Main Content

Hodnotenie trénera Hapala: Som optimista, predviedli sme neskutočný výkon

piatok, 23. jún 2017 01:05 | Autor: TASR

Hodnotenie trénera Hapala: Som optimista, predviedli sme neskutočný výkon
Hodnotenie trénera Hapala: Som optimista, predviedli sme neskutočný výkon | zdroj: © TASR

Lublin 22. júna (TASR) - Európsky šampionát futbalistov do 21 rokov je prísny, no vďaka tomu sa napätie zachovalo až do záveru bojov v základných skupinách.

A Slováci dostali svojich konkurentov pod tlak nečakane vysoko plusovým skóre. Štvrtkové výsledky im však zatiaľ definitívu semifinálovej radosti nepriniesli.

Zverenci Pavla Hapala triumfovali nad švédskymi rovesníkmi 3:0 a v tabuľke A-skupiny obsadili druhé miesto za Angličanmi, ktorí rovnakým pomerom zdolali domácich Poliakov. Do tabuľky druhých tímov si priniesli šesť bodov so skóre 6:3 a štyri žlté karty. Sú na jej čele, ale mužstvá v ďalších skupinách majú tretie zápasy ešte len pred sebou.

"Keby mi niekto povedal, že to bude takéto predstavenie, neveril by som. Zápas bol ťažký, ale predviedli sme neskutočný výkon, na ktorý sa bola radosť dívať. Najmä prvý polčas bol úžasný. V druhom sme si vybrali slabšiu pasáž, podržal nás brankár, i keď aj on sa dopustil chybičky. V závere sme mohli pridať aj štvrtý gól. Som pyšný na to, čo hráči predviedli a snáď budú predvádzať aj naďalej," povedal Hapal.

Podľa pravidiel Európskej futbalovej únie (UEFA) pre majstrovstvá Európy tejto vekovej kategórie 2015 a 2017 určujú najlepšie mužstvo na druhej priečke postupne vyšší počet bodov, väčší gólový rozdiel v skóre, vyšší počet strelených gólov, menší počet disciplinárnych bodov (červená karta 3 body, žltá karta 1 bod, vylúčenie po dvoch žltých kartách 3 body) a napokon vyšší koeficient reprezentácie do 21 rokov na žrebe záverečného turnaja 1. decembra 2016. Koeficient Slovenska je 31,057, spomedzi účastníkov béčka a céčka má nižší jedine Macedónsko.

Mladí Slováci tak potrebovali zabrať v predchádzajúcich, ovplyvniteľných ukazovateľoch a to sa im podarilo. Nastrieľali tri góly, nedostali žiaden a neinkasovali ani žltú kartu. Opäť potvrdili, že neprehrávajú dvakrát za sebou a po kvalifikácii či príprave to dokázali aj na záverečnom turnaji. Na úvod kvalifikácie po prehre s Bieloruskom prišlo víťazstvo nad Cyprom, rovnakého protivníka zdolali po tom, ako nestačili na Nemecko v prípravnom stretnutí. Tento rok sa v príprave po neúspechu s Českom oklepali na úkor Srbska: "Nemuseli sme prehrať ani s Anglickom, bol tam úsek, počas ktorého sme dostali dva góly. Mužstvo celý čas ukazuje súdržnosť, hráči sú kamaráti. V kabíne neriešim žiadny problém s futbalistami, ktorí zatiaľ na šampionáte nemali príležitosť."

Martin Chrien otvoril skóre už v piatej minúte, no v tých istých chvíľach sa do vedenia dostali aj Angličania. Tí tiež pridali dva góly a odsunuli Slovákov do úlohy čakateľov. "Tak som sa vžil do stretnutia, že som nemal informácie. Nikto mi ich nedával a ja som na ne zabudol. Cez polčas som sa dozvedel, že Anglicko vedie 1:0. Dúfal som, že Poľsko vyrovná a postúpime," pokračoval Hapal, ktorý sa dozvedel rezultát z Kielcov až po konečnom hvizde v Lubline.

Tabuľku druhých tímov skompletizujú v piatok a sobotu záverečné duely v béčku a céčku. Portugalsko (B), Česko i Taliansko (obaja C) mali po druhom hracom dni rovnakú štartovaciu pozíciu ako SR (tri body, skóre 3:3). Z "céčka" dokonca môžu z prvého alebo druhého miesta postúpiť všetky tri tímy na čele vrátane terajšieho lídra Nemecka. Ak Slovensko postúpi, narazí na Španielsko v druhom semifinále (utorok 27. júna, 21.00 h, Krakov). "Optimista som, bol som a budem naďalej. Hráčov som nabádal, že tomu verím a oni veria tiež. Nie je jednoduché zvíťaziť takým rozdielom, v piatok sa na to pozrieme," dodal Hapal.