Main Content

Senická futbalová akadémia skrýva veľký talent. Skúšal ho i škótsky Celtic Glasgow (Rozhovor)

pondelok, 26. jún 2017 11:49 | Autor: Silvia Petrašková

Senická futbalová akadémia skrýva veľký talent. Skúšal ho i škótsky Celtic Glasgow (Rozhovor)
Senická futbalová akadémia skrýva veľký talent. Skúšal ho i škótsky Celtic Glasgow (Rozhovor) | zdroj: archív Dominik Martišiak

Futbalová akadémia FK Senice si vo svojich radoch vychovala ďalšieho skvelého mladého futbalistu, ktorý svoj talent mal možnosť ukázať počas skúšky v slávnom Celticu Glasgow. Člen senickej futbalovej kategórie U17 Dominik Martišiak nám o svojich cenných futbalových skúsenostiach v tomto škótskom klube porozprával v nasledujúcom rozhovore.

So senickým futbalom si spätý už od svojho detstva. Práve v FK Senici si začínal svoju futbalovú kariéru. Ako si na svoje prvé futbalové kroky práve v tomto klube spomínaš dnes?

Keď som mal štyri roky, vtedy som tu začínal. Sám som sa pýtal otca, keď som chodil ešte len do škôlky, kde som hrával futbal s kamarátmi, kedy budem aj ja môcť trénovať ako futbalista. (smiech) Futbal som neskutočne miloval. Nevedel som sa dočkať, kedy ma otec zavedie na môj prvý futbalový tréning. Keď som sa nakoniec dočkal, tak sa na mojom prvom tréningu spustil plač. Asi som sa zľakol z nového prostredia, ale veľmi rýchlo to prešlo a odvtedy to všetko začalo.

Senická futbalová akadémia si vybudovala skvelé meno nielen u nás doma, ale už aj v zahraniční. Je jej práca s mládežou a tréningové zázemie skutočne na tak kvalitnej úrovni ako je o nej známe?

S tým určite súhlasím. Senická akadémia funguje na vysokej úrovni, to môžem len potvrdiť. Veľa zahraničných turnajov a skvelé podmienky na tréningový proces. Na začiatku prípravy býva sústredenie v Čechách, alebo doma na Slovensku. Pokiaľ viem, momentálne sa pracuje na nejakých zmenách v realizačnom tíme. Sú tu staronoví tréneri, ktorí sa vracajú a túto akadémiu poznajú veľmi dobre a majú s ňom skúsenosti. Každý tréner, ktorý ma v Senici trénoval robil maximum, aby každého jedného hráča urobil lepším futbalistom. Preto im patrí moje veľké „ďakujem“!

Na futbalovom ihrisku si už vystriedal viacero postov. Skúšali ťa na pozícii hrotového útočníka i na krídle. Kde ti to vyhovovalo viac?

Na futbalovom ihrisku som hral na viacerých pozíciách, ale najviac mi vyhovuje miesto hrotového útočníka. No na druhej strane, je mi jedno kam ma tréner postaví, lebo každá pozícia má niečo do seba a naučí ma niečo nové.

K tvoju futbalovému rastu ti určite veľmi pomohli aj zahraničné skúsenosti, ktoré si zbieral v škótskom Celticu Glasgow. Čo všetko si v tomto klube počas niekoľkodňovej skúšky stihol absolvovať?

Boli to skvelé skúsenosti a ja som za ne veľmi vďačný. Povedal by som, že ma ešte viac posilnili a urobili zo mňa skvelého futbalistu, ktorý sa nikdy nevzdáva a neustále na sebe pracuje. Počas tejto skúšky som absolvoval štyri tréningové procesy a jeden zápas v Celticu Glasgow a jeden proti Dundee United v Glasgowe Rangers.

Ako na teba zapôsobilo tamojšie prostredie klubu?

Boli tam skvelé zahraničné podmienky. Z každého chalana sršal veľký profesionalizmus. Presne takto by mal každý futbalista pristupovať k futbalu.

Ako si na tejto skúške nakoniec obstál?

Záujem z ich strany bol, ale ochorel som a mal som sa vrátiť, keď budem zdravý. Medzitým prišla ponuka z anglickej Aston Villy a rozhodol som sa ísť tam, ale nakoniec ma Senica na sústredenie do Holandska a Nemecka neuvoľnila včas.

Dominik, momentálne je tvojim futbalovým domov Senica. Neláka ťa však do budúcna aj nejaké iné futbalové angažmán?

Senica je a vždy bude mojim futbalovým domovom, no samozrejme hrať v zahraničnom futbale ma tiež láka.