Main Content

Mladý Slovák medzi najužšou špičkou talentov NY Rangers!

štvrtok, 10. august 2017 15:18 | Autor: Dávid Lech

Mladý Slovák medzi najužšou špičkou talentov NY Rangers!
Mladý Slovák medzi najužšou špičkou talentov NY Rangers! | zdroj: © TASR

O Adamovi Húskovi sa už vlani písalo ako o jednom z najväčších talentov organizácie New Yorku Rangers. Toto leto bol dokonca zaradený medzi najužšiu špičku prospektov amerického tímu.

Vo výbere 38 najväčších hokejových nádejí New Yorku Rangers sa 20-ročný slovenský brankár umiestnil na vynikajúcom 6. mieste. Oproti vlaňajšej deviatej pozícii si tak polepšil o tri priečky. Dobre stavaný 191 centimetrov vysoký brankár prežil v sezóne 2015/2016 v USHL fantastický ročník. Bol vyhlásený za najlepšieho brankára súťaže, dostal sa do All-Star tímu a opanoval brankárske štatistiky v úspešnosti zásahov i v priemere inkasovaných gólov na zápas.

V uplynulej sezóne sa rozhodol odísť do NCAA, kde v tíme University of Connecticut odchytal 21 stretnutí s 91,6% úspešnosťou zásahov. „Brankárske povinnosti boli rozdelené medzi neho a Roberta Nicholsa, ktorý je takmer o päť rokov starší. Keď už šlo v závere sezóny do tuhého, Húska opanoval bránkovisko. Chytal za pomerne mladou a priemernou obranou a zaznamenal 91,6% úspešnosť zákrokov. Za 60 minút na jeho bránu smerovalo priemerne 34,2  striel, čo je veľmi veľa. Z toho, čo som videl, väčšina striel boli skutočnej kvality. Húskov vývoj funguje dobre,“ zhodnotil sezónu slovenského brankára autor článku Adam Herman na stránke blueshirtbanter.com.

Herman pokračuje v hodnotení Huskových kvalít: „Vzhľadom k veku má Huska svoju kvalitu. Je mimoriadne atletický a dokáže pokryť veľkú časť brány. Stále pracuje na pohybe, ktorý odkedy ho Rangers draftovali výrazne zlepšil. Taktiež už vie lepšie rátať s dráhou strely a výrazne zlepšil odrážanie pukov.“ S výnimkou niekoľkých svetových talentov sa Húska môže rovnať akémukoľvek inému brankárovi do 21 rokov. Dvakrát štartoval na juniorských MS v hokeji a pred sebou má sľubnú budúcnosť.

Myslia si to aj v Rangers, kde by sa mohol vypracovať v brankára č. 1, no je zbytočné robiť predčasné závery. „Brankári sú zvláštne jednorožce, ktorých vývoj je veľmi ťažké predpovedať, no do Húsku vkladám veľkú dôveru. V mladom veku výrazne pracuje na svojej hre a jeho zručnosti posúvajú jeho limity až do stratosféry.

V elitnej päťke talentov „jazdcov“ sa pred Húskom umiestnili postupne obrancovia Sean Day a Anthony DeAngelo, brankár Igor Šesťorkin a útočníci Filip Chytil s Liasom Anderssonom. Hoci sa pred Slovákom umiestnil ešte jeden brankár, Slovák má stále veľkú šancu v budúcnosti preraziť v NHL: „Hoci je vo výbere pred ním ešte jeden brankár, Húska je brankárom v našej organizácii, ktorý urobil najvyšší pokrok. Už pred rokom mohol s Rangers podpísať kontrakt, no rozhodol sa ísť univerzitnou cestou. Nie je na tom nič zlé, v NCAA bude mať čas na zlepšovanie. Húskova budúcnosť je v jeho rukách.

Rodák zo Zvolena bol draftovaný tímom z Manhattanu v roku 2015 v siedmom kole z celkového 184. miesta. Za sebou má dve plné sezóny v zámorí a v nasledujúcom ročníku by mal naďalej obliekať dres University of Connecticut v americkej univerzitnej súťaži NCAA.