Main Content

Že sa slovenský futbal stáva farmou veľkých, je pozitívna správa

utorok, 6. jún 2017 12:25 | Autor: Jakub Mihálik

Že sa slovenský futbal stáva farmou veľkých, je pozitívna správa
Že sa slovenský futbal stáva farmou veľkých, je pozitívna správa | zdroj: © TASR

Do slovenského futbalu vstupujú talianske, brazílske, ruské a ďalšie kluby. Hoci sa to zástancom domácich zdrojov nepozdáva, je to pozitívna správa pre napredovanie nášho futbalu.

Komentár Jakuba Mihálika

Dávno preč sú časy, keď sa Slovan Bratislava či Spartak Trnava dokázali s čisto vlastnými odchovancami rovnať európskej špičke. Moderný futbal vyžaduje peniaze. Samozrejme, ak chcú kluby držať krok s, ak už nie najlepšími, tak aspoň tými „lepšími“. 

Preto je veľmi pozitívne pre slovenský futbal, čo sa okolo neho deje v uplynulých mesiacoch. Zenit Petrohrad chce vstúpiť do VSS Košice, brazílske Fluminense vstúpilo do ŠTK Šamorín, investovať tu chce Inter Miláno, v Trenčíne je holandský kapitál, dlho sa hovorilo o zahraničnom vstupe do Senice, hoci z toho zišlo. Slovenský futbal sa stáva farmou veľkých klubov. Tie tu chcú vychovávať talenty i ponúkať priestor svojim hráčom, aby dozreli. 

Nájdu sa ľudia, ktorí to nevítajú. Najradšej by videli spomínaný Slovan zo 60. rokov. Veď si vystačíme aj sami. Ale, ako som už povedal, futbal je o peniazoch. A tie my na Slovensku v športe nemáme. 

Nemôže byť každý MŠK Žilina. Nie každý má toľké zanietenie, trpezlivosť a um. Vo veľkých zahraničných kluboch si tou cestou už prešli, preto je dobré, že prostredníctvom nich to „know-how“ môžeme pochytať. 

Navyše, to, že si kluby z Brazílie, Ruska či Talianska vyberajú Slovensko, svedčí o tom, že predsa len nejaký ten kredit vo futbalovom svete postupne naberáme. Profitovať z toho budú aj oné zahraničné kluby, ale aj my. Peniaze do rozvoja hráčov, infraštruktúry, zvyšovanie kvalifikácií domácich ľudí, to všetko sa snažíme nájsť od rozdelenia Československa a asi na jednu-dve výnimky sme si vlastnými silami dokázali akurát narobiť dlhy, vykašľať sa na infraštruktúru a zdestabilizovať aj tie najtradičnejšie futbalové značky. 

Je vlastne zázrak, že náš futbal je momentálne tak vysoko, ako je. Ale tento zázrak, ak má futbal napredovať, nemôže trvať večne. Treba doňho niečo aj investovať a keďže sa stále nejaví, že by tie investície mali prísť zvnútra, je vysoko pozitívne, že prídu aspoň zvonku. 

Samozrejme, všetko má rub a líc a pri tejto internacionalizácii nášho futbalu musíme dať pozor, aby sa nestalo to, čo napríklad Holandsku, ktoré sa stalo „farmou“ Anglicka, Nemecka a ďalších, kvôli čomu trpí teraz ich reprezentácia, keďže domácich hráčov pomaly vytláčajú z elitných klubov Eredivisie cudzinci. No so správne nastaveným modelom môže náš futbal zo zahraničného vstupu profitovať. 

Súčasný boom, ktorý slovenský futbal prežíva, spolu so zahraničnými investíciami, môžu našu ligu posunúť vyššie. Po kvalitatívnej stránke, po finančnej stránke, a dúfam, že aj po stránke záujmu zo strany verejnosti. Ak sa tak stane, pokojne prijmeme aj označenie „farma“. Veď na farme sa vypestuje vždy viac ako na malom, chudobnom políčku.