Main Content

Sexy Slovák sa stal v USA uznávaným fitness modelom. Začínal ako maliar domov (ROZHOVOR + foto vnútri)

utorok, 4. júl 2017 12:28 | Autor: Silvia Petrašková

Sexy Slovák sa stal v USA uznávaným fitness modelom. Začínal ako maliar domov (ROZHOVOR + foto vnútri)
Sexy Slovák sa stal v USA uznávaným fitness modelom. Začínal ako maliar domov (ROZHOVOR + foto vnútri) | zdroj: © TASR

Slovák Matúš Valent odišiel do amerického Los Angeles, aby si zarobil lepšie peniaze. Dnes je tvárou mnohých amerických fitness časopisov a zahral si v niekoľkých televíznych reklamách a filmoch. O svojom zaujímavom americkom príbehu a kariére vo svete fitness modelingu nám porozprával v exkluzívnom rozhovore.

Matúš, kým sa dostaneme v našom rozhovore k Vášmu zaujímavému príbehu, vráťme sa na úplný začiatok, späť na Slovensko. S fitness a posilňovaním ste začínali v 14-rokoch v suteréne svojho domu bo boku svojho otca, ktorý je dnes už bývalý kulturista. Vo Vašom prípade tak bolo zrejme už od začiatku jasné, ktorým smerom sa bude uberať Vaša športová kariéra...

Môj otec mal a stále má doma v pivnici posilňovňu. Bola o ňom aj relácia v televízii. Tam sa ako dieťa často motal keď s kamarátmi cvičil. Občas som mu sedel na chrbte keď cvičil lýtka, veľmirád som tam chodieval. On sám si ju s kamarátom vyrobil. Na činkách a kotučoch neboli napísané váhy, otec však vždy vedel koľko asi približné čo váži. Posilňovňu otec stále má, teraz však cvičí v Goleme v Avione. V mojich začiatkoch som skôr cvičil pre posilnenie tela, aby som bol v lepšej fyzickej kondícii. Otec ma do cvičenia nikdy nenútil, bol to skôr môj záujem. Som mu veľmi vďačný za mnoho dôležitých informácii a poznatkov, ktoré mi poskytol na začiatku, keď som začínal. V tom čaše som ani len nesníval, že takýmto smerom sa jedného dňa uberie moja životná cesta.

Po nástupe na strednú školu ste sa našli vo volejbale, ktorý ste hrali až deväť rokov. Vyskúšali ste si počas nich aj pôsobenie v ASK Interi Bratislava s ktorým ste v roku 1999 vyhrali ako juniorský hráč titul majstra Slovenska. S Petrom Vargom ste dokonca v roku 2004 vyhrali i majstrovstvá Kalifornie v A - kategórii. Nelákala Vás myšlienka zakotviť práve pri tomto športe?

To je pravda. Vďaka jednému japonskému animovanému seriálu, ktorý som na základnej škole pozeral, som sa do volejbalu zaľúbil a hneď po nástupe na strednú školu som začal trénovať a hrať za ASK Inter. Boli to vynikajúce roky. V podstate väčšinu svojej mladosti som strávil hraním volejbalu. Po striebornej medaile z roku 1998 som o rok na tom zvíťazil na juniorských majstrovstvách Slovenka na Myjave. Bol to náš najväčší kolektívny úspech. Na tomto finálovom turnaji bol aj juniorský reprezentačný tréner, ktorý ma pozval do širšieho výberu na prípravu na MS v Saudskej Arábii. Do finálovej dvanástky som sa nedostal, ale reprezentačný tréningový kemp, ktorý trval skoro mesiac bol pre mňa veľmi poučný. V Kalifornii som v rokoch 2003-2005 hrával Kalifornskú sériu CBVA. Spolu s Petrom Vargom som zvíťazil v A - kategórii plážového volejbalu. Prvou cenou boli dva lístky do prvej rady LA Clippers zápasu, kde sme spolu s Petrom sedeli hneď za roztlieskavačkami. Po jeho odchode som ešte rok hrával s Milošom Rousekom, ale pomaličky som už začal prechádzať na fitness a trávil som viac času v fitku. Bol som na slušnej úrovni, no cítil som, že na špičku už nemám. Tí najlepší hráči sa tomuto športu venujú každodenne a obetujú mu mnoho hodín. Ja som si to časovo už nemohol dovoliť. Tu je tiež veľmi dôležitý aj dobrý partner. Beach volejbal stále sledujem, patrí k mojim najobľúbenejším športom, ale nakoniec som rád, že som sa vybral práve svojou fitness cestou.  

