadský tím je  vždy jeden z najlepších a inak to nebude ani tento rok. Veľkou výhodou bude domáce prostredie, ktoré bude hnať dopredu svoje budúce mladé nádeje. Kanada je azda najväčším favoritom turnaja.