Main Content

Jamajčania zúria: Za smutný koniec Boltovej kariéry môžu organizátori!

nedeľa, 13. august 2017 12:05 | Autor: TASR

Jamajčania zúria: Za smutný koniec Boltovej kariéry môžu organizátori!
Jamajčania zúria: Za smutný koniec Boltovej kariéry môžu organizátori! | zdroj: © TASR

Londýn 13. augusta (TASR) - Koniec kariéry si takto nepredstavoval on ani nikto z fanúšikov kráľovnej športov. Usain Bolt sa chcel rozlúčiť ziskom zlata v štafete na 4x100 m, no nakoniec ju na záverečnom úseku musel pre zranenie vzdať. Podľa jeho kolegov z jamajského tímu za to mohli organizátori, ktorí o niekoľko minút neplánovane posunuli štart finále.

Bolt v záverečnom úseku prevzal kolík na treťom mieste, ale po 30 metroch už ďalej nemohol, spravil kotrmelec a zostal ležať na dráhe. Ihneď k nemu dobehol tímový lekár. Bolt opustil štadión a ani sa nezastavil pri novinároch. "Nechcel som takto ukončiť šampionát. Na trati som nechal ako vždy všetko. Prepáčte, že som vám nepovedal ahoj, ale sľubujem, že v nedeľu prídem na štadión a rozlúčim sa s vami," napísal v aplikácii Snapchat.

Zo záverečného boja o medaily ho vyradili svalové kŕče v ľavom zadnom stehennom svale, ktoré malo spôsobiť práve dlhé čakanie v chlade. "Preteky sa začali o desať minút neskôr. Dokopy sme čakali až 40 minút, bolo to šialené," posťažoval sa pre BBC Yohan Blake, ktorý bežal ako tretí v poradí.

"Pred naším behom bolo 40 minút a dve medailové ceremónie. Čakali sme a snažili sme sa zohriať, potom sme opäť čakali a snažili sa zohriať. Bolelo ma pozerať sa, ako sa skutočná legenda, šampión takto trápi," pokračoval Blake.

Podľa BBC spôsobilo zdržanie čestné kolo domáceho Mo Faraha, ktorý taktiež ukončil kariéru, po striebre z finále na 5000 m a následný ceremoniál tejto disciplíny. "Láme mi to srdce. Dal som do toho všetko a skutočne som chcel, aby sa Usain rozlúčil ako šampión, alebo aspoň s medailou. Bolo to smiešne, naozaj sme čakali veľmi dlho, vypil som zatiaľ až dve fľašky s vodou. No meno Usaina Bolta bude žiť navždy," povedal Omar McLeod, ktorý bežal na prvom úseku.

Bolt chcel v Londýne ukončiť kariéru ziskom ďalších dvoch zlatých kovov, no odchádza z neho s jedným bronzom v šprinte na 100 m. Štafetu nakoniec vyhrali domáci Briti pred USA. "Mrzí ma, že sa zranil. Je to čas na rozlúčku, v priestoroch na rozcvičku sme si vyjadrili rešpekt a pozdravili sme sa. Usain Bolt je skvelý športovec," pridal poklonu čerstvý šampión na 100 m Justin Gatlin z USA.

Svetový rekordér na 100m i 200m Bolt sa tak rozlúčil s majstrovstvami sveta ovenčený dokopy 14 cennými kovmi (11-2-1). Ďalších osem zlatých získal na olympijských hrách.