Prečo ste sa rozhodli odísť do Ameriky?

Nemal som žiadnu víziu. Samozrejme, šiel som tam kôli peniazom, ale netušil som koľko a ako dlho tam zostanem. Do Los Angeles som šiel s jedným chalanom z FTVS, ktorý tu bol rok predtým. Prišiel som s $700 vo vrecku, veľkou športovou taškou s oblečením, bez toho aby som tam poznal jediného človeka. Po prvom týždni každodenného zháňania práve, či už v reštauráciách, hoteloch a iných zariadeniach, ktoré dopadli veľmi neúspešne, som s kamarátom natrafil na kontakt jednej pani zo Slovenska, ktorá tam mala maliarsky biznis. Nakontaktoval som sa na ňu, dohodli sme sa a hneď som začal pracovať. Bol to začiatok mojej trojročnej kariéry maliara domov. Po tomto čase som sa rozhodol, že chcem robiť niečo čo som aj vyštudoval a k čomu mám pozitívny vzťah, preto som pomaličky začal pracovať ako osobný tréner a masér (licenciu som si urobil už doma na FTVS). Mal som viac času venovať sa sebe a svojmu tréningu. Ľudia sa ma často pýtajú prečo som šiel práve do Los Angeles, ja im väčšinou stále odpoviem, že tým dôvodom bol televízny seriál Baywatch. (smiech)

 

V roku 2005 ste sa po prvýkrát začali pohrávať s myšlienkou fitness modelingu. Bolo vo Vašich začiatkoch náročné presadiť sa v tomto fachu a ešte k tomu v takejto krajine?

Jedného dňa koncom roku 2004 som bol pozrieť kamaráta na súťaži Body Fitness. Sedel som v hľadisku a zrazu za mnou prišlo mnoho ľudí a fotografov a pýtali sa ma, prečo aj ja nesúťažím. V tom čase som ani necvičil a nemal som ani gym membership. To ma namotivovalo, tak som si povedal, že ak na sebe poriadne zapracujem, môžem aj ja niečo podobné dokázať. Konkurencia je naozaj veľmi silná, hlavne za posledné roky, keď sociálne média ako Facebook, Twitter, Instagram a Snapchat ovládli svet. Keď som v roku 2005 začínal, sám som išiel do obchodu s časopismi, našiel som si mená fotografov a vydavateľov časopisov a poslal som im e-maily spolu s fotkami. V dnešnej dobe prostredníctvom technológii je komunikácia mnoho jednoduchšia, rýchlejšia a efektívnejšia. Los Angeles a celá južná Kalifornia je takým hlavným mestom pre fitness a zdravý životný štýl. Preto som zakotvil práve tu. Väčšina fitness časopisov, fotografov, spoločností a doplnkov výživy má svoj domov práve v L.A. Asi 12 rokov späť, keď som vo fitness modelingu začínal, spoločnosť top chalanov v tomto odvetví bola dosť malá a všetci sme sa navzájom poznali. Preto aj vzťahy, správanie a ľudské kvality mali a stále majú obrovský význam medzi úspechom a neúspechom. Keďže naša fitness komunita nebola veľká, správy sa šírili veľmi rýchlo. Mojim hlavným mottom bolo, byť vždy milý, priateľský a vždy pripravený načas. Práve to bolo pre môj úspech veľmi dôležité. Teraz sa každý snaží získať najmä čo najviac „followersov“  na sociálnych sieťach. Ja osobne mám Facebook, Instagram i Twitter, no cítim sa ako taká staršia generácia a vidím ako nová vlna mladých fitness modelov vládne v týchto médiách.

