Main Content

Rafael Nadal je právom považovaný za tenisového velikána

utorok, 13. jún 2017 10:35 | Autor: Jakub Vaverka

Rafael Nadal je právom považovaný za tenisového velikána
Rafael Nadal je právom považovaný za tenisového velikána | zdroj: © TASR

Rafael Nadal vyhral v nedeľu Roland Garros po desiatykrát v kariére a zaradil sa medzi najuznávanejšie tenisové osobnosti. Španielsky tenista patrí medzi velikánov bieleho športu, a to má stále iba 31 rokov.

Keď v roku 2005 vyhral talentovaný mladík Rafael Nadal svoj prvý grandslamový titul na Roland Garros, málokto mohol predpokladať, že o dvanásť rokov neskôr pôjde o jedného z najlepších tenistov histórie tohto športu. Rodák z mesta Manacor na Baleárskych ostrovoch je v súčasnosti držiteľom desiatich titulov z French Open, pričom ten posledný pridal v nedeľu proti Švajčiarovi Wawrinkovi.

Po viacerých komplikovaných zraneniach z uplynulých rokov bol Nadal prakticky odpísaný a rebríčkom ATP sa prepadal nadol. Ľavoruký Španiel bol však vždy označovaný za obrovského bojovníka, čo potvrdil aj v tomto období. Zo zranení sa dostal, tvrdo trénoval a posledný triumf ho vyniesol na miesto svetovej dvojky. Nadal hrá v tomto roku vo skvelej forme, na konte má 43 výhier a iba šesť prehier, a teda pred druhou polovicou sezóny je reálne, že sa môže vrátiť na samotný vrchol.

Nadal má 31 rokov a už teraz patrí medzi tenisových velikánov. Celkovo má na svojom konte 73 titulov na mužskom okruhu, z toho 15 grandslamových. Okrem iného bol sedemkrát neúspešným účastníkom grandslamového finále.  Jeho celková kariérna bilancia predstavuje 849 triumfov a 180 porážok. Na francúzskej antuke prehral vo svojej kariére iba dvakrát vo vyše osemdesiatich zápasoch. Či už ľudia majú tohto španielskeho buldoga radi alebo nie, musia uznať, že patrí na úroveň Federera či Djokoviča a v tenise možno nájsť len pár úspešnejších hráčov ako je on.

Muž, ktorý počas svojej kariéry zarobil na triumfoch viac ako 85 miliónov dolárov je konečne zdravý,  vo forme a pripravený zosadiť z postu svetovej jednotky Brita Andyho Murrayho. Treba však dodať, že počas časti roka, kedy sa hrá na tráve, to preňho nebude jednoduchá úloha. Veľký fanúšik futbalového Realu Madrid však môže byť spokojný s tým, čo dokázal. Nie je veľa tenistov, ktorí sa v tridsiatke po viacerých opakovaných zraneniach vrátia medzi svetovú elitu.

Rafaelovi Nadalovi sa to podarilo a právom je pasovaný do pozície tenisového velikána. Španiel sa stal vzorom veľkého počtu mladých tenistov a športovcov celkovo, pričom potvrdil, že aj napriek zdravotným ťažkostiam sa netreba vzdávať a je potrebné bojovať ďalej. V tomto roku si zahral finále Australian Open a vyhral Roland Garros. Fanúšikovia sa už teraz môžu tešiť, v akej forme pocestuje na londýnsky Wimbledon.