Main Content

VC Veľkej Británie: Hamilton znížil náskok Vettela na jediný bod

nedeľa, 16. júl 2017 17:05 | Autor: TASR

VC Veľkej Británie: Hamilton znížil náskok Vettela na jediný bod
VC Veľkej Británie: Hamilton znížil náskok Vettela na jediný bod | zdroj: © TASR

Silverstone 16. júla (TASR) - Domáci Lewis Hamilton na Mercedese triumfoval na nedeľňajšej Veľkej cene Veľkej Británie F1 v Silverstone.

Držiteľ pole position uspel na desiatom podujatí sezóny spôsobom štart - cieľ. Druhý skončil jeho fínsky tímový kolega Valtteri Bottas, ktorý štartoval až z deviatej pozície, tretie miesto obsadil Bottasov krajan Kimi Räikkönen s Ferrari.

Tridsaťdvaročný Hamilton dosiahol štvrté prvenstvo v ročníku a 57. v kariére. Na VC Veľkej Británie sa radoval po štvrtý raz za sebou a celkovo vyrovnal rekordérov Jima Clarka a Alaina Prosta, všetci traja majú na konte päť úspechov. Iba Clark a Hamilton tam zvíťazili štyrikrát v sérii. V polovici sezóny je rozdiel medzi nemeckým lídrom šampionátu Sebastianom Vettelom na Ferrari, ktorý finišoval až siedmy po defekte v predposlednom kole, a priebežne druhým Hamiltonom iba jediný bod.

"Nikdy to nie je jednoduché. Nedokážem opísať svoje pocity, som nesmierne hrdý, keď vidím všetky tie britské vlajky. Ďakujem za podporu, Valtteri Bottas tiež odviedol skvelú prácu. Je to výborný výsledok," povedal trojnásobný majster sveta.

Bottas i Daniel Ricciardo (Red Bull) štartovali o päť priečok nižšie, oboch potrestali za výmenu prevodovky. Po technických problémoch a odstúpení Renaultu Jolyona Palmera museli jazdci absolvovať aj druhé zahrievacie kolo. To neprospelo Vettelovmu automobilu, z ktorého sa na štarte dymilo. Po otváracích súbojoch sa pred Vettela dostal na tretiu priečku Max Verstappen s Red Bullom, Räikkönen si udržal druhé miesto. Hamilton využil zápolenie za sebou a okamžite začal zvyšovať svoj náskok na čele. Jeho rozlet nakrátko pribrzdilo bezpečnostné vozidlo po kontakte tímových kolegov z Toro Rosso, Daniil Kvjat vyradil Carlosa Sainza.

Po reštarte sa Bottas prepracoval už na piate miesto. Vettel zaútočil na konci trinásteho z 51 kôl a takmer si prinavrátil tretie miesto, ale Verstappen sa ešte tesne ubránil. Verstappen zareagoval na stratégiu Vettela a jedno kolo po súperovi tiež zamieril do boxov, Nemcovi to vyšlo lepšie a vďaka boxom sa opäť dostal na tretí post. Hamilton mal už desaťsekundový náskok a na trať sa vrátil na čele pred Bottasom, ktorý z popredných pilotov čakal na zastávku najdlhšie. Vettel odolal v 43. kole atakom Bottasa, no o jedno neskôr konkurent zapol systém DRS a poľahky ho predstihol. Veľké ťažkosti s obutím mal Räikkönen, dve kolá pred koncom ho zničená ľavá pneumatika prinútila zájsť si po novú, no defekt postihol o pár sekúnd neskôr aj Vettela. Nemec doplatil na skorú zastávku, v závere už jeho opotrebované pneumatiky nestíhali, vyvrcholilo to defektom a prepadom na siedmu priečku.

"Z rezultátu som šťastný, po začiatku na deviatej pozícii to nebolo ľahké. Tím uplatnil skvelú stratégiu, defekty protivníkov boli pre nás šťastím," priznal Bottas, ktorý si polepšil o sedem miest. "Dokázali sme z pretekov dostať maximum, Mercedes bol rýchlejší. Keď sme chceli ísť rýchlo, nevyhli sme sa problémom, v závere to bola nešťastná situácia. Povrch ľavej prednej gumy sa rozsypal, našťastie, dorazil som do boxov a zobral som si novú. Sebastiana to postihlo o kolo neskôr," uviedol Räikkönen.

Nasledujúca Veľká cena Maďarska sa na budapeštianskom Hungaroringu uskutoční v nedeľu 30. júla. Európska časť kalendára 2017 potom vyvrcholí v Belgicku a Taliansku.

Výsledky Veľkej ceny Veľkej Británie F1:

1. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) 1:21:27,430 h, 2. Valtteri Bottas (Fín./Mercedes) +14,063 s, 3. Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari) +36,570, 4. Max Verstappen (Hol./Red Bull) +52,125, 5. Daniel Ricciardo (Aus./Red Bull) +1:05,955 min, 6. Nico Hülkenberg (Nem.) +1:08,109, 7. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) +1:33,989, 8. Esteban Ocon (Fr./Force India), 9. Sergio Perez (Mex./Force India), 10. Felipe Massa (Braz./Williams) všetci +1 kolo

Najrýchlejšie kolo:

Hamilton - 1:30,621 min (48. kolo, priemerná rýchlosť 234,025 km/h)

Poradie jazdeckého šampionátu (po 10 z 20 VC):

1. Vettel 177 bodov, 2. Hamilton 176, 3. Bottas 154, 4. Ricciardo 117, 5. Räikkönen 98, 6. Verstappen 57

Poradie konštruktérskeho šampionátu:

1. Mercedes 330 bodov, 2. Ferrari 275, 3. Red Bull 174, 4. Force India 95, 5. Williams 41, 6. Toro Rosso 33