Aké najväčšie úspechy už máte za sebou?

Za môj najväčší úspech považujem víťazstvo na súťaží Model America (World Championship), ktorá sa konala v Los Angeles v roku 2006. V tom istom roku som skončil na treťom mieste v súťaži Model Universe v Miami. Na súťaži Model California som zvíťazil dva roky po sebe v roku 2005 i 2006. Posledná súťaž, ktorú som absolvoval bola Model America v Las Vegas v roku 2009, kde som spomedzi 60 chalanov obsadil pekné štvrté miesto. Odkedy som sa začal venovať fitness modelingu bol som už vo vyše 200 fitness časopisoch po celom svete a na 46 titulných stranách, plus asi na 15 titulných stranách romantických noviel a iných kníh. Objavil som sa aj v niektorých televíznych reklamách a maličkú úlohu som mal aj v dvoch hollywoodskych filmoch, Noc v Múzeu 2 a Baggage Claim. Hlavným úspechom však pre mňa je to, ak dokážem motivovať a inšpirovať ľudí k cvičeniu a zdravému životnému štýlu a sledovať ich radosť počas premeny k ich vytúženým postavám.

Ako vyzerá Váš tréningový program?

Môj tréning pozostáva hlavne z návštevy fitness centra a cvičenia s činkami. Trénujem väčšinou päťkrát do týždňa. Keď cítim, že som necvičil na sto percent, dám si ešte šiesty tréning v sobotu. Cvičím najmä vo večerných hodinách asi tak dve hodiny. Snažím sa cvičiť dve svalové partie, plus brucho v tréningovej jednotke, čiže každý deň cvičím niečo iné. Kardio a bežiace pásy nepoužívam.

A čo jedálniček...?

Pre každého kto chce mať fit a vyšportované telo je strava a správny jedálniček neskutočne dôležitý. To ako sa stravujeme má veľký význam na našej ceste k dokonalej postave. Vo fitness centre sa môžete neviem ako namáhať, no ak k tomu nepridáte ten správny jedálniček, vaše vyšportované telo vždy zakryjete vrstvou tuku. Čo sa mňa týka, snažím sa o vysoký príjem proteínov každý deň, samozrejme so zdravými tukmi a minimom uhľohydrátov a cukrov. Moja strava pozostáva najmä z mäsa, vaječných bielkov, orieškov a protein shakeov. Zeleninu veľmi nejem. Ako prílohu k mäsu si dám polovicu avokáda, ktorá má množstvo zdravých tukov a draslíka. Samozrejme takto sa nedá stravovať stále. Niekoľkokrát do týždňa, najmä cez víkend si doprajem jedlo, ktoré nie je úplne „zdravé“. Snažím sa však byť rozumný a zodpovedný. Po mnohých rokoch cvičenia už svoje telo poznám a viem, čo si môžem a čo nemôžem dovoliť.

 

Okrem modelingu pracujete aj ako fitness tréner...

Áno je to pravda, mám zopár klientov, ktorých trénujem a pracujem aj ako masér. Od konca minulého roka som sa stal i spolumajiteľom jedného cardio-fitness centra, ktoré mi teraz zaberá asi najviac času. Snažím sa byť v práci i vo svojom voľnom čase aktívny, aj keď ho momentálne veľa nemám.

O Američanoch je vo všeobecnosti známe, že sú považovaní za ľudí, ktorí majú výrazný problém s obezitou a zdravý štýl života im veľa nehovorí. Aká situácia tam v skutočnosti panuje?

