Main Content

Hádzanársky suverén z Prešova postaví do nového ročníka hneď dva tímy

streda, 21. jún 2017 07:05 | Autor: TASR

Hádzanársky suverén z Prešova postaví do nového ročníka hneď dva tímy
Hádzanársky suverén z Prešova postaví do nového ročníka hneď dva tímy | zdroj: © TASR

Bratislava 20. júna (TASR) - Spoločnosť Slovnaft sa stala novým hlavným partnerom hádzanárskej extraligy mužov. V jej budúcom ročníku 2017/2018 sa predstaví opäť desať tímov, nováčikom bude "béčko" Tatrana Prešov. Najvyššia slovenská súťaž odštartuje v prvý septembrový víkend.

"Som hrdý, že práve Slovnaft sa stal novým partnerom mužskej extraligy. Je to dôkaz, že hádzaná je príťažlivý šport aj pre takýchto silných partnerov a verím, že nám to pomôže v ďalšej propagácii najvyššej súťaže," povedal o spolupráci s rafinériou prezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Jaroslav Holeša. Zmluva znie na tri roky a mala by pomôcť aj pri podpore spločnej kandidatúry Slovenska, Česka a Maďarska na usporiadanie ME v hádzanej mužov v rokoch 2022, resp. 2024.

Systém extraligy zostal nezmenený, po základnej časti s 18 kolami nasleduje nadstavba, kde budú tímy rozdelené do skupiny o 1.-6. a 7.-10. miesto. Súťaž vyvrcholí play off duelmi pre najlepšie štyri tímy. Majster bude známy najneskôr 27. mája 2018. Novinkou je, že mužstvá na 5. až 8. mieste budú po skončení nadstavby bojovať o novovytvorený Ligový pohár. Tímy na posledných dvoch priečkach čaká baráž o účasť v extralige proti dvom najlepším celkom prvej ligy. Z každého kola odvysiela v utorok jeden priamy prenos športová televízia 213. V európskych pohároch sa v budúcom ročníku predstavia dva mužské tímy zo SR - Tatran Prešov v Lige majstrov a Považská Bystrica vo Vyzývacom pohári. Slovenský pohár vyvrcholí finálovými zápasmi 23. a 30. januára 2018.

Predstavitelia SZH predstavili aj novú trofej pre majstra SR - Pohár Antona Frola, pomenovanú po najlepšom hádzanárovi Slovenska 20. storočia, dlhoročnom reprezentantovi ČSSR, majstrovi sveta 1967 a členovi Siene slávy slovenskej hádzanej.

Obhajca titulu Tatran Prešov privíta v prvom kole novej sezóny MŠK Považská Bystrica. Utorňajší žreb rozhodol, že B-tím Tatrana sa doma stretne s ŠKP Bratislava. Prešovské "béčko" medzi elitou nahradilo posledný tím uplynulého ročníka ŠHK Agrokarpaty Pezinok, ktorý nesplnil podmienku prihlásiť do súťaží dva dorastenecké tímy. V prešovskej rezerve dostanú šancu najmä mladí hráči, tím ale nemôže postúpiť po základnej časti do bojov o medaily.

"Cieľom na domácej scéne je tak ako po iné roky získať double, teda obhájiť titul v extralige i v domácom pohári. V SEHA lige chceme skončiť do šiesteho miesta, hoci to bude veľmi ťažké, pretože úroveň tejto súťaže neustále stúpa. Uvidíme, či budeme v Lige majstrov nasadení priamo do skupinovej fázy alebo do kvalifikácie, ale chceme hrať hlavnú fázu a získať tam ešte viac bodov ako v minulej sezóne," povedal Milan Lozák, organizačný manažér Tatrana Prešov.

Úradujúci majster ohlásil posilnenie kádra. Na poste trénera Tatrana nahradil Rastislava Trtíka chorvátsky kouč Slavko Goluža. Do tímu pribudli aj jeho krajania brankár Mario Cvitkovič, spojka/krídlo Bruno Butorac a pivot Ante Babič. Zo španielskeho Granollersu prišiel český reprezentant Michal Kasal. "Odchádza iba Marek Páleš a preto budú naše ambície najmä na európskej scéne ešte vyššie ako naposledy. Trénerom béčka bude Alexander Radčenko, šancu tam dostanú najmä mladí hráči, aby herne napredovali. Verím, že účasť nášho druhého tímu pomôže zvýšiť úroveň extraligy," uviedol Lozák.

Na jeseň tohto roka mala pôvodne odštartovať obnovená spoločná česko-slovenská súťaž mužov. Napriek predbežnej dohode zväzov i klubov oboch krajín o obnovení interligy (HIL) projekt napokon začiatkom apríla definitívne stroskotal. Šéf SZH Jaroslav Holeša to označil za "ranu pod pás", keďže jej vznik napokon stopla neochota väčšiny českých klubov. V lige malo štartovať šesť slovenských a desať českých tímov. Spoločná česko-slovenská súťaž mužov sa už hrala v rokoch 2000 až 2005.

"S českým zväzom pokračujeme v spoločnej ženskej súťaži WHIL i v spoločnom Česko-slovenskom pohári mužov, ktorý sa v tomto roku uskutoční v Plzni za účasti domáceho tímu, Dukly Praha, Tatrana Prešov a HKM Šaľa. Väzby teda nie sú pretrhnuté, nikdy nehovor nikdy a raz sa teda možno podarí obnoviť aj spoločnú súťaž mužov," dodal Holeša.

 

Žreb 1. kola Slovnaft handball extraligy 2017/2018:

HC Štart Nové Zámky - HK Agro Topoľčany

TJ Slovan Modra - TJ Strojár Malacky

HKM Šaľa - HC Sporta Hlohovec

Tatran Prešov "B" - ŠKP Bratislava

Tatran Prešov - MŠK Považská Bystrica