Main Content

Ferrari ovládlo Veľkú cenu Monaka. Pódium bez Mercedesu

nedeľa, 28. máj 2017 15:51 | Autor: TASR

Ferrari ovládlo Veľkú cenu Monaka. Pódium bez Mercedesu
Ferrari ovládlo Veľkú cenu Monaka. Pódium bez Mercedesu | zdroj: © TASR

Monako 28. mája (TASR) - Líder šampionátu Sebastian Vettel sa stal víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Monaka F1.

Vettel uspel v Monaku a upevnil si vedenie v seriáli, pódium bez Mercedesu 

Nemecký jazdec Ferrari zvýšil svoj náskok na čele seriálu na 25 bodov pred Britom Lewisom Hamiltonom na Mercedese, ktorý po nevydarenej kvalifikácii obsadil siedmy post. Druhý bol v cieli Vettelov fínsky tímový kolega a držiteľ pole position Kimi Räikkönen, tretí finišoval Austrálčan Daniel Ricciardo na Red Bulle.

V Monaku je kvalifikácia nesmierne dôležitá, v úzkych uličkách sa predstihuje len ťažko a každý manéver hrozí haváriou. Štart sa zaobišiel bez kolízií, krúžilo sa v nezmenenom poradí dve Ferrari, Valtteri Bottas s Mercedesom, dva Red Bully. Hamilton sa prepracoval na desiatu priečku. V závere tretej desiatky zo 78 kôl sa rozdiel medzi Räikkönenom a Vettelom znížil po prvý raz pod sekundu, priblížil sa aj Bottas.

Okolo štyridsiateho kola nastalo miešanie po zastávkach v boxoch. Vettel zašiel neskôr a tesne sa dostal pred tímového kolegu, Ricciardo sa posunul na tretiu pozíciu pred Maxa Verstappena (tiež Red Bull) aj Bottasa. Hamilton bol už šiesty. Räikkönen neprejavil záujem o boj o prvé miesto, jazdil pomalšie, než keď viedol. Vettelov náskok sa tak zvyšoval, Ricciardo zacítil šancu a doťahoval sa na Fína vo Ferrari. Pole sa zhluklo po nehode Jensona Buttona, ktorý v McLarene zaskakoval za Fernanda Alonsa, s Pascalom Wehrleinom. Ten zostal kuriózne na boku monopostu a museli ho vyslobodiť, vyviazol v poriadku. Zvláštne vypadol tiež druhý Sauber, Marcus Ericsson skončil v bariére pri povolenom predbiehaní bezpečnostného vozidla, ktoré bolo na trati práve pre Wehrleina.