Áno, Američania patria medzi ľudí, ktorí majú menej fyzickej a pohybovej aktivity. Myslím si, že veľmi záleží aj od toho, kde v USA sa tí ľudia nachádzajú. Juh a juhovýchod sú známe svojou špecifickou kuchyňou. Tam je veľa jedál vyprážaných, je tam veľký počet fast foodov, to všetko prispieva k obezite. Kalifornia a hlavne južná Kalifornia ako Los Angeles a San Diego, patria podľa môjho názoru k tým najatraktívnejším štátom v USA. Hlavným dôvodom je najmä počasie, tu je skoro celý rok teplo, čo motivuje veľa ľudí športovať vonku. Tu chce každý vyzerať čo najlepšie a čo najzdravšie. Máme tu obrovský počet vegetariánov a vegánov, otvárajú sa tu nové a zdravé obchody a reštaurácie. Ľudia sa snažia jesť rozumne a organicky, takže si myslím, že oblasť kde ja žijem je v rámci fyzickej aktivity a stravovania dosť dobrá. Vzdelanie má tiež dôležitú úlohu, menej vyspelé časti USA sú na tom omnoho horšie. Myslím však, že podobné situácie a prípady môžeme nájsť aj v iných krajinách a dokonca i na Slovensku.

Ako dokážte popri svojej práci a toľkých povinnostiach najlepšie vypnúť a relaxovať? Vraj veľmi rád chodievate aj na zápasy Vášho obľúbeného basketbalového tímu Los Angeles Lakers...

Sledovať šport je pre mňa obrovský relax a je jedno, či je to v televízii, alebo naživo. Áno je to pravda, som ich obrovský fanúšik. Bol som už na niekoľkých ich zápasoch, dokonca som mal raz lístok priamo na palubovke asi päť metrov od lavičky Lakers, čo bol pre mňa obrovský zážitok. Vždy je tam vynikajúca atmosféra a človek tam často môže vidieť rôzne hollywoodske celebrity. Rád chodím aj na hokej, hlavne keď hrajú naši chlapci zo Slovenska. L.A. King a Anaheim Ducks patria k mojím obľúbeným tímom. Skoro každý týždeň chodím do kina na nový film, sledujem rôzne novinky, hercov, odovzdávania cien a pozriem si aj dobrý koncert. Nechýbal som na koncerte Rammstein, Linkin Park, 30 Seconds to Mars, Ed Sheeran a Katy Perry. Na august už mám lístok na Alphaville a v októbri sa už neviem dočkať Depeche Mode, ktorí budú u nás v Hollywoode. Rád relaxujem na pláži pri oceáne. Bývam asi pätnásť minút od nádherných pláži, čiže ak mám čas, idem sa trošku opáliť na pláž, alebo si tam zahrám môj obľúbený plážový volejbal. Rád cestujem, ak je príležitosť rád si idem pozrieť nové miesta, či už pracovne, alebo v rámci dovolenky.

Momentálne je Vašim domovom a životom Amerika. Rozmýšľate do budúcna, že sa niekedy na Slovensko vrátite?

Momentálne neviem kam ma zaveje vietor v budúcnosti. Teraz je mojim domovom Los Angeles, som tu veľmi spokojný, mám vlastný dom, takže o zmene pôsobiska neuvažujem. Ako som už spomínal, Slovensko mi veľmi chýba, takže je možnosť, že môžem mať prechodné bydlisko aj doma v Bratislave.

Aké sú Vaše ďalšie plány do budúcna?

Základom všetkého je zdravie. Mojim cvičením, správnou výživou a pohybom, robím dúfam dostatok, aby som sa vyhol problémom a chorobám, ktoré postihujú tých ľudí, ktorí nie sú až tak aktívni. Byť zdravý a mať pritom dobrú postavu, dodáva človeku kopec motivácie, ktorá sa neskôr ukáže aj v iných častiach života, ako práca, vzťahy a podobne. Rád by som pokračoval v tom čo robím teraz, vybudoval si silnú klientelu svojich zverencov a veľmi rád by som raz presadiť aj svoju osobnú značku doplnkov výživy. Snažím sa žiť skôr v prítomnosti a pracujem na maximum každý deň. Plánovať to čo bude v budúcnosti nie je môj štýl. Na záver by som veľmi rád chcel poďakovať športovému portálu sport7.sk za možnosť podeliť sa s jeho čitateľmi s mojim životom tu v USA.