Main Content

SFZ riešil prípad okolo rozhodcu Marhefku: Jarábka tieto správy nepotešia

piatok, 18. august 2017 17:58 | Autor: Filip Chudý

SFZ riešil prípad okolo rozhodcu Marhefku: Jarábka tieto správy nepotešia
SFZ riešil prípad okolo rozhodcu Marhefku: Jarábka tieto správy nepotešia | zdroj: © TASR

V minulom kole Fortuna ligy zaujali vyjadrenia trénera Jarábka na rozhodcu Marhefku. Celý prípad riešil aj SFZ, pričom jeho stanovisko Jarábka asi nepoteší.

Predohrávka 4. kola Fortuna ligy Nitra – Zlaté Moravce-Vráble mala dohru na Slovenskom futbalovom zväze (SFZ). Na pretrase bol rozhodca Boris Marhefka. Komisia rozhodcov SFZ rozoberala štyri sporné situácie, pri ktorých potrestal hráčov hostí žltou kartou, z toho dva prípady boli u Miloša Nikoliča, ktorý tak bol po druhej žltej karte vylúčený. KR SFZ vo všetkých prípadoch dala za pravdu rozhodcovi Marhefkovi.

Najviac sa skloňovala druhá žltá karta pre Nikoliča. Tu je zdôvodnenie KR SFZ uverejnené na zväzovej stránke: „Útočníkovi v pohybe smerom do pokutového územia zabránil súper zakázaným držaním. Obranca už nemal možnosť hrať s loptou, mal však záujem držaním zabrániť útočníkovi pokračovať v pohybe. Rozhodca hru správne prerušil, nariadil priamy voľný kop a obrancu správne napomenul v zmysle pravidiel futbalu udelením žltej karty za nešportové správanie a zmarenie sľubnej akcie súpera. Keďže to bola druhá žltá karta, obrancu následne správne vylúčil z hry. Podľa znenia pravidiel futbalu sa hráč dopustí zakázaneho držania: Ak hráč rozpaží ruky a súperovi zabránil vo voľnom pohybe. Ak hráč drží súpera bez snahy, úmyslu alebo možnosti hrať s loptou, správa sa nešportovo. Za sľubne sa rozvíjajúcu útočnú akciu sa považuje taká herná situácia, ktorou by bez priestupku brániaceho hráča bolo po jednej alebo dvoch prihrávkach možné priamo ohroziť bránku súpera.“

Na Marhefkovu adresu tréner hostí Juraj Jarábek po zápase pre TV 213 okrem iného povedal: „Nechcem znižovať výkon Nitry, ale smutná vec je to, že je 4. kolo a keď pán hlavný rozhodca takto odpíska zápas..., je to smutné, naozaj smutné. Ťažko mi je to povedať, ale poviem to. Keď hráči prídu a plačú, pričom hovoria, že Marhefka im povie, že on má inštrukcie, tak fakt neviem, o čo v našej lige ide, keď je 4. kolo. A to hovorím s plnou zodpovednosťou. Lebo za taký výkon si nezaslúži byť ligový rozhodca. Jednoznačný, zameraný výkon proti hosťujúcemu mužstvu.“

Disciplinárna komisia SFZ navyše podľa najnovšej úradnej správy začala s Jarábkom disciplinárne konanie a žiada ho o písomné stanovisko k jeho vyjadreniam v masmédiách. Podobne disciplinárne konanie začala voči kapitánovi Zlatých Moraviec Martinovi Dobrotkovi, ktorý mal povedať na adresu rozhodcu vulgárny výrok po zápase. Predbežne má Dobrotka zastavenú činnosť a tiež musí zaslať svoje vyjadrenie k prípadu.