Main Content

Ľudia v Severnej Kórei si myslia, že Portugalsko vyhralo majstrovstvá sveta

utorok, 13. jún 2017 11:38 | Autor: Jakub Vaverka

Ľudia v Severnej Kórei si myslia, že Portugalsko vyhralo majstrovstvá sveta
Ľudia v Severnej Kórei si myslia, že Portugalsko vyhralo majstrovstvá sveta | zdroj: © TASR

Severná Kórea je krajina, ktorá je známa často až absurdnými názormi a pravidlami, ktoré majú dopad na celé obyvateľstvo tohto štátu. Najnovšie sa objavili správy, že ľud v Severnej Kórei verí, že Portugalsko vyhralo futbalové majstrovstvá sveta.

V roku 2010 videla vyše miliarda ľudí, ako Holandsko vo finále majstrovstiev sveta prehralo po góle Andrésa Iniestu v predĺžení, a ako sa svetovým šampiónom stáva Španielsko. Celá planéta gratulovala družine trénera Vicenteho Del Bosqueho, avšak s výnimkou Severnej Kórei. Ľudia v tejto krajine totiž donedávna nevedeli, že La Furia Roja dokráčala na juhoafrickom Mundiale k zlatej medaile. Mysleli si totiž, že majstrami sveta sa stali Portugalci.

Smutno-humorný príbeh, ktorý sa skrýva za touto skutočnosťou fanúšikom priblížil Alvaro Leite, pracovník leteckej spoločnosti TAP, ktorý sa v apríli tohto roku ocitol aj v izolovanej Severnej Kórei, v štáte, ktorý nepovoľuje svojim obyvateľom prístup k zahraničným médiam a internetu.

„Počas nášho pobytu v Pjongčangu sme mali sprievodcu, ktorý hovoril po anglicky. Povedal nám, že Cristiano Ronaldo je pre viacero tamojších ľudí skutočným idolom a v krajine sa teší veľkej popularite,“ prezradil Leite pre španielsky denník  Marca.

„Ľudia v Severnej Kórei boli presvedčení, že ich tím prehral s Portugalskom na MS 2010 0:4, pričom vláda stopla živý prenos kvôli slabému výkonu ich reprezentácie. Portugalsko totiž vyhralo 7:0 a Severnú Kóreu to ponížilo,“ potvrdil člen TAP.

Severokórejske médiá pripísali prehru národného tímu skvelému talentu a nadaniu Portugalcov, pričom vyzdvihovali hlavne Ronalda.

Po drvivej porážke 0:7 s Portugalskom už verejná televízia nevysielala žiaden zápas majstrovstiev sveta v Južnej Afrike. Obyvatelia tak nevideli, ako Portugalci prehrali vo štvrťfinále so Španielskom a taktiež nevideli, kto sa stal majstrom sveta. Ako sa ukázalo, väčšina z nich žila v domnienke, že zlaté medaily získali práve Cristiano Ronaldo a spol.