Main Content

Chlapi z nej šalejú. Rozprávali sme sa s najkrajšou poľskou rozhodkyňou (fotky vnútri)

streda, 24. máj 2017 11:54 | Autor: Silvia Petrašková

Chlapi z nej šalejú. Rozprávali sme sa s najkrajšou poľskou rozhodkyňou (fotky vnútri)
Chlapi z nej šalejú. Rozprávali sme sa s najkrajšou poľskou rozhodkyňou (fotky vnútri) | zdroj: Instagram Karolina Bojar

Je veľkou fanúšičkou FC Barcelona, Bayernu Mníchov, Wisly Krakov a samozrejme poľskej futbalovej hviezdy Roberta Lewandowského. Táto futbalová fanúšička z Poľska však v rámci futbalu nezostala len pri obyčajnom fandení. Pracujem ako futbalová rozhodkyňa.

K futbalu neodmysliteľne patria i krásne ženy. Jednou z takýchto krások je aj mladučká, len 19-ročná futbalová rozhodkyňa z Poľska Karolina Bojar, ktorá u našich severných susedov píska prevažne v nižších poľských futbalových súťažiach. Rola futbalovej rozhodkyne je pre ženu skutočne netradičným povolaním. K futbalu a športu ako takému však Karolina mala vždy veľmi blízky vzťah. Jej starý otec Czesław Piszczek odpískal v nižších futbalových súťažiach v Krakove viac ako 1 300 zápasov.

„Všetko to začalo úplne spontánne. Môj priateľ je tiež futbalovým rozhodcom. Bola som skutočne zvedavá, aké by to bolo, vidieť samú seba s píšťalkou v ruke,“ prezradila sympatická Poľka v exkluzívnom rozhovore pre portál sport7.sk.

Karolina Bojar je v Poľsku skutočne veľmi populárna. Dostala sa dokonca až do televízneho vysielania, kde sa so svojou zaujímavou prácou podelila aj s televíznymi divákmi. No ani jej začiatky na futbalovom ihrisku medzi dvadsiatimi dvoma futbalistami v poli neboli rozhodne najľahšie.



FOTOGALÉRIA: Karolina Bojar,
najkrajšia poľská rozhodkyňa
(zobraziť celú galériu)

„Začiatky sú ťažké a to dokonca aj pre bývalých profesionálnych futbalistov, ktorí sa rozhodli skúsiť šťastie práve v tejto oblasti. Dôležité sú tu najmä teoretické vedomosti, ale aj zvládanie náročných a nečakaných stresových a napätých situácii, ktoré patria k futbalovým stretnutiam. Potrebná je aj prax, no od zápasu k zápasu je to vždy lepšie a lepšie. Ja osobne si vždy po každom odpískanom zápase zapisujem zoznam chýb, ktorých som sa v danom zápase dopustila a tie sa snažím do budúcna čo najviac eliminovať,“ priznala sa mladučká poľská rozhodkyňa.

Teória a prax je veľmi dôležitá, no bez potrebnej fyzickej kondície to na futbalovom ihrisku ďaleko nedotiahnete. Karolina má však aj v tejto oblasti tie najlepšie, dokonca rodené predpoklady. Jej mama kedysi závodne behávala a ďaleko od atletiky to nemala ani jej dcéra, ktorá v nej vyhrala hneď niekoľko stredoškolských súťaží.

„Čo sa týka kondičky, to mi nerobilo problém. Všetko ostatné už išlo veľmi rýchlo a dnes je futbal veľkou súčasťou môjho každodenného života až natoľko, že mimo sezóny mi už skutočne veľmi chýba. Milujem svoju prácu. Cez víkend keď odpískam svoje zápasy prídem domov a znovu sledujem futbal v televízii. Táto práca tvorí môj charakter, dáva mi veľkú spokojnosť a je to neskutočný adrenalín. Milujem pri nej tie neočakávané situácie. Tu nie je miesto pre žiadnu rutinu. No na druhej strane, táto práca nie je ani ľahká. Len keď si uvedomíte, že počas samotného zápasu, ste neustále pod kontrolou toľkých fanúšikov, ktorí doslova striehnu na každú vašu chybu. Rozhodca musí byť neomylný a to nie je vždy najľahšie.“



zobraziť celú galériu

O svoju budúcnosť sa táto sexy brunetka rozhodne nemusí báť. Okrem štúdia na Jagelovskej univerzite v Krakove, prispieva článkami na rôzne internetové portáli o chudnutí, zdravej výžive a športovej psychológii.

„Pri práci futbalovej rozhodkyne je veľmi ťažké si niečo do budúcna plánovať. Moje ďalšie kroky budú závisieť iba od mojich vlastných schopností, tvrdej práce v tréningoch a vyhýbaní sa chýb. Študujem na univerzite právo. V budúcnosti by som mala záujem špecializovať sa viac i na športové právo a spojiť tak svoj koníček s profesionálnym životom.“