Main Content

Kozákovci idú postupovým smerom. Rusko je už blízko, ale zároveň ďaleko!

nedeľa, 11. jún 2017 13:11 | Autor: Filip Chudý

Kozákovci idú postupovým smerom. Rusko je už blízko, ale zároveň ďaleko!
Kozákovci idú postupovým smerom. Rusko je už blízko, ale zároveň ďaleko! | zdroj: © TASR

Slovenská futbalová reprezentácia sa nielenže vrátila do hry o postup na MS, ona si svoju situáciu stále vylepšuje. Ak si udrží takýto smer, o rok bude na MS!

Komentár Filipa Chudého

Prvé hracie kolo druhej polovice kvalifikačných skupín MS 2018 dopadlo pre Slovensko veľmi dobre. Základom našej spokojnosti je samozrejme hlavne trojbodový zisk z Litvy. Po zlom začiatku kvalifikácie, keď sme prehrali doma s Anglickom a tiež v Slovinsku, čiže s dvoma najväčšími súpermi v boji o postup, bola naša situácia takmer kritická, ale nie neriešiteľná. Dobre sme si vtedy vypočítali, že ak sa chceme vrátiť do reálnej hry o postup, musíme vyhrať nasledujúce štyri zápasy, čo sa aj podarilo.

Nebola to síce ľahká úloha, ale podarilo sa ju splniť v pomerne veľkom štýle. Škótom sme dali trojku, Litovčanom dokonca štvorku, vyhrali sme aj na pôde nebezpečnej Malty a naposledy aj v Litve, kde na nás čakalo viacero nástrah. Termín veľmi nešťastný a do toho umelá tráva, ktorá by vo veľkom futbale v júni (!) nemala čo hľadať, ale naši futbalisti to zvládli ako správni profesionáli, ktorí vedia, kde chcú byť takto o rok.

Dnes už je zlý začiatok kvalifikácie takmer zabudnutý, hoci ak by sme vtedy uhrali len jednu remízu, najlepšie dve, nielenže sme prví v skupine, ale barážová priečka by bola pomaly istá. Aj keď to je len hypotetická úvaha, lebo možno by sme zas potom nevyhrali ostatné zápasy.

No v každom prípade si treba vážiť, že slovenská reprezentácia s nožom na krku zvládla štyri dôležité zápasy, ktoré nás dnes dostali do situácie, že už nielen postup cez baráž, ale aj rovno prvé miesto v skupine máme vo vlastných rukách.

Remíza Škótka s Anglickom nám totiž zahrala do karát. Nielenže sme sa vzdialili na rozdiel štyroch bodov Škótom, ale Angličanov už máme na dosah. Naplnilo sa tak to, s čím sme kalkulovali už po žrebe skupiny, že bojovné Škótsko urobí všetko preto, aby Angličanom body zobralo. Navyše sa nemôžeme sťažovať ani na Litvu, ktorá sa zatiaľ naozaj ukazuje ako súper, ktorý bude spolurozhodovať o miestach pre najlepších. Preto buďme radi, že s nimi máme už šesť bodov, kým Slovinci a Škóti sa už na nich potkli a ešte sa aj potknúť môžu.

No to je len taká naša poistka, ak by náhodou niečo nevyšlo, ako na začiatku kvalifikácie. My sa totiž nemusíme pozerať na žiadneho iného súpera, všetko máme vo vlastných rukách. Ak doma porazíme Slovinsko, barážová priečka je pomaly istá, pretože kto verí tomu, že by sme stratili štvorbodový náskok za tri kolá, keď navyše máme doma Maltu? Tri body proti Slovincom nám navyše dajú bonus navyše, keď si to pôjdeme do Anglicka rozdať s domácimi na férovku o priamy postup.

Samozrejme, to bude až v septembri, ale ak si naša reprezentácia udrží smer, na aký naskočila po zlom kvalifikačnom úvode, takto o rok sa bude zaslúžene nachádzať v Rusku.