Main Content

Aby pokračovala letná reklama na Fortuna ligu...

nedeľa, 18. jún 2017 12:01 | Autor: Jakub Mihálik

Aby pokračovala letná reklama na Fortuna ligu...
Aby pokračovala letná reklama na Fortuna ligu... | zdroj: © TASR

K Euru U21 a Poháru konfederácií sa musia pridať aj naši zástupcovia v pohárovej Európe a najvyššia futbalová súťaž môže zažiť jedno z najvydarenejších liet.

Komentár Jakuba Mihálika

Nebudeme si klamať. Uplynulá sezóna Fortuna ligy sa nezapíše zlatými písmenami do histórie slovenského futbalu. Iste, MŠK Žilina zlomila viacero rekordov, no odstúpenie Myjavy, či žilinská jasná jazda, problémy ďalších klubov a ďalšie veci veľmi kreditu medzi domácimi fanúšikmi nepridalo. 

Paradoxne, môže byť práve obdobie po jej skončení tým najlepším, čo sa Fortuna lige mohlo tento rok stať. Nepamätám si, kedy slovenská najvyššia súťaž mala naposledy tak výrazné zastúpenie v dvoch najvýraznejších medzinárodných futbalových turnajoch letného obdobia. 

Na jednej strane stojí fakt, že naša futbalová „dvadsaťjednotka“ sa s veľkým množstvom doma hrajúcich mladíkov dokáže rovnať elite v najťažšom mládežníckom turnaji na svete. Treba k tomu prirátať fakt, že okrem Slovákov, sa Fortuna liga môže pochváliť ďalšími štyrmi účastníkmi „malého Eura“ v tímoch Česka, Srbska a Macedónska. Viac zahraničných reprezentantov má z pohľadu líg len tá anglická, talianska a nemecká. A to musí dvíhať renomé ligy v očiach mladých hráčov, ktorí zvažujú svoje zahraničné angažmány. 

Fortuna liga sa navyše môže pochváliť dvoma účastníkmi turnaja Pohára konfederácií. Vďaka Kamerunu, najlepšiemu tímu Afriky, má medzi kontinentálnou elitou zastúpenie MŠK Žilina a Spartak Trnava, v podobe Mabouku a Tambého. Je to možno zanedbateľné zastúpenie v nie zrovna najsledovanejšom turnaji, ale aj to svedčí o tom, že slovenský futbal, respektíve jeho kredit, rastie.

Už zajtra sa naši fortunaligoví zástupcovia v Európe dozvedia mená svojich súperov. Môžu „vyfasovať“ ťažké európske váhy, ale aj tímy, proti ktorým by mali uspieť. Nech už žreb dopadne akokoľvek, prajeme Žiline, Slovanu, Ružomberku i Trenčínu, aby ich cesta Európou bola natoľko úspešná, aby pokračovala tohtoročná letná reklama na Fortuna ligu.