Main Content

Košický futbalový holubník

streda, 14. jún 2017 11:41 | Autor: Jakub Mihálik

Košický futbalový holubník
Košický futbalový holubník | zdroj: © TASR

Od prvej ligy k bankrotu a zase naspäť. Zaslúži si nestabilný klub účasť medzi futbalovou elitou?

Komentár Jakuba Mihálika

Asi nikde na svete nie je tak tenká hranica medzi bankrotom športového klubu a jeho účinkovaním medzi domácou elitou. VSS Košice ešte minulý týždeň tvrdil, že začína novú éru, s novým sponzorom, v prvej lige a s víziou nového štadióna. V utorok poobede už trvrdil, že bankrotuje. Lebo nemajú na to, aby splnili podmienky pre prvú ligu, strácajú podporu od Zväzu kvôli neúspechu mládežníckych tímov, odvrátilo sa vraj aj mesto. O niekoľko hodín už ale podávajú prihlášku do elitnej súťaže a zrejme ani mládež, čítajúca 400 detí, nekončí. Všetko je zrazu v pohode. Aspoň naoko.

Čo sa mohlo za tých pár hodín udiať? V hodine dvanástej dvadsiatejštvrtej sa ozval sponzor, ktorý vytrhne miliónové (VSS tvrdí, že spolu s mládežou má rozpočet cez milión eur na sezónu+dlhy) problémy klubu, hoci niekoľko rokov sa napriek snahe nikoho takého nájsť nepodarilo? Dúfa vedenie klubu, že dokáže niečo z tejto situácie vyťažiť? Alebo je to len výstrel do prázdna so snahou kúpiť si viac času?

To asi vedia len bratia Podolákovci, avšak isté je, že je to len ďalšia atrakcia v slovenskom futbalovom cirkuse. Nie je možné, aby sa víťaz druhej ligy, klub z druhého najväčšieho mesta Slovenska, rozhodoval o tom, či podá, alebo nepodá prihlášku do prvej ligy 23:59. A pritom podmienky, ktoré sa onou prihláškou zaväzuje dodržať, má len teoretickú (a ešte aj to minimálnu) šancu splniť.

Takýto humbuk okolo jedného tímu neprispieva k normálnemu chodu, ani prvej ligy, ani druhej. Obyčajne si tím, ktorý vyhrá súťaž, zaslúži, aby postúpil. Odhliadnuc od toho, čo VSS predvádzal na jar, si nie som istý, či si v tomto prípade majster druhej najvyššej súťaže postup skutočne zaslúži. Najvyššia futbalová súťaž by mala mať predsa len nejakú vážnosť, nie je to holubník. V už aj tak krehkom stave, v ktorom sa nachádza, nepotrebuje ďalší risk. Ak VSS dokáže v tomto konkrétnom čase preukázať, že naozaj spĺňa dobodky všetky kritériá, nech sa páči. Avšak, ak hráči tvrdia, že meškajú peniaze, ak sú hmatateľné dôkazy dlhov voči štátu, ak fanúšik vie, že aj tak v prvej lige svoj tím doma neuvidí a ak je splnenie všetkých podmienok len v rovine „možno“ a „niekedy“, Fortuna liga klub v podobnom stave nepotrebuje. Nepridávajme závažie na rozkývanú stoličku.