Main Content

Kráča Trnava maestrovským krokom?

nedeľa, 6. august 2017 17:58 | Autor: Filip Chudý

Futbalisti Trnavy
Futbalisti Trnavy | zdroj: © TASR

Trnava prežíva jeden z najlepších štartov do sezóny v histórii klubu. Ale je už tak silná, aby sa skončilo takmer polstoročné čakanie?

Komentár Filipa Chudého

Kto sa po necelom mesiaci vrátil z výdatnej dovolenky a medzitým sa úplne odrezal od sveta informácií, ten sa asi nestačí čudovať, čo sa to v slovenskej lige deje. Najväčším šokom je posledné miesto Žiliny, ktorá ako jediná nemá ani bod. A čo pre ňu horšie, v Zlatých Moravciach už okrem prehry bola aj herne na tom horšie od domácich, čo je ešte väčšie prekvapenie ako výhra jedného zo širšieho okruhu kandidátov na boj o záchranu. No futbalové Slovensko možno ešte viac zaujíma dobrý štart Trnavy do súťaže.

Na začiatok treba zdôrazniť, že sme stále len na začiatku ligy, pričom kto na tom skutočne ako je sa bude dať povedať až okolo 10.-11. kola, keď budú karty v tretine ročníka rozdané. Teraz sú to len náznaky, ale nie úplne nepodstatné.

Preto sa môžu v Trnave z vedenia v súťaži tešiť, ale zároveň to nemôžu preceňovať. Vyhrať trikrát za sebou je vždy pekné, pričom hlavne po prvých troch kolách to má vždy najväčšiu odozvu, lebo to vidieť aj v tabuľke. Už asi ani pamätníci si z hlavy nespomenú, kedy sa to stalo naposledy, ale to je jedno, lebo aktuálne je to realita.

No na druhej strane, ak chce Trnava hrať o pohárové priečky, čo chce, potom vysoký počet bodov po troch kolách mať musela. Bodovať za tri body s Michalovcami doma je povinnosť, v súčasnej Podbrezovej tiež, no a tento Trenčín treba v domácom prostredí takisto porážať, veď je to navyše priamy súper o pohárové priečky. Samozrejme, nejaká remízka sa pritrafiť môže, veď športovci nie sú muzikanti, aby stále vyhrávali, ale v konečnom súčte si Trnavčania len splnili bodovú povinnosť.

Pre nich je ale dôležité, že nová metla má zatiaľ pozitívne účinky, otázkou je to, ako dlho to vydrží. Nestor el Maestro sa ukazuje ako tréner pragmatik, ktorý si uvedomuje, že najdôležitejší je vo futbale výsledok, v čom má absolútnu pravdu. No tiež by sa mali v Trnave začať zamýšľať aj nad plánom B, C atď. Ono totiž ťažko bude každý zápas vychádzať taktika protiútokov, zvlášť vtedy, ak defenzíva a hlavne organizácia hry nie je ešte tak silná, aby ste len čakali na svoju šancu z brejku. Navyše aj šťastie je vrtkavé a keď mu nejdete naproti, sadne si na iného.

Trnava porazila Michalovce najtesnejším spôsobom. Treba dodať, že gólom z ofsajdu a Zemplínčania ešte neskórovali, čiže čisté konto proti nim má menšiu váhu. V Podbrezovej mali domáci kopať penaltu, čím mohlo byť 1:2 výrazne skôr a bolo by to zaujímavejšie. Proti Trenčínu zas Trnave neuznali regulárny gól, ale rozhodca im to trochu vrátil dvoma vylúčeniami hostí, ktoré boli prísnejšieho charakteru, hoci to si rozhodca obháji. S Trnavou teda hrajú aj tieto faktory, ale stále nemusia, preto musí odstrániť svoje slabé miesta, aby zbierala body konštantne aj naďalej.

Hlavne organizácia jej defenzívy má medzery. Línie medzi sebou ideálne nespolupracujú, pričom bránenie štandardných situácií je tiež veľkou slabinou. Ukázalo sa to už v Podbrezovej, kde domáci neuspeli pri nich „len“ v koncovke a zápas s Trenčínom to potvrdil. Trnavčanom chýba líder, ktorý by to zadirigoval. V tomto prípade skúsený brankár, ktorý by si hráčov pekne „porozkladal“ a držal ich v strehu. Že mladý brankár podbehol center a bol z toho gól, to sa stať môže, hoci iba druhom ligovom štarte to asi na pohode nepridá. Väčším problémom je neorganizovanie defenzívy.

Tiež treba pracovať na útočnej hre, pretože v našej lige je veľa mužstiev, proti ktorým sa protiútoky od Trnavy čakať nebudú, hlavne vtedy nie, ak bude v tabuľke hore. Smerom dopredu by sa Trnavčanom zišli ešte takí dvaja hráči, aby sa dalo aj striedať a konkurencia bola väčšia.

Základ má Trnava dobrý, pričom nemyslíme iba bodový po troch kolách, ale aj os mužstva, ktorá sa už pozná. Chce to len pridať väčšiu kvalitu na niektoré miesta, tým zvýšiť zároveň aj variabilitu, platiť hráčov načas, no a potom môže byť v malom Ríme veľmi pekný ročník. Ak sa ešte chytia aj diváci, potom bude veselo.

Ale či až maestrovsky, to sa po troch kolách nedá predpovedať. Veď ťažké skúšky ešte len prídu, pričom títo „skúšajúci“ si slabiny a silné stránky Trnavy určite všimli. Tá preto nemôže zaspať na vavrínoch v štýle, však sme prví, všetko je v poriadku... Ale ak by naozaj reálne prehovorila do hry o najvyššie priečky, pre Fortuna ligu by to bola dobrá správa. Lenže na to treba ešte zopár vecí doladiť.