Main Content

Finále NBA nemá jasného favorita. O titul zabujujú tretí rok v rade rovnaké tímy

streda, 31. máj 2017 11:02 | Autor: TASR

Finále NBA nemá jasného favorita. O titul zabujujú tretí rok v rade rovnaké tímy
Finále NBA nemá jasného favorita. O titul zabujujú tretí rok v rade rovnaké tímy | zdroj: © TASR

New York 31. mája (TASR) - V noci na piatok odštartuje finálová séria 71. ročníka zámorskej basketbalovej NBA. Vo vyvrcholení sezóny 2016/2017 sa tretí rok za sebou stretnú rovnakí súperi.

Víťaz základnej časti a top tím Západnej konferencie Golden State Warriors zabojuje o trofej Larryho O'Briena proti úradujúcemu šampiónovi a najlepšiemu mužstvu východu Clevelandu Cavaliers.

Rivalita medzi Golden State a Clevelandom pokračuje tretí rokom. V roku 2015 sa z titulu tešili Kalifornčania, vlani triumfovali zase Cavaliers a do mesta v Ohiu priniesli prvú športovú trofej po 52 rokoch. Warriors sa po vlaňajšom neúspešnom finále posilnili o jedného z najlepších hráčov v súťaži Kevina Duranta, ktorého zlanárili z konkurenčnej Oklahomy City. Štvornásobný najlepší strelec ligy zapadol k trojici Steph Curry, Klay Thompson, Draymond Green a Golden State v základnej časti ničil súpera za súperom. Základnú časť ukončil s bilanciou 67-15 a ešte lepšie si počínal v doterajšom priebehu play off. Proti Portlandu, Utahu a San Antoniu neprehral jediný zápas a ako prvý tím v histórii súťaže uspel v úvodných dvanástich dueloch nadstavbovej časti.

"Zatiaľ hráme to, čo chceme, ale najťažší súper nás len čaká. Vo finále sa trestá každá chyba a preto verím, že sme sa poučili z minulého roka. Chceme potešiť našich fanúšikov a prinavrátiť trofej do Oaklandu,"
vravel Steph Curry a narážal na fakt, že Warriors vlani viedli vo finále už 3:1 na zápasy, napriek tomu im titul unikol. Dvojnásobný MVP so spoluhráčmi budú bojovať aj za hlavného trénera Steva Kerra, ktorý pre problémy s chrbtom bude chýbať na lavičke Golden State.

V ceste im bude stáť úradujúci šampión z Clevelandu vedený najlepším hráčom súčasnosti LeBronom Jamesom. Cavaliers mali v základnej časti nečakané problémy a museli prekonať niekoľko herných kríz, pre ktoré im uniklo prvé miesto na východe. To pripadlo Bostonu. Na play off si však James a spol. načasovali formu výborne. Nadstavbovou časťou prešli podobne suverénne ako Warriors, zaznamenali len jednu prehru.

"Pravý boj začne až vo finále. Stretnú sa dva tímy, ktoré sa veľmi dobre poznajú. Rozhodovať budú detaily a aktuálna športová forma. Veríme si a máme na to, aby sme titul získali opäť," tvrdil James, ktorý počas konferenčného finále prekonal rekord legendárneho Michaela Jordana a stal sa historicky najlepším strelcom v play off. Na svojom konte má aktuálne 5995 bodov. Jordan nastrieľal v rokoch 1985 až 2003 v 179 play off zápasoch 5987 bodov.

Finále sa hrá systémom 2-2-1-1-1 na štyri víťazné zápasy. Výhodu domáceho prostredia bude mať v prvom a prípadnom siedmom súboji Golden State.

Finále NBA 2016/2017 - program (na štyri víťazstvá):

1. zápas: Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers (štvrtok, 1. júna)

2. zápas: Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers (nedeľa, 4. júna)

3. zápas: Cleveland Cavaliers - Golden State Warriors (streda, 7. júna)

4. zápas: Cleveland Cavaliers - Golden State Warriors (piatok, 9. júna)

*5. zápas: Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers (pondelok, 12. júna)

*6. zápas: Cleveland Cavaliers - Golden State Warriors (štvrtok, 15. júna)

*7. zápas: Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers (nedeľa, 18. júna)