Main Content

Riaditeľka antidopingovej agentúry SR o ruskom dopingovom škandále (Rozhovor)

streda, 24. máj 2017 10:30 | Autor: Silvia Petrašková

Riaditeľka antidopingovej agentúry SR o ruskom dopingovom škandále (Rozhovor)
Riaditeľka antidopingovej agentúry SR o ruskom dopingovom škandále (Rozhovor) | zdroj: © TASR

Do ruského dopingového systému bolo zapojených viac ako tisíc športovcov, tvrdí to Svetová antidopingová agentúra. Figurovali v ňom reprezentanti viac ako 30 zimných a letných športov s jediným cieľom, získať čo najviac medailí na významných športových podujatiach. Viac o tejto závažnej téme sme sa porozprávali so Žanete Cáderovou – riaditeľkou Antidopingovej agentúry Slovenskej republiky.

Pani riaditeľka, prezraďte nám, aký je Váš osobný názor na tento obrovský ruský celonárodný škandál?

Kauza dopingu v Rusku vyvolala množstvo otázok ako by sa malo postupovať v procese boja proti dopingu a iným negatívnym javom v športe. Je to napríklad zriadenie vyšetrovacej komisie, program informátorov, alebo vznik nezávislej testovacej autority. Škandály sa objavujú v médiách prakticky denne a je iba na nás, akým spôsobom sa budeme snažiť nastaviť systém, resp. Svetový antidopingový program tak, aby v budúcnosti nedochádzalo k podobným udalostiam. Nezabúdajme však na ľudský článok v týchto systémoch, ktorý je nevyspytateľný a môže narušiť akúkoľvek snahu postupovať podľa určených pravidiel a noriem.

Štátom sponzorovaný doping fungoval v Rusku štyri roky a podieľalo sa na ňom ministerstvo športu, ruská antidopingová agentúra a ruská tajná služba s cieľom manipulovať dopingové kontroly. Je teda skutočne evidentné, že táto aféra nezasiala Rusko len po športovej, ale i po spoločenskej stránke, čo takejto obrovskej krajine určite neurobilo dobrú reklamu...

Ak sa na to pozrieme cez mediálne sprostredkovanie informácií ohľadom štátom riadeného dopingu v Rusku, môže to pôsobiť ako negatívna reklama. Ale mali by sme si uvedomiť, že nie všetci ruskí športovci boli zapojení do tohto programu a obvinení z toho, že dopovali. Myslím si, že existujú priateľstvá a osobné vzťahy medzi športovcami v jednotlivých športoch a tí si sami určujú, kto je pre nich ten čo podvádza. Vždy musí najprv prebehnúť spravodlivý proces, v ktorom sa dokáže bremeno viny. Na základe toho budú následne udelené sankcie príslušnými orgánmi, ktoré sú na to určené. Športové hnutie a taktiež antidopingové hnutie má záujem riešiť uvedený problém a v čo najkratšom čase dosiahnuť to, aby mohli čistí ruskí športovci opäť súťažiť na významných športových podujatiach.

Pre dopingový škandál ruskí atléti nemohli štartovať na LOH v Rio de Janerio v roku 2016. Je všeobecne známe, že Rusko ako športová veľmoc patrí na tomto športovom podujatí medzi krajiny s najväčšou medailovou žatvou. Boli podľa Vás minuloročné OH absenciou ruskej športovej atletickej výpravy výrazne ochudobnené?

Každé podujatie, ktorého sa nemôžu zúčastniť všetci najlepší športovci, myslím tých, ktorí sú za čistý šport, je  niečím ochudobnené. Je to pre aspekt porovnávania sa medzi športovcami navzájom, ale aj kvôli atraktivite podujatia pre divákov, ktorí chcú vidieť napínavé súťaže.

Štátom riadený systematický dopingový program mal chtiac-nechtiac dopad aj na následné septembrové paralympijske hry. Medzinárodný paralympijský výbor bol neúprosný a zákaz štartovať na tomto podujatí dostalo i 267 ruských paralympionikov. Aj pre nich totiž platil celoplošný dištanc pre nesúlad ruského antidopingového programu s medzinárodnými pravidlami. Myslíte si, že vystaviť stopku i ruským paralympionikom bol v tomto prípade správny krok?

Koordinácia uvedených rozhodnutí organizátorov významných športových súťaží ako sú olympijské hry, paralympijské hry, či majstrovstvá sveta je v právomoci príslušných športových organizácií. Treba rešpektovať ich nezávislosť a Antidopingová agentúra SR uplatňuje princíp neutrality k takýmto aktivitám. Správnym krokom bolo posunutie uvedeného rozhodnutia na Športový arbitrážny súd, ktorý je na to zriadený.

Ruským športovcom bol vystavený zákaz činnosti hneď na niekoľkých športových podujatiach, vrátane ZOH v juhokórejskom Pchjongčchangu v roku 2018 a dokonca im hrozil „vyhadzov“ z Medzinárodnej atletickej federácie (IAAF). Je podľa Vás tento trest dostatočný, alebo práve naopak až prehnane prísny?

V Rusku momentálne prebiehajú procesy, ktoré by mali nastaviť antidopingový systém tak, aby ruskí športovci mohli štartovať na medzinárodných podujatiach. Dopingové testovanie ruských športovcov vykonávajú zahraničné spoločnosti, bol vymenený ruský minister športu a dvaja medzinárodní experti sú zamestnaní v novo sa tvoriacej ruskej antidopingovej agentúre. WADA intenzívne spolupracuje s IAAF a IPC na riešení uvedeného problému.