Main Content

Nová posila Cracovie, Michal Sipľak: „Idem krok po kroku!“

utorok, 18. júl 2017 15:02 | Autor: Timotej Gašper

Nová posila Cracovie, Michal Sipľak: „Idem krok po kroku!“
Nová posila Cracovie, Michal Sipľak: „Idem krok po kroku!“ | zdroj: © TASR

Slovensko má silnú a talentovanú mladú generáciu futbalistov, čoho dôkazom je aj bardejovský rodák Michal Sipľak, ktorý sa len nedávno stal posilou poľskej Cracovie Krakov. V rozhovore pre Šport7.sk sa Michal rozrozprával nielen o prestupe do Poľska, ale aj o začiatkoch v Bardejove či plánoch do budúcna.

Michal v prvom rade gratulujeme k prestupu z Michaloviec do Cracovie Krakow!  Aké boli tvoje pocity, keď si sa dozvedel o záujme Cracovie?

Ďakujem, keď som sa dozvedel, že o moje služby má záujem Cracovia, bol som veľmi šťastný. O tejto ponuke som nemusel dlho rozmýšľať. Cracovia patrí medzi najväčšie futbalové kluby v Poľsku. Históriou a fanúšikmi patrí podľa mňa medzi elitu v Ekstraklase.

Môžeš prezradiť, či bol Krakow jedinou možnosťou alebo si si vyberal z viacerých ponúk?

Nejaké ponuky boli, ale rozhodol som sa pre Cracoviu.

Prečo si si v závere teda vybral Cracoviu Krakow?

Dôvodov bolo viacero. Hlavným dôvodom bolo, že v tomto klube je ďalšia šanca napredovať v mojej futbalovej kariére. Do klubu prišiel nový tréner Michal Probierz, ktorý je vysoko uznávaným trénerom v Poľsku a taktiež má vysoké ambície. V neposlednom rade má Cracovia skvelých fanúšikov.

Mohol by si priblížiť priebeh rokovaní o prestupe? Bola to rýchla záležitosť alebo sa to rozoberalo už dlhší čas?

Rokovania prebehli štandardne a na profesionálnej úrovni. Prestup sa zrealizoval v krátkom čase. 

V kádri Cracovie je viacero Slovákov, vrátane Jaroslava Mihalíka. Skontaktoval si sa s niektorým z nich?

Zo Slovákov som poznal osobne len Milana Dimuna a Tomáša Vestenického. Po príchode do klubu som spoznal ostatných Slovákov (Mihalík, Peškovič a Čunta). Sme veľmi dobrá partia a chlapci mi pomáhajú so začlenením sa do kádra. Okrem Slovákov sú aj ostatní členovia kabíny veľmi priateľskí a pomáhajú mi.

6. Cracovia v minulej sezóne musela o zotrvanie v poľskej Ekstraklase bojovať v skupine o udržanie. Aké sú tvoje vyhliadky do novej sezóny?

Svojimi výkonmi sa budem snažiť pre mužstvo odovzdať maximum a samozrejme sa budeme chcieť umiestniť v tabuľke čo najvyššie.

Vidíš sa v základnej zostave?

V prvom kole proti Piast Gliwice som bol medzi náhradníkmi. Samozrejme, budem pracovať na tom, aby som presvedčil trénera o svojich kvalitách a nastupoval od začiatku zápasu. Konkurencia v tíme je veľká, ale urobím všetko preto, aby som sa presadil.

Vráťme sa v čase, narodil si sa v Bardejove, kde si aj začal s futbalom. Aké sú tvoje spomienky na samotné začiatky?

Spomienky sú pozitívne, Partizán Bardejov mi dal veľmi veľa čo sa týka výchovy a futbalových zážitkov. V Bardejove som trénoval pod skvelými trénermi, z ktorých chcem spomenúť hlavne trénera Mikuláša Čeča, pri ktorom som sa naučil veľmi veľa. Do klubu sa rád vraciam, pretože tam mám veľa priateľov a dodnes sa s viacerými z nich stretávam. Bardejov ostane navždy v mojom srdci.

V lete 2014 si ako 18-ročný odišiel do Slovanu Bratislava. V čom ti angažmán v hlavnom meste najviac pomohol?

Slovan mi dal po futbalovej stránke taktiež veľmi veľa. Zažil som tam pekné chvíle. Najkrajšie spomienky sú na prvý rok môjho pôsobenia v tomto klube, keďže sme získali majstrovský titul v kategórii U-19. Obdobie, keď ma/nás trénoval tréner Brezík bolo pre mňa dôležité v mojom napredovaní. Veľmi veľa ma toho naučil či už po ľudskej alebo futbalovej stránke. V Bratislave som bol nútený byť bez rodiny, takže to bolo pre mňa znovu niečo iné, ale zvykol som si pomerne rýchlo. V Slovane som takisto prvýkrát okúsil mužský futbal. Po prechode k A-mužstvu som si to predstavoval trochu inak, ale v dôsledku hodnotím toto pôsobenie viac pozitívne.

Počas uplynulej sezóny si v drese Zemplínu stabilne hrával a tiež si sa dostal do ligovej "Hitparády talentov". Myslíš si, že je naša Fortuna liga správnym miestom pre mladých talentovaných hráčov?

Určite áno, je to výborný odrazový mostík pre mladých hráčov. V tomto smere by som sa chcel poďakovať trénerovi Šoltysovi a trénerovi Lapšanskému, že mi dali šancu hrať vo Fortuna lige. V Michalovciach to bol pre mňa prelomový rok.

Cracovia je sympatický klub vo vysoko hodnotenej poľskej Ekstraklase, mohol by tento angažmán pre teba znamenať vstupenku do seniorskej reprezentácie?

O tomto je ešte priskoro rozprávať (smiech), je to môj sen, ale predo mnou je ešte strašne veľa práce. Môj najbližší cieľ je pravidelne hrávať v klube a dostať sa do kádra slovenskej "21", keďže v septembri začína kvalifikácia. Konkurencia je vysoká, najprv musím niečo ukázať v klube a v reprezentácií "21-tky", aby som mohol myslieť na reprezentačné A-mužstvo. Idem krok po kroku, musím sa na to pozerať aj reálne. Mám určené krátkodobé aj dlhodobé ciele, čiže všetko pekne pomaly. Pred rokom by som si ani nepomyslel že budem v Cracovii.

Stále máš len 21 rokov a kariéru pred sebou. Aké sú tvoje reálne vyhliadky do budúcna?

Ako som spomínal idem krok po kroku. Určite mám sen hrať v nejakom veľkoklube, ale dôležitá je prítomnosť a tá je momentálne v Cracovii. Budem robiť všetko preto, aby som pravidelne hrával a odovzdal všetko pre tento klub a potom čas ukáže.

Ktorý hráč je pre teba vzorom ?

Nemám žiadny konkrétny vzor, sledujem viacero svetových stredných obrancov a snažím sa od nich niečo odsledovať.

Je jeden klub, ktorý berieš ako tvoj vysnívaný?

Áno, je to Chelsea.

Michalovi prajeme v novom pôsobisku veľa šťastia, zdravia a najmä úspechov na klubovej aj reprezentačnej úrovni.