Main Content

Deviata etapa Tour de France bola pohromou pre favoritov, problémy mal aj Froome

pondelok, 10. júl 2017 08:49 | Autor: TASR

Deviata etapa Tour de France bola pohromou pre favoritov, problémy mal aj Froome
Deviata etapa Tour de France bola pohromou pre favoritov, problémy mal aj Froome | zdroj: © TASR

Chambéry 10. júla (TASR) - Po deviatich etapách Tour de France čakal v pondelok na cyklistov deň voľna.

 Ten im padol rozhodne vhod, pretože nedeľňajšia kráľovská etapa sa neobišla bez mnohých pádov, ktoré dokonca vystavili stopku niekoľkým favoritom.

V pretekoch už nebudú pokračovať favoriti na celkový triumf Brit Geraint Thomas či Austrálčan Richie Porte, otázny je aj štart Rafala Majku. Všetci doplatili na pády na šmykľavom asfalte pri prudkom klesaní. Porte a Thomas utrpeli zlomeniny kľúčnej kosti, Austrálčan navyše aj zlomeninu panvy. Majku čakali v pondelok vyšetrenia, po ktorých bude jasné, či sa poľský jazdec predstaví na aj na štarte desiatej etapy. V drese tímu Bora-Hansgrohe sa však už na ňom neobjaví Slovák Juraj Sagan, ktorý nestihol prísť do cieľa uplynulej etapy v stanovenom limite. "Prežili sme si ďalší deň smoly," vyhlásil pre tímový web športový riaditeľ Enrico Poitschke. Rovnako ako Sagan nestihol limit ani Francúz Arnaud Démare, jeden z favoritov na zisk zeleného dresu.

Smolu mal aj obhajca celkového prvenstva Chris Froome, ktorý mal v záverečnom stúpaní na Mont du Chat technické problémy a musel meniť bicykel. Práve v tom momente zaútočil Fabio Aru, ktorého však jeho súperi v skupine okamžite upozornili na nepísané pravidlo o neútočení v prípade technických problémov niektorého zo súperov. Aj vďaka tomu napokon Froome nezaznamenal časové manko a zostal v žltom drese aj naďalej. "Určite mám zmiešané pocity. Samozrejme, som šťastný, že som stále v žltom, ale zároveň musím povedať, že to bol bláznivý deň. Videl som zábery pádu Richieho Porteho, a to vo vás musí zanechať zlé pocity. Verím, že sa dá rýchlo dokopy. Okrem toho havaroval aj môj kolega Geraint Thomas, ktorý má zlomenú kľúčnu kosť, takže skutočne zmiešané pocity. Na úpätí Mont du Chat som mal technické problémy, prestali mi fungovať riadidlá, takže som musel meniť bicykel. Myslím si, že Richie bol ten, kto povedal chlapci, teraz nie je na útok ten správny čas. Richiemu tým patrí veľká vďaka a prajem mu skoré uzdravenie," povedal Froome po skončení etapy. Talian Aru neskôr po etape vyhlásil, že o problémoch Frooma nevedel.

Po dni odpočinku čaká v utorok na pretekárov 178 km dlhá rovinatá etapa z Périgueux do Bergeracu.