Main Content

Bude Mourinhov autobus fungovať aj v budúcej sezóne?

sobota, 27. máj 2017 15:07 | Autor: Filip Chudý

Bude Mourinhov autobus fungovať aj v budúcej sezóne?
Bude Mourinhov autobus fungovať aj v budúcej sezóne? | zdroj: © TASR

Manchester United pod vedením Joseho Mourinha prepísal futbalové dediny, ale stále ešte nemožno konštatovať, že vrátil tento klub do špičky. S tou sa totiž bude konfrontovať až v budúcej sezóne.

Komentár Filipa Chudého

Ajax Amsterdam, Bayern Mníchov, Chelsea Londýn, Juventus Turín a od stredy už aj Manchester United sa môžu pochváliť tým, že vyhrali všetky tri európske súťaže, čiže Ligu majstrov, Európsku ligu (bývalý Pohár UEFA) a už neexistujúci Pohár víťazov pohárov. Jose Mourinho sa stal navyše len tretím trénerom histórie, ktorý vyhral jednu z menovaných trofejí s tromi rôznymi klubmi, pred ním to dokázali len Udo Lattek a Rafael Benitez. To sú spolu s víťazstvom Manchestru United v tomto ročníku Európskej ligy základné fakty, ktoré si história zapamätá, pretože pre ňu sú zaujímaví len víťazi.

No v týchto dňoch, keďže máme na finále a celkovo sezónu čerstvé spomienky, ešte prevládajú aj iné pocity, pričom tie k samotnému klubu a Mourinhovi nie sú také prívetivé, ako zaznamenané historické fakty.

Veď kým v nedávnej minulosti bol pomaly už tradičný víťaz Európskej ligy FC Sevilla oslavovaný za to, ako sa k trofeji dostal, Manchester United je úplne opačný prípad. Ten vynaložil obrovské milióny na to, aby si zložil mužstvo plné hviezd, ktoré nakoniec aj tak len zaparkuje autobus pred pomaly dorastencami. Lenže účel svätí prostriedky.

Mourinho v prvej sezóne vyhral viac trofejí, ako jeho predchodcovia po odchode Alexa Fergusona dokopy. Jedna z nich bola navyše európska, čo sa cení viac, a v neposlednom rade dostal klub do Ligy majstrov. Je síce pravdou, že v anglickej lige to nebolo bohviečo, keďže klub by mohol po nej dostať novú prezývku remízoví diabli, lenže vďaka zvládnutiu stredajšieho finále sa portugalský trénerský mág zaradil medzi najúspešnejších trénerov tejto sezóny. A v tomto zozname Guardiolu, Wengera či Kloppa nenájdete, čo je pre tohto Portugalčana bonus navyše.

Zatiaľ je jeho misia teda úspešná, ale visí nad ňou výkričník. Aj v druhej sezóne, ktorá býva tradične jeho najsilnejšou, totiž bude musieť byť podobne úspešný, inak sa mu jeho štýl futbalu, ktorý v tejto sezóne doslova nudil, vráti ako bumerang, ktorý mu navyše môže zoťať hlavu. Ak Mourinho opäť vyhrá niečo veľké, čím nemyslíme nejaký národný pohár alebo Superpohár, len potom sa bude môcť opäť zoširoka usmievať.

Lenže na to bude musieť aj zostaviť silnejšie mužstvo, hlavne v defenzíve, kde sú na pomery európskych veľkoklubov prinajlepšom priemerní hráči. Slušné defenzívne čísla držala skôr autobusová taktika. No vydržala by aj proti top európskym klubom v záverečných kolách Ligy majstrov? Skôr nie! Navyše si treba dvakrát premyslieť, koľko za ktorého hráča zaplatiť a hlavne nepreplácať. United majú síce peňazí dosť, ale už dlho nezažili skutočne úspešné prestupové obdobie.

Ak také mať teraz budú a rozumne nakúpia platné posily, jedine v tom prípade budú môcť konkurovať najlepším európskym klubom v budúcej sezóne, čo určite chcú. Proti najlepším z najlepších totiž v tejto sezóne nehrali.