Main Content

Manchester City začal upratovať. Už bolo na čase ...

sobota, 27. máj 2017 11:11 | Autor: Jakub Vaverka

Manchester City začal upratovať. Už bolo na čase ...
Manchester City začal upratovať. Už bolo na čase ... | zdroj: © TASR

Letné prestupové obdobie ešte nezačalo, avšak už počas týchto dní máme možnosť sledovať veľké množstvo potvrdených informácií z kuchýň viacerých veľkoklubov. Medzi najaktívnejšie celky, čo sa prestupovej politiky týka, patrí Manchester City.

Manchester City futbalovú verejnosť prekvapil, keď necelý týždeň po konci ligového ročníka oznámil, že na Etihad Stadium nebudú pokračovať Willy Caballero, Gael Clichy, Bacary Sagna¸Pablo Zabaleta Jesus Navas. Tréner Pep Guardiola sa rozhodol, že nebude čakať s budovaním kádra na nasledujúcu sezónu zbytočne dlho a upratovať začne už v predstihu. Fanúšikovia Sky Blues ostali z ráznych krokov španielskeho kouča prekvapení, no pri detailnejšom zamyslení sa nad situáciou, ide o kroky čisto logické.

Súčasný Manchester City pôsobil v rozhodujúcich momentoch ročníka rozhárane a prestarnuto, pričom mladí hráči, ktorí sa v tíme objavovali, nedokázali na seba zobrať potrebnú zodpovednosť. Skúsení harcovníci zas už neboli pre Citizens takým prínosom, ako by byť mali. Okrem vyššie spomenutých mien takmer istotne opustí City aj Yaya Touré, pričom neistá je aj budúcnosť uznávaného Aleksandara Kolarova a kritizovaného Claudia Brava.

Pep Guardiola sa rozhodol, že Citizens pretvorí k svojmu obrazu a rozhodol sa starších hráčov, ktorí obliekali dres City počas posledných ročníkov, pustiť preč. I keď sa môže jeho konanie javiť necitlivo, bývalý kouč Bayernu Mníchov či Barcelony, vie,  čo robí. Či sa to už niekomu páči, alebo nie, Manchester City potrebuje nový vietor a klub sa cielene alebo nechcene dostal do prestavby. Treba však jedným dychom dodať, že čerstvú krv Sky Blues potrebovali, pretože na svojich konkurentov či už v Európe alebo v Anglicku prestávali stačiť.

Prvou letnou posilou Guardiolovej družiny sa stal portugalský stredopoliar Bernardo Silva. Hráč „xaviovského“ typu, ktorý dokonale spadá do Španielovej futbalovej filozofie. City neváhali Monaku za jeho služby zaplatiť 43 miliónov libier. Očakáva sa, že čoskoro budú oznámené ďalšie pohyby smerom do kádra celku z Etihad Stadium. S Man City je spájaný Alexis Sanchez z Manchestru City, Ross Barkley z liverpoolskeho Evertonu či krajný obranca Kyle Walker z Tottenhamu Hotspur.

Vedenie klubu, ktoré si vo veľkom dáva poradiť od hlavného trénera, sa podľa všetkého sústredí na technicky zdatných futbalistov mladého až stredného veku, ktorí by mali byť súčasťou Manchestru City počas najbližších rokov. Noví borci sa môžu zaradiť k mladej generácii City, ktorú pomaly, ale isto začínajú tvoriť mená ako Sané, Stones, De Bruyne či Gabriel Jesus. Guardiola totiž veľmi dobre vie, že s prestarnutým kádrom, ktorému veľmi pravdepodobne môže chýbať motivácia dosiahnuť ďalší úspech, sa k vytúženému anglickému titulu priblíži len veľmi ťažko.