Main Content

Premier League je zlatá baňa: Kluby si rozdelili miliardy libier

sobota, 27. máj 2017 11:03 | Autor: Jakub Vaverka

Premier League je zlatá baňa: Kluby si rozdelili miliardy libier
Premier League je zlatá baňa: Kluby si rozdelili miliardy libier | zdroj: © TASR

Anglická Premier League je najsledovanejšia futbalová liga na svete a taktiež súťaž s najvyššími príjmami. Svedčia o tom aj prémie, ktoré jednotlivé celky získali za svoje umiestnenie v tabuľke. Celkom z ostatných líg sa môže o podobných cifrách iba snívať.

Anglická najvyššia súťaž sa teší obrovským finančným príjmom predovšetkým vďaka lukratívnym reklamným právam a dohodám s rôznymi partnermi po celom svete. Nečudo, že kluby si následne môžu rozdeliť čiastky, z ktorých sa prostých smrteľníkom bez pochýb zatočí hlava. Pre porovnanie, víťaz prestížnej Ligy majstrov zarobí približne 50 až 60 miliónov, majster Anglicka Chelsea si prilepšil vďaka o prvenstvu o 153,2 milióna libier.

Portál 90min.com informoval aj o ďalších čiastkach zarobených na Britských ostrovoch. Vicemajster Tottenham Hotspur získal 148,5 milióna libier, o niečo nižšej čiastke sa tešili Arsenal, Liverpool a Manchester City. Až neuveriteľným faktom je, že posledný Sunderland, ktorý zo súťaže zostúpil ako prvý, zarobil počas skončenej sezóny 99,9 milióna libier, a teda čiastku, ktorú by mu mohli závidieť Barcelona, Juventus Turín či Real Madrid.

O veľké peniaze sa v Anglicku hralo počas posledného kola, i keď na prvý pohľad tímom išlo iba o kozmetické upravenie pozícií v tabuľke. Napríklad Swansea, ktorá zdolala v závere ligy West Bromwich Albion si vďaka tejto výhre zapísala štyri milióny libier.  Ak by Crystal Palace vyhral na pôde Manchestru United (prehral 0:2), mohol si prilepšiť dokonca o desať miliónov libier.

Smoliarmi záveru ročníka boli hráči Watfordu, ktorých opustila forma a sezónu končili so šiestimi prehrami za sebou, čo ich v konečnom zúčtovaní posunulo z desiatej priečky na sedemnástu pozíciu a pripravilo o niekoľko desiatok miliónov libier. Finančnou silou a popularitou sa Premier League nemôže rovnať žiadna liga na starom kontinente a tento trend by mal byť v nasledujúcich sezónach ešte značnejší.