Main Content

Slovensko sa prepadlo v rebríčku koeficientov: Kde budú začínať po novom naše kluby?

sobota, 5. august 2017 15:55 | Autor: Filip Chudý

Slovensko sa prepadlo v rebríčku koeficientov: Kde budú začínať po novom naše kluby?
Slovensko sa prepadlo v rebríčku koeficientov: Kde budú začínať po novom naše kluby? | zdroj: © TASR

Zlé výsledky našich klubov v pohárovej Európe sa premietli aj do rebríčka koeficientov. Kam sme sa prepadli?

Slovenský klubový futbal nemá v tohtoročnej pohárovej Európe už žiadne zastúpenie, čo sa premietlo aj do jeho postavenia v rebríčku koeficientov. Zlé výsledky našich klubov nám priniesli za túto sezónu len 1,875 bodu, čo je náš druhý najhorší výsledok za ostatných päť rokov. V celkovej klasifikácii UEFA sme sa prepadli za Slovinsko, čiže nám po novom patrí až 32. miesto s koeficientom 12,125. Dobrou správou je to, že nižšie by sme aktuálne padnúť nemali, keďže 33. Island má koeficient 8,250, hoci FH Hafnarfjördur ho ešte môže zlepšiť.

Okrem Islandu sú ďalšími krajinami za nami, ktoré ešte majú európske zastúpenie v tomto ročníku, aj Maďarsko, Moldavsko, Albánsko, Macedónsko (2 kluby) a Litva. Zaujímavosťou je to, že Slovensko je spolu s Lichtenštajnskom jedinou krajinou v top 32, ktoré už nemá zastúpenie, ale na obhajobu malého kniežatstva, to malo od začiatku v hre iba jeden klub – FC Vaduz.

V praxi naše postavenie znamená to, že náš majster bude v novom systéme európskych pohárov začínať už v prvom predkole (bude ešte aj kvalifikačné predkolo) a do skupiny sa musí dostať cez štyroch súperov. Zvyšní traja pohároví zástupcovia budú ako aj doteraz začínať v prvom predkole. Aspoň sa vyhnú kvalifikačnému predkolu, ktoré by nám hrozilo až keby sme boli na 48. mieste.