Main Content

Lietajúci Holanďan môže zobrať Mourinhovej lodi vietor z plachiet

streda, 24. máj 2017 11:20 | Autor: Jakub Vaverka

Lietajúci Holanďan môže zobrať Mourinhovej lodi vietor z plachiet
Lietajúci Holanďan môže zobrať Mourinhovej lodi vietor z plachiet | zdroj: © TASR

Dnes je na programe finále Európskej ligy, v ktorom na seba narazia anglický veľkoklub Manchester United a nemenej slávny holandský celok Ajax Amsterdam. Švédsky Štokholm sa bez pochýb môže tešiť na duel, ktorý rozhodne bude stáť za to. Hrá sa o viacej, ako iba o prvenstvo v podceňovanej Európskej lige.

Európska liga je dlhodobo verejnosťou podceňovaná a prestížou ďaleko zaostáva za ostro sledovanou Ligou majstrov. Nepriamo toto tvrdenie podporil krok samotných organizátorov, ktorí víťaza európskej pohárovej súťaže číslo dva odmenia miestenkou do Champions League. Práve toto rozhodnutie však robí z dnešného stretnutia medzi Manchestrom United a Ajax Amsterdam zápas, v ktorom pôjde o oveľa viac, ako „len“ o trofej z EL a miestenku v letnom UEFA Supercupe.

Kto vyhrá Európsku ligu, má istú miestenku v skupinovej fáze Ligy majstrov. Ajax Amsterdam, ktorý skončil v holandskej najvyššej súťaži na druhom mieste má isté minimálne miesto do kvalifikácie LM, avšak Manchester United musí bezpodmienečne vyhrať. Družina Josého Mourinha totiž skončila v Premier League na šiestom mieste a ak nezíska prvenstvo v EL, v Lige majstrov Red Devils neuvidíme ani v nasledujúcom ročníku.

Mourinho si to uvedomuje, podriadil tomu posledné týždne, keď v ligových zápasoch neraz šetril svoje opory a dával šancu mladším hráčom. Portugalčan jasne deklaroval, že záver ročníka je pre Diablov o jednom zápase, o tom dnešnom na švédskom území. Pre United je to však trochu hazard. Ak totiž Ajax nezdolajú, opäť budú chýbať v najprestížnejšej klubovej súťaži na starom kontinente, čo by bola pre klub takého formátu obrovská rana.

Papierovo možno Manchester United favoritom dnešného zápasu je, no Ajax Amsterdam zažíva vynikajúci ročník, pričom kouč Peter Bosz prehlásil, že jeho celku bude fandiť celé Holandsko. Uplynulo totiž už pätnásť rokov, odkedy sa klub z krajiny tulipánov radoval na európskej scéne z cennej trofeje. Na druhej strane, Devils budú podporovať viac-menej len fanúšikovia Manchestru, pretože neprajníci by boli len radi, keby MU chýbal medzi klubovou elitou ďalšiu sezónu za sebou.

Dôležitý je pohľad na absencie jednotlivých klubov. Zatiaľ čo holandskému zástupcovi chýba iba Viergever (kartový trest) a Schone so Sinkgravenom sú otázni, José Mourinho nemôže rátať s Baillym, Ibrahimovičom, Rojom, Fellainim, Shawom, Smallingom a Youngom. Môže sa tak veľmi ľahko stať, že lietajúci Holanďan zoberie anglickej lodi vietor z plachiet. Pre niekoho by to bola futbalová senzácia, no pri detailnom pohľade na počínanie oboch klubov v prebiehajúcom ročníku by sa o príliš veľkom prekvapení hovoriť nedalo.

Nech už dnes večer v metropole Švédska zdvihne nad hlavu trofej Ajax Amsterdam alebo Manchester United, udalosti posledných dní  nám opäť pripomenuli, že futbal je aj napriek všetkým emóciám, zážitkom a nezabudnuteľným momentom len šport, ktorého primárnou úlohou je spájať. Treba si na to spomenúť predovšetkým počas zápasu, keď sa náhodou rozhodca upískne alebo jeden z hráčov nafilmuje pád. Futbal má baviť, futbal má ľuďom pomáhať uniknúť z reality. Nech sa tak stane. 

Odporúčané články