Main Content

Vo finále French Open Halepová s Ostapenkovou

štvrtok, 8. jún 2017 21:05 | Autor: TASR

Vo finále French Open Halepová s Ostapenkovou
Vo finále French Open Halepová s Ostapenkovou | zdroj: © TASR

Paríž 8. júna (TASR) - Lotyšská tenistka Jelena Ostapenková sa stala prvou finalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži.

Vo štvrtkovom semifinále si ako nenasadená hráčka poradila s tridsiatou v pavúku Timeou Bacsinszkou zo Švajčiarska 7:6 (4), 3:6 a 6:3. Dala si tak pekný darček k 20. narodeninám a súčasne zarmútila súperku, ktorá tiež vo štvrtok mala 28. narodeniny.

Ostapenková sa vo finále stretne s treťou nasadenou Rumunkou Simonou Halepovou, ktorá zdolala turnajovú dvojku Karolínu Plíškovú z Česka 6:4, 3:6 a 6:3. Obe hráčky odohrali šiesty vzájomný zápas, prvý na antuke a až 5-krát v nich uspela Halepová. Ich konfrontácia bola aj bojom o post svetovej jednotky. Ak by vyhrala 25-ročná Plíšková, nahradila by na poste prvej hráčky rebríčka WTA Nemku Angelique Kerberovú. Dvadsaťpäťročná Halepová na trón svetovej jednotky vystúpi v prípade, že zvíťazí v sobotňajšom finále. V Paríži zopakovala postup do finále z roku 2014.

Do prvého semifinále lepšie vstúpila Bacsinszká a v druhom geme vzala súperke podanie. Iba 20-ročná Lotyška ale vzápätí súperke oplatila rovnakou kartou a vyrovnala na 2:2. Ostapenková druhýkrát brejkla súperku na 4:3, no hneď servis aj stratila - 4:4. A situácia sa opakovala aj za stavu 5:5, lotyšská hráčka v jedenástej hre opäť vzala Švajčiarke podanie a tá si ho vzala naspäť na 6:6. Išlo sa do tajbrejku, v ktorom bola o čosi presnejšia Ostapenková a vyhrala ho 7:4. Hneď na začiatku druhého setu švajčiarska hráčka prelomila servis súperke, tá ale aktívnou hrou hneď zareagovala a vyrovnala na 1:1. Potom si obe súperky držali servis až do stavu 3:3, v siedmej hre ale Bacsinszká opäť prelomila Lotyške podanie a po tuhom boji aj potvrdila na 5:3. Keďže následne Ostapenkovú, ktorá bola v druhom sete útočnejšia aj agresívnejšia, opäť zrazili nevynútené chyby, Bacsinszká vyhrala set 6:3.

Rozhodnúť sa tak muselo v treťom sete. Do neho výborne vstúpila Lotyška, vzala súperke podanie, ale hneď o neho aj ďalšími zbytočnými chybami prišla. Ostapenková ale opäť prerazila Bacsinszkej podanie a v následnom veľmi dlhom štvrtom geme napokon zvýšila na 3:1. V následnej hre mala ďalší brejkbal, no Švajčiarka to ustála a znížila na 2:3. Festival stratených podaní pokračoval, povzbudená Bacsinszká ho súperke opäť vzala, vyrovnala na 3:3, no zasa svoj servis aj stratila. Lotyška čistou hrou potvrdila na 5:3 a zápas symbolicky vyhrala ďalším prelomením podania rivalky. Postupom do finále dosiahla najväčší úspech v kariére. Zápas trval takmer dve a pol hodiny. Štyriadsiatasiedma hráčka sveta Ostapenková vyprodukovala 50 nevynútených chýb a premenila osem z 15 brejkových šancí, Švajčiarka osem zo 14. Lotyška je tiež od roku 1983, keď sa to podarilo Mime Jaušovecovej z Juhoslávie, prvou nnenasadenou hráčkou vo finále Roland Garros.

Ostapenková sa stala prvou lotyšskou tenistkou vo finále grandslamu, pričom takýto úspech sa nepodaril ani žiadnemu zástupcovi z tejto krajiny. Od roku 2000 je siedmou najmladšou hráčkou vo finále grandslamu (po Šarapovovej, Clijstersovej, Heninovej, Wozniackej, Kuznecovovej a Ivanovičovej). "Som naozaj veľmi šťastná. Veľmi rada tu hrám. Ďakujem vám, boli ste úžasní. Som šťastná, že som takto oslávila narodeniny. Vždy hrám agresívne a udieram tvrdo do loptičky, keď mám na to šancu. A to mi dnes pravdepodobne aj prinieslo víťazstvo," citoval oficiálny web podujatia prvú reakciu víťazky.

V súboji dvojky Plíškovej s trojkou Halepovou prerazila Rumunka súperke podanie v tretej hre. V následnom geme mala Plíšková dva brejkbaly, ale nevyužila ich a Halepová potvrdila na 3:1. Obe tenistky predvádzali kvalitný tenis, postupom času ale Halepová v dôležitých výmenách bola o čosi úspešnejšia. Hoci za vedenia 5:3 pri podaní Češky nevyužila Halepová dva setbaly, desiatu hru pri vlastnom podaní vyhrala a prvý set tak získala 6:4.

V druhom sete si držali hráčky servis do stavu 3:2 pre Plíškovú. Potom na dvorci Philippa Chatriera získala Plíšková pri podaní súperky tri brejkbaly a ten druhý využila. V ďalšej hre sa k dvom brejkbalom dostala aj Rumunka, ale Plíšková to ustála a potvrdila na 5:3. V deviatej hre na podaní získala Češka dva setbaly a premenila hneď ten prvý.

A tak aj v druhom ženskom semifinále musel rozhodnúť tretí set. Halepová ukoristila brejk na 3:1, v následnej hre si Plíšková vybojovala dva brejkbaly, ale jej súperka urputne zabojovala a brejk potvrdila na 4:1. Plíšková ale nehodila flintu do žita, znížila na 2:4 a Halepovej prerazila servis tiež. Aktuálna svetová štvorka však odpovedala rovnakou kartou a išla podávať na víťazstvo v zápase. Vypracovala si dva mečbaly a premenila hneď ten prvý.

ženy - dvojhra - semifinále:

Jelena Ostapenková (Lot.) - Timea Bacsinszká (30-Švaj.) 7:6 (4), 3:6, 6:3,
Simona Halepová (3-Rum.) - Karolína Plíšková (2-ČR) 6:4, 3:6, 6:3